Re: účty 591, 341
Hlavně musíte zjistit, kde se stala chyba. Ten zůstatek na 341 je proč, Byla daň zaplacena a chybí předpis? Nebo je předpis a není zaplaceno? Účtování na 426 v případě, že chyběl předpis, je správně a zůstatku se zbavíte rozhodnutím valné hromady o tom, že tento náklad bude pokryt z dosaženého zisku (431/426)
Re: účty 591, 341
No, když se na to dívám z vašeho pohledu, je to tak. Logicky to tak fakt je :) hledala jsem v tom asi složitosti.... Moooc díky :)
Nicméně, letos to vypadá, že zisk nebude žádný, tudíž to nechám na příští rok.
Ještě, my ziskem, který je, tak hradíme ztrátu minulých let, čili nic si společníci nedělí mezi sebe. Podnik funguje tady několik desítek let. Takže je i možné letos touto částkou zvýšit ztrátu minulých let. Je to tak? čili po odsouhlasení společníky naúčtovat na 426/429
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 10. 2015 11:52
Dobrý den,
prosím o radu....
Vím, jaký je postup při účtování daně z příjmu PO. Na konci roku se spočítá daň, a až vypočítaná potom se naúčtuje na 591/341200 ( u nás analytika pro daň z příjmu PO)
Po zaplacení se naúčtuje 341200/221, tím se účet 341200 vynuluje.
Ale asi předchozí účetní to nevěděl, nebo nevím proč, ale mám zůstatek na účtu 341200.
Poradíte prosím, jak ho vynulovat, jakým předpisem, aby bylo vše v pořádku? Pokud bych zaúčtovala na 426/341200, tak mi zůstane tato částka viset na účtu 426... a nic to nevyřeší.
Moc děkuji.