Re: Pronájem nemovitosti - §7, §9
To vůbec nevím :-)
Takhle jsem vůbec neuvažovala. Když mám na jméno OSVČ vystavenou celou fakturu za odvoz odpadu, část spotřebovává opravdu tato OSVČ, zbytek rozděluje mezi ostatní nájemce. Teď to mám celé v §7.
Přemýšlela jsem nad tím, jestli po vyřazení nemovitosti můžu nechat §7 faktury za odpady a v jaké výši? Když to tam nedám vůbec - tak to ji zase "ošidím" - část těchto služeb využívá pro svou samostatnou činnost, ne pro pronájem.
Snad to je srozumitelné.
Takže obráceně. Faktury půjdou do § 9 a jen malá část do § 7. Představte si to, jako kdyby majitel firmy "přefakturovat" část nákladů OSVČ. Samozřejmě to nelze, ale jen pro obrázek.
Přijde faktura, část zaeviduje do výdajů dle § 9 a část do výdajů dle § 7.
Takže přijatou fakturu zařadím pod §9, rozpočítám na všechny nájemce (tedy i tu OSVČ majitele) a na část vystavím faktury s hlavičkou majitele nemovitosti (bez IČO) a část zařadím pod §7 (podíl připadající na tuto OSVČ - majitele nemovitosti).
Vzhledem k tomu, že od nájemců přijímá i zálohy na plyn v průběhu roku, tak se z toho asi zblázním.
Děkuji za rady, přestává se mi to vyřazení budovy z majetku líbit.
>>>>>>OSVČ má v majetku zařazenu nemovitost, ve které sám
>>>>>>podniká a zároveň ji pronajímá. Zatím je to všechno
>>>>>>zařazeno pod příjmy z podnikání - i podnikání i
>>>>>>nájemné.
>>>>>>Svým nájemníkům přefakturovává podíl na odvozu
>>>>>>odpadu,
>>>>>>podíl na zabezpečení budovy, rozpočtívá se spotřeba
>>>>>>vody, rozpočtívá se spotřeba plynu.
>>>>>>
>>>>>>Otázka: když vyčleníme pronájem do příjmů dle §9
>>>>>>(vyřadíme z majetku OSVČ budovu), odpisy půjdou jako
>>>>>>výdaj
>>>>>>pod §9.
>>>>>>Ale co ty ostatní položky? Můžou zůstat v §7?
>>>>>>
>>>>>>Předem děkuji za názory
>>Děkuji za rady, přestává se mi to vyřazení budovy z
>>majetku líbit.
>NE. Přijatou fakturu nikam nezařadíte. NEJDŘÍV ji
>rozdělíte na "moje" a to si dáte do §7 a "ostatní" a to
>nedáte nikam, protože když jsou při pronájmu energie
>extra, tak se nikam nedávají.
Záleží na tom, co umožňuje účetní program a jak to budete mít v rámci účetnictví / DE zadané. Ale v konečném důsledku to maglajs bude.
Souhlas s Katkou v tom, že energie, které budete přefakturovávat, těžko zadáte do daňových výdajů. V účetnictví bych to dokázala ošetřit, v DE bych měla k tomu plno pomocných tabulek, abych se v tom vůbec vyznala.
Všechno půjde (a dosud šlo) přes podnikatelský účet OSVČ, takže to budu muset nějak v DE rozdělit. A maglajs to bude značný.
Kdo vystaví fakturu na podíl na plynu atd. - majitel nemovitosti bez uvedení IČA? Peníze přijdou na podnikatelský účet.
Když tak začínám pátrat - není to napadnutelné - pronajímá včetně služeb - mělo by správně zůstat v §7??
Druhý účet je u majitele asi neprůchodný, v tomhle je dost "nepružný" a občas je problém z něj dostat papíry.
Snad už jsem to pochopila a zkusím to shrnout:
do §9 zahrnu pouze přijaté nájemné, výdajem budou odpisy a případně nějaké opravy budovy (zrovna teď vyhořela zásuvka, je objednaný elektrikář, musí se předělat část elektroinstalace)
do §7 zahrnu příjmy z jeho podnikání a výdajem bude pouze "jeho část" za spotřebu plynu, vody, zabezpečení, odpadů. Ostatní bude nedaňově, stejně tak přijaté úhrady od nájemníků za tyto "služby" v budově (které neposkytuje sám majitel, pouze je zprostředkovává). Jak vystavám nájemníkům faktury na jejich podíly na ostatních službách je celkem jedno.
Moc děkuji všem, pomohli jste mi utřídit si myšlenky a rozšířit si obzory :-)
Takže by zůstala část odpisů "neuplatnitelná"? V majetku OSVČ nemovitost není, tak nemůže uplatnit. Do §9 také ne, protože tu část nepronajímá.
Tady už asi bude na místě to opravdu propočítat.
Znovu děkuji, moc si vážím pomoci zdejších odpovídajících a jsem ráda za postřehy, v reálu to moc nemám s kým probrat.
>>OSVČ má v majetku zařazenu nemovitost, ve které sám
>>podniká a zároveň ji pronajímá. Zatím je to všechno
>>zařazeno pod příjmy z podnikání - i podnikání i
>>nájemné.
>>Svým nájemníkům přefakturovává podíl na odvozu
>>odpadu,
>>podíl na zabezpečení budovy, rozpočtívá se spotřeba
>>vody, rozpočtívá se spotřeba plynu.
>>
>>Otázka: když vyčleníme pronájem do příjmů dle §9
>>(vyřadíme z majetku OSVČ budovu), odpisy půjdou jako
>>výdaj
>>pod §9.
>>Ale co ty ostatní položky? Můžou zůstat v §7?
>>
>>Předem děkuji za názory
>Můj názor : těžko můžu mít plyn pro nájemníka v § 7,
>když to s mým podnikáním nesouvisí.
>Ve smlouvě o nájmu nejsou energie zvlášť?
>>>OSVČ má v majetku zařazenu nemovitost, ve které sám
>>>podniká a zároveň ji pronajímá. Zatím je to všechno
>>>zařazeno pod příjmy z podnikání - i podnikání i
>>>nájemné.
>>>Svým nájemníkům přefakturovává podíl na odvozu
>>>odpadu,
>>>podíl na zabezpečení budovy, rozpočtívá se spotřeba
>>>vody, rozpočtívá se spotřeba plynu.
>>>
>>>Otázka: když vyčleníme pronájem do příjmů dle §9
>>>(vyřadíme z majetku OSVČ budovu), odpisy půjdou jako
>>>výdaj
>>>pod §9.
>>>Ale co ty ostatní položky? Můžou zůstat v §7?
>>>
>>>Předem děkuji za názory
>>Můj názor : těžko můžu mít plyn pro nájemníka v § 7,
>>když to s mým podnikáním nesouvisí.
>>Ve smlouvě o nájmu nejsou energie zvlášť?
Dle mého názoru podle §9 pouze pronajímat prostory, lze odepisovat nemovitost, která nemusí být zařazena v majetku. Pokud pronajímá včetně služeb je to §7. Majitel dle §9 pronajme celou budovu OSVČ, která dle §7 bude pronajímat dále včetně služeb. Nebo plyn a ostatní služby na domě přefakturovávát dle §7 OSVČ výjde to na 0 a pronajímat budovu dle §9.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 10. 2015 14:20
OSVČ má v majetku zařazenu nemovitost, ve které sám podniká a zároveň ji pronajímá. Zatím je to všechno zařazeno pod příjmy z podnikání - i podnikání i nájemné.
Svým nájemníkům přefakturovává podíl na odvozu odpadu, podíl na zabezpečení budovy, rozpočtívá se spotřeba vody, rozpočtívá se spotřeba plynu.
Otázka: když vyčleníme pronájem do příjmů dle §9 (vyřadíme z majetku OSVČ budovu), odpisy půjdou jako výdaj pod §9.
Ale co ty ostatní položky? Můžou zůstat v §7?
Předem děkuji za názory