Re: zrušení ve zkuš.době zítra předané d
All, mně ta otázka nesmyslná nepřijde. Chápu ji tak, že chtějí zrušit poměr zítřkem, tzn. že má naposledy pracovat zítra, a že mu to oznámí (předají zrušení) už dnes. Ano, je to ok. Nechejte si od něj podepsat datum převzetí a nejlépe i čas.
No Karo, včera jsem byla na školení u Mgr. Schmieda a ten nás varoval před tím, že bereme jako jisté, že když máme na předání uveden čas, kdy jsme předali a zaměstnanec potom jde k lékaři a omarodí - nic to neznamená, že předání bylo dáno dříve než omarodil, náhrada za 14 dní se musí poskytnout. Takže dávat ještě den dopředu - to mi přijde už úplně riskantní, co se týče nemoci pracovníka. Jsem z toho školení celá paf, byly to samé chuťovky a fascinuje mě, že co právník , to jiný názor, jen pokuty za cokoliv, jsou stanoveny naprosto přesně.
No o té uvažované změně v dovolených jsem psala níže, dál, že bude min. 14 denní vakuum co se týká náhrad za nemajetkové a majetkové újmy, protože novela ZP platí od 1.10., jo všem prováděcí předpis teprve je (nebo bude, teď přesně nevím) ve sbírce zákonů SE ZPĚTNOU účinností, což je teda prekérka.
Povinnosti zaměstnancům nesmíte ukládat ve vnitřních předpisech, ale v podstatě nikde, protože i v pracovním řádu můžete pouze ROZVÍJET povinnosti stanovené jinými právními předpisy.
A že výpověď může obsahovat i více výpovědních důvodů - doteď jsem myslela, že důvod musí být přesně specifikován a nezaměnitelný s jiným ...
No a obvyklá vyjádření, jak každý právník má naprosto jiný názor např. na dobu určitou 3x3 - zda se lze odchýlit jestliže dobu určitou nadále chce zaměstnavatel i zaměstnanec atd.
Prostě obvyklý masakr, kdy znejistíte ještě i v tom, co jste myslela, že v tom máte jasno, jak se má dělat.
No právě, co právník, to názor a výklad a nevím, jestli se na to může člověk spolehnout. S tím zrušením ve zkušební době, předaným předem to nebylo jasné kdysi zpočátku, ale pak to bylo nějakým výkladem nebo snad vyjádřením soudu, už si nepamatuji, rozlousknuto a upřesněno v tom smyslu, že pokud už je nemocný, nelze zrušení předat a nelze tím pádem zrušit. Ale když je zrušení předáno s upřesněním, který den poměr končí a teprve potom je uznán práce neschopným, tak už to zrušení ale má a pracovní poměr skončí určeným dnem. A upřesnili to tak právě z toho důvodu, že toho zaměstnanci zneužívali a zaměstnavatel byl tím pádem nucen záměr zrušení tajit a předat to zaměstnanci až poslední den po odpracování směny a toto že nebylo záměrem.
Je ale fakt, že Mgr. Schmied pracuje v útvaru pracovněprávní legislativy MPSV, takže by měl mít výklad takový, na který by se mělo dát spolehnout. Ale jestli má, toť otázka.
No on to odůvodňuje tím, že i když ráno do devíti pracuje, dáte mu zrušení PP, on odejde k lékaři, tak neschopenku má už od toho dne, že odpracoval pár hodin je důležité z hlediska placení náhrady, ale nemá nic společného s tím, že TEN den byl práce neschopný , neschopenka není od určité hodiny, kdy byl u lékaře a v den neschopnosti nemůžete zrušit PP.
No to se také rozebíralo - nemoc je sice od toho dne, ale část toho dne se eviduje jako odpracovaná. Takže zaměstnavatel sice nemůže zrušit poměr v době prvních 14 kal. dnů nemoci, ale když tak učiní ještě v té době, která je pak evidovaná jako odpracovaná, anebo až po ní, pokud už má odpracovanou celou směnu, pak že zrušení platí a už to nemůže ovlivnit následné uznání neschopnosti. Myslím, že jiný právník by Mgr. Schmieda rozebral. Nevím, jestli už existuje judikát.
Asi ne, jenže on má pravdu v tom, že odpracovaná doba je jiná věc, než pracovní neschopnost, To, že mu zaplatíme za odpracované hodiny neznamená , že část dne nebyl neschopen. On má potvrzení od lékaře , že od dne toho a toho je práce neschopen tečka. A v době neschopnosti nesmíte zrušit PP.
Nelze podle našeho právního řádu rozlišit, že 10 hodin dne D byl práce schopen a 14 hodin práce neschopen.
Jde o to, že jak by rozhodl soud asi nikdo neví. Jasné je to jen v případě, že by si nechal napsat neschopenku až 3 dny zpětně, což lékař může, tam jde o jasné obcházení zákona. Takže on prostě upozornil, že si nemáme být tak jisti tím, že když předáme v době, kdy byl v práci a potom šel k lékaři, že jsme za vodou.
Máte pravdu, že každý právník jiný názor a beru to tak, jak to přichází a už nejsem z jejich názorů paf ..., mám naopak pocit, že např. zákoník práce je výkladovým zákonem proto, aby se právníci zjednodušeně řečeno uživili :) a někdy mě až pobaví, že to, co platilo dříve a pak neplatilo zase platí a naopak ... unáhlila jsem se s dotazem, pospíchali, pak jsem našla odpověď v § 66 odst. 2 posl.věta.
děkuji za reakce
PS v pracovním řádu povinnosti neuvádím už dávno a tu dovolenou od vás si níže přečtu, nevím oč jde, díky
No jasně, all Vás jen upozornila na to, že když už dnes předáte s tím, že končí až zítra a on půjde k doktorovi pro neschopenku, tak se může stát, že podle toho výkladu Mgr. Schmieda poměr neskončí a že mu budete platit náhradu mzdy za nemoc.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 10. 2015 9:13
dobrý den, je v pořádku předání zrušení ve zkuš.době k zítřejšímu datu a předané dnes ? t.j. zrušení dne 16.10.2015, předáme zaměstnanci dnes 15.10. OK ? děkuji
(zkuš.doba původně trvá do 31.12.2015)