Účtování úvěru

• 15. 10. 2015 13:34

Dobrý den, prosím moc o kontrolu a radu.
    Koupili jsme stroj na úvěr a jelikož jsem to ještě nikdy nedělala, tak tápu. Faktura přišla od dodavatele stroje ale úvěr máme od UniCredit a platíme splátky přímo jim.
    Faktura přijatá 022/321, tu zaplatím úvěrem 321/461 (musím si na to asi udělat všeobecný účetní doklad). Potom platím jednotlivé splátky 461/221. Ale nějak musím rozdělit splátku úvěru a splátku úroků+pojistného. Mám tedy jednu platbu v bance rozúčtovat na 461/221 a 562/221 ? A jak se splátkovým kalendářem, mám ho přikládat jako doklad každý měsíc k výpisu?
    Možná, že se ptám naivně, ale nevím jak lépe to vymyslet.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 10. 2015 14:22

MoniV

Re: Účtování úvěru
      Varianta s rozúčtováním úroků by byla správná, jen si nejsem jista účtem 461 - protože to jsou bankovní úvěry a UC není banka, ale úvěrová společnost, já třeba úvěry na auta mám na 479. Splátky ale určitě budou rozdělené na úrok a úmor a pokud je i pojistné tak zvlášť pojistné. my máme 562-úrok, 548-pojistné a 479 úmor.

• 15. 10. 2015 14:39

Johana

Děkuji s tou 461 to promyslím a ještě jak prakticky účtujete ty jednotlivé splátky v bance?

• 16. 10. 2015 8:58

MoniV

Nejdříve si musíte položit otázku jestli potřebujete výkaz C-F, protože jestli ano a program Vám ho počítá sám, tak vím od kolegyně, že veškeré nákladové a výnosové účty, kromě bankovních poplatků musí provádět přes interní doklad. Pokud ho nepotřebujete tak já to dělám prakticky tak, že se mi natáhne banka, spárují se mi automaticky úhrady a tuto položku si nechám nezlikvidovanou, zaúčtuju výpis, jdu do opravy a tam v likvidaci té položky rozepíšu tři řádky 562 , 479, 548 podle částek na splátkovém kalendáři. Náš program neumožňuje při importu výpisu z banky a jeho zaúčtování položku zlikvidovat do třech řádků, ale některý třeba může.

• 16. 10. 2015 9:21

Johana

Děkuji, moc jste mi pomohla

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).