Re: Cena za zpracování účetnictví
No tady zřejmě z Vaší strany jste zapomněl napsat pokladní doklady, zda jste plátcem DPH, kolik je přijatých faktur, zda je tam zahraničí apod.
Obecně, laik který začne přemýšlet, že bude sám účtovat řadu operací se řítí do problémů.
Obvykle pak kontrola po takovém laickém účtování dá víc práce, než by to účetní účtovala sama.
Ten měsíc byly dva pokladní doklady (2 prodeje za hotovost). Jsem plátce DPH. Příjemky jsou z 80% ze zahraničí, faktury z 99% jen ČR. Do nějakých "větších akcí" bych se i nerad pouštěl, ale pokud mám třeba při vytvoření příjemky a naskladnění provést ještě úkon "zaúčtování", a není riziko něco "rozbít", tak to rád udělám, protože mi to zabere 15 vteřin a ušetří. Pokud se z tohoto vlákna dozvím, že to nemá smysl - resp. jinde bych za to samé zaplatil stejně nebo víc, maximálně o 1tis méně, tak se do toho pouštět nebudu. Ale kudy chodím, tudy slyším, jak má někdo s.r.o. s kamennou prodejnou, e-shopem s tisíci položek a platí tak polovinu toho co já. To pak člověk neví, jak to je.
Mě nějak nesedí ten počet položek (678) na Vaše počty, netuším, co vše tam účetní počítá.
V ceně se ovšem také promítá "profesionalita účetní".
Těžko říct, když tak diametrálně nesedí počty položek od Vás a od ní (tím neříkám, že Vaše kalkulace je chybná).
Zeptám se takto: "platí obecně pravidlo, že položka nerovná se 1 faktura, ale položka rovná se každý jeden řádek v dokladu"? Pokud ano, můj výpočet počítal řádky v dokladech. Otázkou je jak je z dokladem dál nakládáno. Já sice přijmu zboží na sklad, (tudíž to by nemělo být počítáno do práce účetní), ale účetní pak každou položku z dokladu zaúčtuje a tam může počet narůstat. Ale je to jen moje domněnka. Jak se ty položky mají správně počítat? Software bohužel neumí ukázat nějak souhrnně počet položek za daný měsíc, aby si to člověk rychle zkontroloval a měl přehled, že platí odpovídající odměnu. Na okraj ještě doplním, že jsem měli kontrolu z FÚ na DPH, což dle faktury zabralo 8 hodin a byla nám účtována taxa 700,- hod (- 10% sleva).
Záleží na té které účetní, co si vymezí jako položku. Podle mě faktura = 2 položky - základ daně a daň. Vy máte na mysli, že do faktury účtuje položku po položce zboží? Ano, pak by počet položek narůstal, ale myslím, že v tom případě by cena za položku neměla být vysoká.
Pak je tady otázka, jak dlouho trvá zpracování účetnictví a zda cena za něj odpovídá zhruba hodinové sazbě. Zjišťujte ceny jiných účetních či účetních kanceláří.
Evidentně to musí být počítáno tak, že co řádek v dokladu, to položka. Je to šílenost, pokud si představím, že bych prodal 10 různých výrobků, na kterých mám marži 10,- Kč/výrobek. Představa, že jsem vydělal 100,- Kč je nesmysl, na takovém prodeji jsem prodělal, protože účetní práce na tomto dokladu byla vyšší než výdělek.
Proč tedy musejí být rozepsány položky zboží na přijatých fakturách?
Nebo se jedná o vydané? Podle mě to vůbec není nutné. To je přece věc skladu, tam si položky rozepisujte - máte tam příjem i výdej, to by mělo stačit a na fakturách ať se účtuje základ daně jen 1 položkou.
Bylo by to pro vás řešení?
Ano ve skladu mám položky rozepsané. Při příjmu vytvářím příjemku pro každý jednotlivý produkt, abych si správně naskladnil počty na skald. Poté při prodeji vytvářím výdejku, která opět obsahuje všechny produkty. Následně pak jedním kliknutím z výdejky vytvořím fakturu, která opět obsahuje všechny položky rozepsané. Vše dělá software. Pracuji v sw POHODA.
Pochopila jsem správně?
Vy naskladníte zboží, sám vytvoříte vydanou fakturu v programu, do kterého má účetní vzdálený přístup. Ona "jen" zkontroluje, zaúčtuje a podá přiznání?
Tak podle mě cena přehnaná.
Za položku u plátce DPH považuju fakturu, která obsahuje pouze zboží, pokud obsahuje i náklady na pořízení zboží (dopravné atd.), tak to jsou položky 2. Cena pro plátce je jiná než pro neplátce.
Je to přesně tak jak píšete. Na příjemku vždy doplňuji i dopravné, tak aby mi celková částka seděla se zaslanou fakturou od dodavatele. To zaúčtování pak provede účetní (má vzdálený přístup na PC, které je zde vyčleněno jen na její práci, aby bylo zpracovávání co nejhladší). Jinak jsme plátci, dva společníci, žádní zaměstnanci, 2 auta, více méně stále stejní dodavatelé, +/- i odběratelé.
pracuji také v Pohodě přes vzdálený přístup, zpracovávám měsíčně cca 250 vydaných a 50 přijatých faktur + nějaké pokladní doklady + banku, která je na 25 stránek a účtuji si nižší cenu, než Vaše účetní.
Ale je pravda, že nemám představu, jaké operace ve vašem účetnictví ona dělá.... Ale cenu mám stanovenou nízko, protože u vydaných faktur jen kontroluji zaúčtování a bankovní výpis natahuji elektronicky a kontoluji zaúčtování + účtuji nespárované položky.
Což celkovou práci značně usnadňuje
Děkuji za vaší odpověď. S "propojením" s tou bankou jsem také uvažoval. Předpokládám, že on-line to nejde (resp. je nutné v bankovnictví vygenerovat nějaký soubor a ten pak importovat do Pohody)? Škoda, že přepravní společnost zašle případné dobírky kumulované do jedné platby a k tomu PDF výpis s variabilními symboly - tady už to automatiovat nelze. Jinak jak jsem uvedl výše, snažím se vše maximálně účetní usnadňovat -> to znamená vzdálený přístup k PC kdykoliv, klidně 24/7, tisk 90% dokladů také probíhá u nás (opět vzdáleně) a vše pouze doručím účetní. Sám vedu sklad, příjemky a faktury. Nedělám zaúčtování, protože popravdě vůbec nerozumím podvojnému účetnictví. Výpis z banky máme tak na 4 stránky. Bankovní účty máme 2, přes jeden děláme všechny zahraniční platby. Je to celkem přehledné. Pro jakoukoliv zahraniční platbu zakládám do samostatné složky všechny příslušné doklady jako zálohová faktura, konečná faktura, doklad o převodu peněz z kurzem, celní doklad, atd. Zkrátka maximum pro snadné vedení účta.
Já Vám rozumím, ale to co se Vám zdá jako přehledné, nemusí být vůbec účelné z hlediska účetnictví.... ono víte, pokud to vaše účto neuvidím osobně ( nebo někdo jiný kdo vám odpovídal) nelze vůbec vynášet nějaké soudy.... nikdo z nás tady neví, jaké všechny účetní oprace vaše účetní provádí, o kterých vy ani nevíte.......
K té kontrole a jak dopadla? Bez závad? Nedoměřovalo se?
K rozsahu zastupování záleží, co kontrolovali, kolik měsíců apod..
Ale také zvažte, co je pro Vás důležitější, Váš čas a nestarat se nebo pro Vás Váš čas není na prvním místě a pak tedy zvažujete, částečné převzetí některých úkonů. Jen bedlivě přemýšlejte nad tím, že studovat předpisy a zákony zabere velké množství času a také peněz (školení nejsou zrovna levná záležitost).
Vše bez závad... narážíte na to co řeším také. Není to úplně tak jednoduché jak může na první pohled vypadat, stačí nějaká anomálie typu dobropis a zabere mi to čas a nervy. V současné době řeším tvorbu skladu, příjemky, výdejky, faktury. Další navazující úkony už řeší účetní. Nicméně cena za účetní služby mi při tom počtu dokladů, který jsem uvedl na začátku vlákna, přijde vysoká. Neumím si představit, co časově obnáší zpracovat výše uvedený počet dokladů. Pokud by si například účetní účtovala 500,-/hod, tak by se v tom "vrtala" 2 dny? Možná hledám něco co neexistuje, ale také poměřuji s tím, co pro mě obnáší ty peníze vydělat.
Můj názor: účtované položky hodnotit nemohu (neumím), sama účtuji klientům podle hodin (ale to musí být založeno na určité důvěře mezi klientem a účetní). Některé úkony byste mohl převzít, abyste si to zlevnil (spíš ale takové ty automaticky se opakující), ale určitě bych Vám nedoporučila převzít veškeré podvojné účetnictví (opravdu nelze bez hlubší znalosti, na rozdíl od daňové evidence nebo dřívějšího jednoduchého účetnictví, které po zaučení zvládne leckdo). Tím Vás vůbec nechci podceňovat. Ale není to jenom o klikání a o těch položkách. A mimochodem, co cesťáky, ty nemáte? Nevím, jak u Vás, ale např. u "mých" firem není faktura jako faktura (čas na její zaúčtování se může lišit). Dále auta také zaberou čas. A všechny povinnosti k DPH a jiná hlášení, odesílání datovou schránkou, dělá účetní firma? Sledování neustále měnících se daňových zákonů. Účtují vám sice (zřejmě pro zjednodušení) za položky, ale vést účetnictví opravdu není jenom o těch položkách. Navíc zvažte jednu docela důležitou okolnost: kontrola DPH Vám dopadla výborně, což svědčí o dobré práci účetní firmy. Nepochybuju o tom, že Vám někdo nabídne nižší cenu (zvlášť pro začátek Vám slíbí kdeco :-), ale bude to ve stejné kvalitě? To Vám dávám pouze další otázky k zamyšlení :-).
Chtěl bych vám všem poděkovat za odpovědi. V současné době jsem v jednání s účetním, který pracuje také v POHODě a je z mého místa bydliště. Podle prvotních poznatků by cena za účto měla být nižší. O zkušenost se podělím po výsledku hodnocení. Ještě jednou děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 10. 2015 7:10
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jakým způsobem se vypočítává cena za služby účetní firmy. Jde mi o to, že se mi zdají náklady na vedení mého účetnictví vysoké a rád bych si udělal přehled. Příklad: v červenci, firma s.r.o. s podvojným účetnictvím.
Počet příjemek 9 (položek 40)
Počet vydaných faktur 36 (položek 124)
zaměstnanců 0, žádné mzdy, sklad vedu sám, to znamená, že i přijaté zboží do skladu zadávám já.
Fakturováno mi bylo "Účetnictví 07/2015, (678 položek)" za 7.500,- Kč. Průměrně každý měsíc platím 8tis za služby účetní.
Moje otázka je zda mohu nějak snížit náklady na vedení účetnictví, je to jen o klikání myší a peníze naskakují a mám-li již doklad sám otevřený, tak pro mě není problém udělat ještě nějakou akci za kterou se účtuje odměna. Pokud nehrozí, že pokazím nějaké souvztažnosti, tak bych to rád zkusil sám. Účtujeme v software Pohoda od Stormware a účetní má poskytnutý vzdálený přístup.
Děkuji za odpověď.