Dovolená - PP jen měsíc a půl

• (neregistrovaný)

19. 10. 2015 8:57

Dobrý den, prosím o radu.
    Nastoupila k nám zaměstnankyně 8.9.2015 a dala výpověď ve zkušební době ke dni 16.10.2015. Účetní program mi u ní počítá 1,5 dne dovolené k proplacení. Má na tuto dovolenou nárok nebo ne?
    Přece ve zkušební době nárok na dovolenou není a neodpracovala ani 60 dní.

Děkuji za odpovědi

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 10. 2015 9:05

Líba (neregistrovaný)

Re: Dovolená - PP jen měsíc a půl
      Ale víc jak 21 dnů odpracovala, ne? § 214

• 19. 10. 2015 9:05

Maxx (neregistrovaný)

§ 214 zákoníku práce

A zřejmě zrušila pracovní poměr ve zkušební době.U výpovědi následuje výpovědní doba.

• 19. 10. 2015 9:07

all (neregistrovaný)

A to se ptáte jako laik nebo mzdová ?

Jednak, pokud by dala výpověď, tak by jí běžela 2 měsíce výpovědní doba, ve které by musela pracovat. Dále kde jste přišla na to, že ve zkušební době není nárok na dovolenou ? Min. nárok vzniká po odpracování 21 dní - dovolená za odpracované dny. Doporučuji projít zde historii, kde je vše kolem dovolených rozebráno do nejmenšího detailu a také § 211 až 223 zákoníku práce.

• 19. 10. 2015 9:12

Veronika1789 (neregistrovaný)

Nene, výpovědní doba ji neběží, dala výpověď ze dne na den. Vlastně už 15.10. přišla jen s papírem, že dává výpověď k 16.10.. Ty dva dny (15. a 16.) ani nepřišla do práce. Proto jsem zde napsala a ptám se, přece jen takové případy se neřeší každý den :)) díky tedy za rady :)

• 19. 10. 2015 9:14

all (neregistrovaný)

Jenže vy neznáte základní pracovně právní pojmy, neboť jestliže opětovně píšete, že dala "výpověď" ze dne na den, to nic nemění na tom, že při výpovědi je VŽDY min. 2 měsíce výpovědní doba. Kromě toho způsob výpočtu nároku na dovolenou vůbec nesouvisí ani s výpovědí ani se zrušením ve zkušební době.

• 19. 10. 2015 10:36

Moc se omlouvám tedy, že jsem otravovala. Tyhle případy fakt neřeším každý den a nepříjde mi "normální" odejít z práce po měsíci ze dne na den. Bohužel se to, ale stává. Příště budu už vědět (radši jsem se zeptala,jelikož účetní s 20ti letou praxí mi tvrdila, že nárok nad dovolenou nemá.)

• 19. 10. 2015 11:07

v.e.n.d.y.

To se neomlouvejte, ale spíš nás tu zarazilo, že pracujete jako personalistka, když řešíte ukončení pracovního poměru a dovolenou, a přitom píšete o výpovědi. Výpověď přeci zakládá nárok na výpovědní lhůtu a ta je 2 měsíce. Vaše zaměstnankyně jen využila možnosti zkušební doby, ukončit Pp v této době, nic víc..a to může, zrovna tak, jako Vy, den ze dne. Má nárok na 1/12 dovolené, pokud odpracovala 21 dní. Doporučují učit, se učit, se učit :-)) Hezký den

• 19. 10. 2015 11:36

all (neregistrovaný)

Tady nejde o otravování, ale o to, že jestliže podruhé, přes mou opravu, použijete výraz výpověď (která má svá zákonná specifika a nelze zaměnit s žádným jiným způsobem skončení prac. poměru) to znamená, že to nebylo pochybení náhodné, ale že prostě rozdíl mezi výpovědí a okamžitým zrušením PP ve zkušební době neznáte. Zkušební doba je sjednávána právě proto, aby zaměstnanec nebo zaměstnavatel mohli zjistit, zda jim sjednaná práce vyhovuje - tolik k vašemu údivu, že někdo končí po měsíci práce. A to, že nevíte, že nárok na dovolenou není zkušební dobou nijak omezen, že se poskytuje dovolená i za odpracované dny - to už je jen přímý důsledek neznalosti zákoníku práce. Takže nastudovat, protože když to neuděláte, tak vás pořád budou takové základní věci překvapovat. A co až přijde na opravdové špeky, které se právě zde na tomto fóru řeší.

• 19. 10. 2015 11:47

VH

>>>>>historii, kde je vše kolem dovolených rozebráno do
      >>>>>nejmenšího detailu a také § 211 až 223 zákoníku
      >>>>>práce.
      >>>>
      >>>>Nene, výpovědní doba ji neběží, dala výpověď ze dne
      >>>>na
      >>>>den. Vlastně už 15.10. přišla jen s papírem, že dává
      >>>>výpověď k 16.10.. Ty dva dny (15. a 16.) ani nepřišla
      >>>>do práce. Proto jsem zde napsala a ptám se, přece jen
      >>>>takové případy se neřeší každý den :)) díky tedy za
      >>>>rady :)
      >>>
      >>>Jenže vy neznáte základní pracovně právní pojmy,
      >>>neboť
      >>>jestliže opětovně píšete, že dala "výpověď" ze dne na
      >>>den, to nic nemění na tom, že při výpovědi je VŽDY
      >>>min. 2 měsíce výpovědní doba. Kromě toho způsob
      >>>výpočtu
      >>>nároku na dovolenou vůbec nesouvisí ani s výpovědí
      >>>ani
      >>>se zrušením ve zkušební době.
      >>

>Tady nejde o otravování, ale o to, že jestliže
      >podruhé, přes mou opravu, použijete výraz výpověď (která má
      >svá zákonná specifika a nelze zaměnit s žádným jiným
      >způsobem skončení prac. poměru) to znamená, že to nebylo
      >pochybení náhodné, ale že prostě rozdíl mezi výpovědí
      >a okamžitým zrušením PP ve zkušební době neznáte.
      >Zkušební doba je sjednávána právě proto, aby zaměstnanec
      >nebo zaměstnavatel mohli zjistit, zda jim sjednaná
      >práce vyhovuje - tolik k vašemu údivu, že někdo končí po
      >měsíci práce. A to, že nevíte, že nárok na dovolenou
      >není zkušební dobou nijak omezen, že se poskytuje
      >dovolená i za odpracované dny - to už je jen přímý důsledek
      >neznalosti zákoníku práce. Takže nastudovat, protože
      >když to neuděláte, tak vás pořád budou takové základní
      >věci překvapovat. A co až přijde na opravdové špeky,
      >které se právě zde na tomto fóru řeší.
      Souhlasím, ale nezlobte se - okamžité zrušení PP ve zkušební době je také zmatečné.

• 19. 10. 2015 13:25

all (neregistrovaný)

To jo, mě jen nenapadlo jak to formulovat, že zrušit PP ve zkušebce může okamžitě, tedy ze dne na den, jak psala tazatelka, že to nemusí být zrušení PP ve zkušební době třeba až ten následující den. Ale máte plnou pravdu, mohlo ji to plést s okamžitým zrušením pracovního poměru. To je tak, když píšu v chvatu, práce kvapná, málo platná. Hezký den

• 19. 10. 2015 13:44

Já bych to už moc nerozváděla, je to slovíčkaření, ale bohužel tohle slovíčkaření stojí v dnešní době až moc. Hlavní je, že jsem zjistila co jsem potřebovala a to je to, že nárok na dovolenou má a jelikož paní dva dny nepřišla do práce, tak se jí to tou dovolenou zalepí. Budu si příště dávat větší pozor na to, jaké slovo použiji a 3x o tom popřemýšlím. Omlouvám se za takto rušnou diskusi, jsem po škole a nezkušená, bohužel nepřipravená, ale snad učený z nebe nespadl a praxí se učí nejlépe. Na tyto hrrrrr akce škola opravdu nepřipravuje. :((realita je jiná :(

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).