Není zač.
>>>Dobrý den, jsem na RD do 3 let věku dítěte - kolik
>>>let
>>>mi musí držet místo zaměstnavatel ? Děkuji.
>>
>>Rodičovská dovolená je maximálně do 3 let věku
>>dítěte.
>>Musí vás přijmout na místo odpovídající pracovní
>>smlouvě. Na stejné místo (jak se říká stejnou židli)
>>máte
>>nárok jen po skončení MD (tj.28 týdnů PPM).
>
>Mnohokrát děkuji.
Re: RD , druhé dítě a držení prac.místa
Co si představujete pod tím "Držet místo" ?
Příklad - máte v pracovní smlouvě "účetní". Děláte práci finanční účetní. Do konce mateřské dovolené Vám musí zaměstnavatel "držet" pracovní místo s náplní finanční účetní. Po této době při návratu do zaměstnání Vás může zařadit na práci "jakékoliv" účetní. Mzdové účetní, skladové účetní,....
OK, to chápu, jde mi o to, jestli se mnou po skončení RD s prvním dítětem, když budu opět těhotná , neskončí prac.poměr. Podle předchozího vysvětlení se tedy obávat nemusím, protože nějaké přiměřené prac.místo mi musí nabídnout a nemůže se mnou rozvázat prac.poměr po skončení mé DR s prvním dítětem. Je to tak ? Děkuji.
Předpokládám, že máte poměr na dobu neurčitou. Teď jste na RD, která může trvat maximálně do 3 let dítěte. Pokud budete podruhé těhotná a nástup na 2. MD bude v době, kdy 1. dítěti ještě nebudou 3 roky, tak tím nástupem na 2. MD končí RD. Po uplynutí 2. MD (a případném vyčerpání řádné dovolené, která Vám bude náležet) nastoupíte na 2. RD, kterou opět můžete čerpat až do 3. let 2. dítěte. Do té doby budete stále zaměstnancem.
Pokud ale Vaše nynější RD skončí, protože dítěti už budou 3 roky a Vy budete těhotná, ale ještě nepřijde čas na nástup na 2. MD, tak pochopitelně ten čas mezi koncem 1. RD a nástupem na 2. MD musíte nějak vyřešit. Tzn. Buď den po 3. narozeninách nastoupíte do práce nebo si domluvíte neplacené volno nebo Vás lékař uzná práce neschopnou. Pokud by nepřicházela v úvahu ani jedna varianta, pak by Vám nezbylo, než pracovní poměr ukončit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 10. 2015 9:07
Dobrý den, jsem na RD do 3 let věku dítěte - kolik let mi musí držet místo zaměstnavatel ? Děkuji.