Re: auto není v obch.majetku - výdaje?
Do nákladů si koncem roku dáte pohon. hmoty dle ujetých km z knihy jízd za cenu za litr, která je každým rokem vyhlašovaná a paušál, za každý ujetý km. který je na rok 2015 tuším cca 3,70 na km
Auto bylo v obchodním majetku (již odepsáno), ale jelikož jsem přešla minulý rok na výdaje %, tak se vlastně vyřadilo z majetku tím přechodem. Na celé situaci s DPH se ni nemění? Jelikož jsem přešla na výdaje %, tak mi zanikla možnost si uplatňovat dph na vstupu z pohonných hmot? Chápu to dobře?
Omlouvám se. Špatně jsem se vyjádřila. Myslela jsem, že neuplatňuji paušální výdaje na auto.
Sice při účtování dávám pohonné hmoty do výdajů, ale na konci roku budu dělat daň z příjmu s největší pravděpodobností opět výdaji v %. Přechod opět na DE neplánuji. Takže tyto výdaje neuplatním.
Jde mi v tuto chvíli jen o DPH. Jestli si můžu uplatnit DPH na vstupu z pohonných hmot, náhradních dílů, oprav, když auto v majetku bylo a jen tím přechodem na výdaje % v minulém roce se vlastně vyřadilo z majetku. Stále je využíváno k podnikatelské činnosti.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 10. 2015 17:41
Dobrý den, prosím o radu.
OSVČ auto nemá v obchodním majetku, ale platí silniční daň a využívá ho pro podnikatelskou činnost. Paušální výdaje nevyužívám, pohonné hmoty dávám do výdajů.
Můžu do výdajů uplatnit i náhradní díly a opravu auta?