Re: Na přij. fa nesedí DPH k základu o x
Není DPH počítáno koef.? tj. z ceny vč.DPH? Jak je cena stanovena ve smlouvě?
Pokud by DPH bylo počítáno koef. z ceny vč. DPH bude fakturovaná částka řádově vyšší než uvedený př., aby rozdíl na DPH byl cca 20 Kč.
(Pokud vámi uvedený př. odpovídá skutečnosti, můžete si nárokovat jen částku DPH danou zák., ne více.)
zavolejte dodavateli a zeptejte se, zda je to chyba nebo jak počítal, opraví vám fakturu, koeficientem to není
Dodavateli jsem volala, ale momentálně nebyl v kanceláři, chtěl problém poslat e-mailem a slíbil, že se ozve, takže nejsem o moc chytřejší.
Ty částky, které jsem uvedla byly jen ilustrační, aby se to dobře počítalo. Ve skutečnosti je základ 282 tis, tudíž rozdíl koeficientem by byl v tomto případě tedy vyšší než 20 Kč.
Jiné vysvětlení, než chyba dodavatele už nejspíš tedy není možné.
Děkuji moc za názory a ještě se zeptám, v případě, že by dodavatel do pondělka (kdy je poslední možnost na podání přiznání k DPH) nedodal opravený doklad, jak mohu postupovat? Mohu stávající doklad nějak zadat do účetnictví a později opravit?
Je případně možné zaúčtovat v takto vysoké částce fakturu do nedaňových nákladů? Firma má i jinak dost vysoké náklady, tudíž by nevadilo, kdyby si v tomto případě nenárokovala DPH a později i náklad v rámci DAP. Jde mi jen o to, zda existuje nějaký limit pro zařazení do nedaňových nákladů. V zákonech bohužel nejsem moc zběhlá. Děkuji.
Bylo by vhodné si daňové zákony nastudovat. Nedaňové náklady viz §25 ZDP. Ne to, co se vám zrovna hodí. Jinak by se jednalo o zkreslování účetnictví a ÚZ sestavená na jeho základě by nepodávala věrohodný obraz předmětu účetnictví a finanční situace společnosti.
To mate asi pravdu, na druhou stranu si myslim, ze nejsem jedina, kdo nema podrobne nastudovanou legislativu. Kdyby tomu tak bylo, neprobihala by na businesscenter zadna diskuze, kde lide tapou a nejsou si jisti nestandardni fakturaci a podobne. Navic jedna vec je zakon a druha je jeho vyklad. Zde jsem se jen chtela obratit na profiky v oboru, kteri maji vice zkusenosti nez ja. Na paragraf se podivam, doufam, ze spravne aplikuji.
Re: OT: Náhrada škody po účetní
OT: Jen pro info
Vámi uvažovaný postup neuplatnit DPH a zaevidovat základ jako nedaňový náklad by stál Vašeho klienta (pokud se jedná o PO)
- neuplatněný odpočet DPH 59.220,-Kč
- "nedaňový" náklad 19% z částky 53.580,-Kč
V součtu 112.800,-Kč
Tuto částku by mohl po Vás následně klient požadovat k úhradě jako vzniklou škodu.
Máte pravdu, bylo to tím koeficientem. Ozval se mi účetní dodavatele a potvrdil, že výpočet DPH byl proveden koeficientem shora. Nikdy před tím jsem se s tím nesetkala, tak mě to zaskočilo. Nyní tedy mohu uplatnit jen DPH 21% ze základu? co s tím zbytkem? V zákoně jsem se přitom dočetla, že DPH nemohu jako odběratel měnit, že jej určuje dodavatel.
Daňové doklady k přijatým zálohám vůbec nepřišly. Dorazily pouze dvě zálohové faktury (kde je i uvedeno, že se nejedná o DD) a poté souhrnná faktura, kde je vyčíslena celková cena, v přehledu pro účely platby odečteny zálohy a vyčíslena výše doplatku. O zálohách jsme tedy vůbec neúčtovali.
Základ DPH je 282 000, DPH 48 955,2
Mohu fakturu zaúčtovat tak, že uplatním DPH dle toho, jak deklaruje dodavatel na faktuře?
>
>>>>>
>>>>>Máte pravdu, bylo to tím koeficientem. Ozval se mi
>>>>>účetní dodavatele a potvrdil, že výpočet DPH byl
>>>>>proveden
>>>>>koeficientem shora. Nikdy před tím jsem se s tím
>>>>>nesetkala, tak mě to zaskočilo. Nyní tedy mohu
>>>>>uplatnit jen
>>>>>DPH 21% ze základu? co s tím zbytkem? V zákoně jsem
>>>>>se
>>>>>přitom dočetla, že DPH nemohu jako odběratel měnit,
>>>>>že
>>>>>jej určuje dodavatel.
>>>>
>>>>A jedná se o daňový doklad / fakturu, nebo o daňový
>>>>doklad k zaplacené záloze?
>>>
>>>Jedná se o fakturu/DD, je na ní i přehled uhrazených
>>>záloh.
>>
>>
>>Předpokládám, že odpočty DPH jste průběžně
>>uplatňovali
>>z daňových dokladů k placeným zálohám.
>>
>>Takže budete nyní uplatňovat odpočet DPH pouze z
>>rozdílu.
>>Tam to také nevychází?
>
>Daňové doklady k přijatým zálohám vůbec nepřišly.
>Dorazily pouze dvě zálohové faktury (kde je i uvedeno, že
>se nejedná o DD) a poté souhrnná faktura, kde je
>vyčíslena celková cena, v přehledu pro účely platby
>odečteny zálohy a vyčíslena výše doplatku. O zálohách jsme
>tedy vůbec neúčtovali.
>
>Základ DPH je 282 000, DPH 48 955,2
Částka 282.000 je opravdu základ daně, nebo součet základu + DPH?
Vyžádala bych si daňové doklady k zaplacené záloze
>Mohu fakturu zaúčtovat tak, že uplatním DPH dle toho,
>jak deklaruje dodavatel na faktuře?
Máte dvě možnosti
1) podáte Přiznání k DPH za 3.Q 2015 bez odpočtu DPH z dané faktury. Přiznání k DPH by bylo podáno v termínu, částka DPH by byla uhrazena v termínu (pokud bude datum splatnosti v internetbance uvedeno dnešní). Odpočet DPH z dané faktury po vyjasnění zahrnete do příštího čtvrtletí (či do příštího měsíce)
2) podáte Přiznání k DPH za 3.Q 2015 až po vyjasnění problému s účetní druhé strany. Je zde riziko pozdního podání Přiznání k DPH a pozdní úhrady DPH / pondělí – úterý
Re: Řešení
Dříve jsem nebyla na BF, proto odpovídám až nyní.
Není to tak, že 282.000 je cena vč.DPH? (žádný Základ daně)
Pak počítáno koef. 282.000 x 0,1736 (koef. 21/121)= DPH 48.955,20
DZ = 282.000 - 48.955,20
"Jak prosté, milý Watsone."
Pro jistotu si ještě vyžádejte od klienta smlouvu, na základě které bylo fakturováno a zkontrolujte, jestli je cena sjednána vč. DPH a je na DD oprávněně DPH počítáno shora.
Hezký víkend
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 10. 2015 20:59
Dobrý den,
už mám asi unavený mozek, ale nevím si rady..
Na přijaté faktuře je vyčíslen základ a DPH k tomuto základu je 20 Kč vyšší, než by mělo správně být.
Například tedy na faktuře je 10 000 základ a dph 21% k tomu by mělo být 2 100, ale ve vyčíslení dodavatele je dph 2120 Kč.
Jak si s tím poradit? Budu vděčná za radu..děkuji