Re: Kontrolní hlášení - účetní
Marti,
peníze jsou také důležité, ale za ještě důležitější považuji abyste
a) zjistila, jak případné pokuty máte kryty pojistnou smlouvou
b) do smlouvy s klientem upravila, jak budou předávány podklady pro KH, kdo bude uveden v "kontaktní informaci" v KH, jak se bude postupovat v případě obdržení Výzvy (a je jedno zda u klienta či externí účetní), extra režim pro případ dovolené či jiné nepřítomnosti klienta nebo externí účetní, jak postupovat v případě ukončení spolupráce (pokud bude externí účetní uvedena v kontaktní informaci) atd. atd.
Hezký den!
Výluky Česká pojišťovna - pojištění odpovědnosti účetní
Článek 24 / Výluky z pojištění
6. Sankce, vadné plnění
Z pojištění nevzniká právo na pojistné plnění:
a) za pojištěnému uložené pokuty nebo proti němu
uplatňované pokuty, penále či jiné platby, které mají
represivní, exemplární nebo preventivní charakter ..
Možná jsem divná a málo tržní, ale já se zatím zajímám hlavně o to, abychom nastavili s klienty nějaký fungující systém s tím, že od února bude "zkušební provoz" a až podle toho, kolik času mi to zabere navíc se budu zamýšlet nad tím, jak navýšit fakturaci.
Pokud se alespoň trochu orientuji, tak by to mělo fungovat tak, že v jakém období uplatním, v takovém se objeví i v KH. A KH sedí s přiznáním k DPH.
To je stejně vykonstruovaný problém, jako když si z nějakého plnění neuplatním DPH vůbec. U dodavatele se ve výkazu objeví, u mne ne. Bude mne FÚ kvůli tomu vyzývat a zjišťovat, proč jsem si DPH neuplatnil?
Taky jsem si původně myslela, že KH bude zahrnovat i kontrolu "krácení tržeb" (viz článek výše).
Ale na školení mě vyvedli z omylu, superpočítač nebude shromažďovat data o "neuplatněných" transakcích. Nebude vyzývat - proč jsi neuplatnil. Vyzve pouze - proč si uplatnil bllbě.
Jinko, to byla jiná situace.
Tam šlo o krácení tržeb oproti nakoupeným surovinám a v neposlední řadě o nezaúčtování dokladu (např. soukromá spotřeba) v rámci nákupu.
Tady to je jinak. Zákon mi umožňuje neuplatnit odpočet. Doklad ovšem musím mít příslušně zaúčtován.
Ale:
Daňový subjekt zásadně neprokazuje nic, co sám netvrdil.
Nelze obrátit důkazní povinnost a chtít po daňovém subjektu, aby prokazoval proč neuplatnil.
Je zákonné právo daňového subjektu zvolit "ekonomickou variantu" v podnikání, pokud je to v mezích zákona.
Z pohledu DPH ano, ale když už ty data budou mít tak pochybuji, že by nedali k dispozici kolegům z příjmovky.
Tahle věta bude během pár let hodně aktuální
"U právnických osob hrozí kromě výše uvedeného i pokuta za nesprávně vedené účetnictví, pokud o těchto nákupech nebude účtováno"
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 10. 2015 13:02
Dobrý den, mám dotaz na účetní, zda a případně kolik si budou od nového roku účtovat za odeslání kontrolního hlášení.
Děkuji