Re: spotřeba potravin /soukromá spotřeba
Na "šikovně obejít" moc nejsem.
I když mně to občas stojí klienta.
>>>>>>>>>Dobrý den, prosím o radu. Máme restauraci, potraviny
>>>>>>>>>účtujeme normálně na sklady. Majitel vždy dvakrát do
>>>>>>>>>měsíce přijde a nabere si značnou část potravin,
>>>>>>>>>kterou
>>>>>>>>>musíme odepsat. Peníze samozřejmě nedostaneme. Prosím
>>>>>>>>>tedy o radu, jak to udělat účetně, aby to bylo
>>>>>>>>>všechno
>>>>>>>>>v pořádku. Mám zřídit nějaký repre fond? Protože když
>>>>>>>>>to takhle odepisuju ve skladu a dál už to nikomu
>>>>>>>>>nefakturuju, tak jsme na tom ztrátoví. Děkuji moc za
>>>>>>>>>rady a
>>>>>>>>>připomínky.
>V účetní praxi jsem jen krátkou dobu. Pokud se objeví
>nějaký problém, tak jej konzultuji s daňovým poradcem.
>Naše firma podléhá auditu, takže je vše pečlivě
>hlídané. Ale děkuji i za váš komentář.
Máte provozní, máte auditora, máte i daňového poradce. Co by jiný účetní za to dal :-)
Prodiskutujte s provozní. Měla by Vám, jako finanční účetní, každý měsíc předat soupis s oceněním potravin, které nebyly spotřebovány v rámci společnosti, ale které byly předány/prodány společníkovi firmy. S ní a s daňovým poradcem pak projděte, za jakou cenu budou tyto potraviny předány/prodány (jak daň z příjmu, tak DPH).
Sama nic "bez papíru" účtovat nemůžete, na vše byste měla mít podklad. Chraňte si svá záda, bude to to první, co "majitel" v případě problému při kontrole z FÚ nastaví. A jestli jste externí účetní, tak už jen kvůli NOZ § 5 a § 2950 to platí dvojnásob.
Samozřejmě, že bez papíru neúčtuju vůbec nic. Mám od provozní každý měsíc poklady o spotřebě hotelového provozu. Jsem tady jen krátce a dozvěděla jsem se to jen náhodně, že majitel si bere potraviny, které jsou účtovány do spotřeby hotelového provozu.
Já si naopak myslím, že tím krytá nejste.
Vy máte být ten odborník, ne paní provozní.
Tudíž by to měl řešit auditor a daňový poradce.
Auditorovi to sedí při inventurách?
Není mu podezřelý ztrátový provoz?
Vím, máte strach o místo, ale sveze se to na Vás.
pokud jste plátci, tak nezapomenout na odvod DPH - nebylo použito pro ekonomickou činnost ...
teoreticky by šla vystavit faktura na dodání (kde by byl odvod DPH) a odběratelem by byl majitel - místo 311 by šla použít pohledávka za společníkem (za ceny v místě a čase obvyklé)
jiné elegantní řešení mě nenapadá
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 10. 2015 13:11
Dobrý den, prosím o radu. Máme restauraci, potraviny účtujeme normálně na sklady. Majitel vždy dvakrát do měsíce přijde a nabere si značnou část potravin, kterou musíme odepsat. Peníze samozřejmě nedostaneme. Prosím tedy o radu, jak to udělat účetně, aby to bylo všechno v pořádku. Mám zřídit nějaký repre fond? Protože když to takhle odepisuju ve skladu a dál už to nikomu nefakturuju, tak jsme na tom ztrátoví. Děkuji moc za rady a připomínky.