Re: spotřeba potravin /soukromá spotřeba
Na "šikovně obejít" moc nejsem.
I když mně to občas stojí klienta.
Re: spotřeba potravin /soukromá spotřeba
>>>>>>>>>Dobrý den, prosím o radu. Máme restauraci, potraviny
>>>>>>>>>účtujeme normálně na sklady. Majitel vždy dvakrát do
>>>>>>>>>měsíce přijde a nabere si značnou část potravin,
>>>>>>>>>kterou
>>>>>>>>>musíme odepsat. Peníze samozřejmě nedostaneme. Prosím
>>>>>>>>>tedy o radu, jak to udělat účetně, aby to bylo
>>>>>>>>>všechno
>>>>>>>>>v pořádku. Mám zřídit nějaký repre fond? Protože když
>>>>>>>>>to takhle odepisuju ve skladu a dál už to nikomu
>>>>>>>>>nefakturuju, tak jsme na tom ztrátoví. Děkuji moc za
>>>>>>>>>rady a
>>>>>>>>>připomínky.
>V účetní praxi jsem jen krátkou dobu. Pokud se objeví
>nějaký problém, tak jej konzultuji s daňovým poradcem.
>Naše firma podléhá auditu, takže je vše pečlivě
>hlídané. Ale děkuji i za váš komentář.
Máte provozní, máte auditora, máte i daňového poradce. Co by jiný účetní za to dal :-)
Prodiskutujte s provozní. Měla by Vám, jako finanční účetní, každý měsíc předat soupis s oceněním potravin, které nebyly spotřebovány v rámci společnosti, ale které byly předány/prodány společníkovi firmy. S ní a s daňovým poradcem pak projděte, za jakou cenu budou tyto potraviny předány/prodány (jak daň z příjmu, tak DPH).
Sama nic "bez papíru" účtovat nemůžete, na vše byste měla mít podklad. Chraňte si svá záda, bude to to první, co "majitel" v případě problému při kontrole z FÚ nastaví. A jestli jste externí účetní, tak už jen kvůli NOZ § 5 a § 2950 to platí dvojnásob.
Re: spotřeba potravin /soukromá spotřeba
Samozřejmě, že bez papíru neúčtuju vůbec nic. Mám od provozní každý měsíc poklady o spotřebě hotelového provozu. Jsem tady jen krátce a dozvěděla jsem se to jen náhodně, že majitel si bere potraviny, které jsou účtovány do spotřeby hotelového provozu.
Re: spotřeba potravin /soukromá spotřeba
Já si naopak myslím, že tím krytá nejste.
Vy máte být ten odborník, ne paní provozní.
Tudíž by to měl řešit auditor a daňový poradce.
Auditorovi to sedí při inventurách?
Není mu podezřelý ztrátový provoz?
Vím, máte strach o místo, ale sveze se to na Vás.
Re: spotřeba potravin /soukromá spotřeba
pokud jste plátci, tak nezapomenout na odvod DPH - nebylo použito pro ekonomickou činnost ...
teoreticky by šla vystavit faktura na dodání (kde by byl odvod DPH) a odběratelem by byl majitel - místo 311 by šla použít pohledávka za společníkem (za ceny v místě a čase obvyklé)
jiné elegantní řešení mě nenapadá
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 10. 2015 13:11
Dobrý den, prosím o radu. Máme restauraci, potraviny účtujeme normálně na sklady. Majitel vždy dvakrát do měsíce přijde a nabere si značnou část potravin, kterou musíme odepsat. Peníze samozřejmě nedostaneme. Prosím tedy o radu, jak to udělat účetně, aby to bylo všechno v pořádku. Mám zřídit nějaký repre fond? Protože když to takhle odepisuju ve skladu a dál už to nikomu nefakturuju, tak jsme na tom ztrátoví. Děkuji moc za rady a připomínky.