Re: Kontrolní hlášení
V současné době o tržbě za prodej zboží účtuji jednou za měsíc na základě měsíční sestavy ze skladové evidence, kde mám prodej rozdělen dle jednotlivých sazeb DPH. Mám tomu rozumět, že pak budu muset sledovat prodej za každý den a zaúčtovat denní tržbu v členění doklady do a nad 10 tis. Kč? Děkuji.
Ano domnívám se, že budete muset zvlášť evidovat doklady na 10 tis Kč a u těchto dokladů musíte vědět, jestli se prodávalo podnikateli a mít uvedeno jeho DIČ i když dotyčný není plátce DPH
Velice zajímavé to bude v okamžiku, kdy neuvedete na daňový doklad nad 10.tis.Kč DIČ odběratele a on bude nárokovat odpočet DPH. To Vám bude chodit jedna výzva ke změně, doplnění či potvrzení údajů uvedených v podaném kontrolním hlášení za druhou.
Otázkou je, jak pracovník obsluhy v prodejně pozná, že se jedná o osobu povinnou k DPH dle § 5 ZDPH, či nepovinnou k dani. Když mu zákazník rovnou neřekne IČ či název společnosti, na kterou se má doklad napsat, tak je bez šance a plnění i nda 10.tis.Kč půjdle podle mého názoru do "chlívečku A5" pro nepodnikatele.
Dále mám na čerpačce automat na kávu, z utržených peněz odvádím DPH na základě příjmového pokladního dokladu, dále mám tržbu z ruční myčky aut a vysavače, kam také zákazníci strčí peníze a mohou používat, já pak vyberu peníze a taktéž odvedu DPH přes pokladnu. Děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 10. 2015 14:11
Dobrý den,
provozuji čerpací stanici, z prodeje pohonných hmot fakturuji měsíčně provizi majiteli, ale jak budu dávat do kontrolního hlášení stovky daňových dokladů za prodej ostatního zboží, když ani nevím, kdo podnikatel je a kdo je "obyčejný nepodnikající člověk". Děkuji.