Re: Konec jako OSVC
Ještě pro upřesnění. Nechci skončit úplně, jen mi umřel jediný velký zákazník a vím, že jen tak rychle náhradu nenajdu, pokud vůbec. Navíc jsem loni kupoval auto na osvč a nechci řešit prodej atd,.. Je možné, že v průběhu roku najdu dalšího zákazníka, ale spolehnout se na to nedá... V podstatě bych se jen potřeboval "zbavit" záloh na zdravotní a sociální pojištění.
Jste plátce DPH?
Pokud jste zaměstnaný a máte vyšší mzdu než je minimální mzda, tak nemusíte platit zálohy na zdravotní pojištění. A na ossz můžete požádat o snížení záloh na sociální pojištění.
to mi připomíná:
kamarádka takhle oznamovala přerušení živnosti na živnostenském úřadě s tím,že chce,aby to oznámili i na ZP a SP. a co myslíte...od ZP jí po podání přehledu vyzvali k úhradě pojištění + penále za onen týden,kdy přerušila ... ŽÚ nic neoznámil.
proto když už,tak raději oběhnout vše,či si to ověřit,že bylo oznámeno.
to jen tka bokem...
>>>Ještě pro upřesnění. Nechci skončit úplně, jen mi
>>>umřel jediný velký zákazník a vím, že jen tak rychle
>>>náhradu nenajdu, pokud vůbec. Navíc jsem loni kupoval
>>>auto
>>>na osvč a nechci řešit prodej atd,.. Je možné, že v
>>>průběhu roku najdu dalšího zákazníka, ale spolehnout
>>>se
>>>na to nedá... V podstatě bych se jen potřeboval
>>>"zbavit" záloh na zdravotní a sociální pojištění.
>>Tak nenahlásíte "ukončení" ale "přerušení" podnikání.
>>Teoreticky stačí nahlásit na ŽÚ a oni to přepošlou
>>ostatním, mno, já bych si to raděj oběhla.
>
>to mi připomíná:
>kamarádka takhle oznamovala přerušení živnosti na
>živnostenském úřadě s tím,že chce,aby to oznámili i na ZP
>a SP. a co myslíte...od ZP jí po podání přehledu
>vyzvali k úhradě pojištění + penále za onen týden,kdy
>přerušila ... ŽÚ nic neoznámil.
>proto když už,tak raději o
běhnout vše,či si to
>ověřit,že bylo oznámeno.
>
>to jen tka bokem...
Jestli ono to nebylo tím, že ZP počítá na celé kalendářní měsíce, nějaký přerušený týden jí nerozhodí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 10. 2015 8:06
Dobrý den, podnikám jako OSVČ, ale jsem nucen ke konci roku skončit. Zároveň jsem zaměstnanec, příští rok to bude jediný zdroj příjmů. Pokud chci ukončit podnikání, předpokládám že musím jít na zdravotní a sociální a odhlásit se jako osvč. Na FU předpokládám také. Musím na FU něco oznámit, nebo ne a v případě že v roce 2016 opravdu nebudu podnikat, podám v roce 2017 přiznání jen s příjmem ze závislé činnosti?
Mohu na sociálce a zdravce oznámit konec už nyní?
Děkuji za odpověď, Petr