Re: úvazek 20 hodin a dovolená
23 : 5 x 3 = 13,8 = 14 : 12 x 7 = 8,17 = 8
23 : 12 x 5 = 9,58 = 10
8 + 10 = 18
Celoroční nárok zaměstnance za předpokladu, že do konce roku již bude pracovat 5 dní v týdnů je 18 dní.
Re: úvazek 20 hodin a dovolená
Viz moje odpověď níže. Ten výsledek, tj. 18 dní, je pouze přepočet počtu dnů celoročního nároku dovolené. Kolik z toho už vyčerpal dosud, to my nevíme. Pokud vyčerpal např. 3 dny, tak teď už mu zbývá k čerpání jen 15 dnů. Pokud nevyčerpal dosud nic, zbývá mu celých 18 dnů. Při čerpání dovolené je pak ten konkrétní den dovolené zaplacen tolika hodinami, kolik v tom dni měla činit jeho směna. Jestliže tedy teď má rozvržení pracovní doby od pondělí do pátku po 8mi hodinách, pak bude svých 18 (nebo jiný zbytek - to nevíme) dnů dovolené čerpat ve dnech pondělí až pátek a každý čerpaný den se mu zaplatí 8mi hodinami.
není zač, nápodobně
>>>>>>>>>>Dobrý den,
>>>>>>>>>>mám prosbu, nějak se nemůžu dopočítat. Máme tu
>>>>>>>>>>zaměstnance, který byl od ledna do července na úvazek
>>>>>>>>>>20
>>>>>>>>>>
>>>>prostě od toho vypočítaného celoročního nároku
>>>>odečtete. Např. už vyčerpal 3 dny, tak mu nyní zbývá
>>>>k
>>>>čerpání 15 dnů (tj. 18 - 3 = 15).
>>>>Co je na to nepochopitelného?
>>>
>>>Dny samozřejmě chápu, ale pak musím rozlišit, jestli
>>>den dovolené byl 8 hodin nebo 4 hodiny.
>>
>>
>>Pokud v den, kdy čerpal dovolenou měl pracovat 8
>>hodin, dovolená měla být zaplacena 8 hodinami. Pokud v
>>den
>>dovolené měl pracovat 4 hodiny, tento den dovolené
>>měl
>>mít zaplacený 4 hodinami.
>
>Moc děkuji, nesedí mi tedy jen dny, hodiny jsem
>zaplatila správně.
>Děkuji a přeji hezký den
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 10. 2015 11:08
Dobrý den,
mám prosbu, nějak se nemůžu dopočítat. Máme tu zaměstnance, který byl od ledna do července na úvazek 20 hodin týdně - přesněji 2 dny v týdnu 8 hodin a jeden den 4 hodiny. Dovolenou by tedy měl mít zkrácenou na polovinu? máme 23 dní, takže nárok od ledna do července je 13 dní, ale celých? tedy když bude mít dovolenou v den, kdy má 8 hodin úvazek, bude mít celou, když 4 hodiny, pak půl dne? nebo je to tak, že vezmu půlku nároku na rok, tedy 23/2=11,5 a to potom vezmu na 7 měsíců, tedy 6,5 dne?
jak se toto prosím řeší?
Moc děkuji za radu.