Re: Zrychlené odpisy a TZ budovy
Omlouvám se, ale nesouhlasím s TZ. Zdůvodním.
Jednoznačně oprava. Pokud jde o střechu, jednoznačně oprava. Nedělám si legraci. Co vám firma dodávající střechu může slíbit, to vám nikdy ta stejná firma neuskuteční a nedodá. Oč lepší je nová střecha než ta stará? O zatékání. S novou to vydrží pár let bez zatékání. Materiál je skoro jedno co tam dáte. Anebo snad střechu měníte, i když nezatékala? Nevyžadovala žádnou opravu? To bych se moc divil.
Naslibování materiálů, jaké jsou skvělé a jedinečné, to umí každý. V reálu je všechno jinak. Proto říkám, a dá se to dost dobře zdůvodnit, nejde o zhodnocení, ale jde o opravu. Cena je irelevantní, můžete zaplatit majlant a mít to na 5 let, můžete taky zaplatit poměrně málo a bude na 10 let. Nikdy nepoznáte, co z toho skutečně bude a jakým směrem se situace vyvine. Finančák si chce hrát na vševědoucího, který ví, co bude. Neví. Nikdy nevěděl. Takže oprava, pokud jen trochu zatékalo a potřebovalo opravit.
Re: Zrychlené odpisy a TZ budovy
ANO. Ale chápu vaše dilema spočívající v tom, že nejste já. :) Hlavní kumšt je v tom, přesvědčit úředníky o opravě.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 10. 2015 10:39
Dobrý den (zkouším znovu),
>prosím zkušené o kontrolu, zda jsem pochopila
>správně..
>
>Budova ... zařazena do majetku v roce 1998, odpis.
>skupina 5, zrychlené odpisy .. na 30 let
>
>V roce 2015 ... nová střecha ... technické zhodnocení
>budovy ...
>
>Zůstatková cena budovy i s částkou TZ ... např. 450.000,-
>
>Daňový odpis v prvním roce = 2015 je: 2x450.000/30 =
>30.000,-
>Rok:
>2016 ... 2 x (450000-30000) / 30-1 = 28.965,-
>2017 ... 2 x (420000-28965) / 30-2 = 27.931,-
>atd ..
>
Tím se mi prodlouží i doba daňových odpisů, že?
>Moc děkuji