Re: Zaměstnanec nepředává lístky na pení
Může originály na OSSZ posílat sama, ale každopádně musí i zaměstnavateli doložit, že nemoc stále trvá, takže Vám musí zaslat kopii lístku. Pokud Vám nebude dokládat, že nemoc stále trvá a je tedy omluveně doma, tak jí pošlete upozornění (viz § 52g zákoníku práce), ovšem nejsem si jistá jestli je toto možné brát jako " porušení povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci" Nebo jestli je možné toto vyhodnotit jako "hrubé porušení" a použít zrušení dle § 55. . Podívejte se na ten § 52g v souvislosti s § 53(kdy není možné dát výpověď) a § 54 (na co se zákaz vypovědi nevztahuje). A § 55.
Děkuji za rady. Volala jsem na porad. linku MPSV, nevěděli, dali kontakt na právní odd. Mgr. Veverková řekla, že zaměstnanec vůbec nemá povinnost dokládat zaměstnavateli trvání pracovní neschopnosti a já jako mzd. účetní mám každý měsíc volat její ošetřující lékařce. Myslím si, že to není správně. Nevíte, prosím, jestli je v ZP definována povinnost zaměstnance - doložit k posl. dni v měsíci trvání prac. neschopnosti?
Myslím, že nematu, je to pouze zkratka dlouhé věty. A proto tu zkratku dávám do uvozovek a k tomu uvádím § 55, aby si přečetli přesné znění věty "porušil-li zaměstnanec povinnost vyplývající z právních předpisů vztahujících se k jím vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem."
Já si ale myslím, že není nezbytně nutné, aby zaměstnanec dával lístky na peníze zaměstnavateli. Do doby, než přinese ukončení neschopenky ho v případě, že lístky si odesílá sám, vede v neschopnosti. Jestli je mu nemocenská vyplácena nebo ne, je zaměstnavateli přece jedno.
Ale povinnost součinnosti se zaměstnavatelem má naopak lékař, takže se divím paní doktorce, že si nepohovoří s lékařem, který její zaměstnankyni vystavil neschopenku.
Tak ho požádám písemně, povinnost součinnosti má. Ovšem jinak ale se domnívám, že zaměstnanec tu povinnost má - viz § 64 písmeno p) zákona č. 187/2006 Sb. , pokud teda mám aktuální znění
p) předat neprodleně zaměstnavateli rozhodnutí o vzniku dočasné pracovní neschopnosti a rozhodnutí o ukončení dočasné pracovní neschopnosti (karantény), potvrzení o době jejího trvání a rozhodnutí o změně režimu dočasně práce neschopného pojištěnce a informovat zaměstnavatele předem o změně místa pobytu v období prvních 14 ........
Myslíte toto?
(2) Překážku v práci je zaměstnanec povinen prokázat zaměstnavateli. Ke splnění povinnosti podle věty první jsou právnické a fyzické osoby povinny poskytnout zaměstnanci potřebnou součinnost.
Ona ale překážku prokázala - neschopenkou. A víc uvedeno není, že by musela prokazovat v pravidelných nebo nepravidelných intervalech. Takže za mě - povinnost si splnila.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 11. 2015 10:51
Dobrý den, prosím o radu. Zaměstnanec - zdravotní sestra od zaměstnavatele - lékařky (OSVČ) je jíž 7 měsíců na DPN. Nyní nám oznámila, že nám již nebude předávat lístky na peníze a na PSSZ si bude posílat sama. Já (mzdová účetní) nyní nevím, zda DPN trvá ev. kdy skončí. Na dotyčnou nemáme žádné spojení. Poraďte, co s tím? A druhý dotaz: lze s ní nějakým způsobem ukončit PP? S ukončením dohodou nesouhlasí. Prohlásila, že bude dělat naschvály (v podobě nepředávání lístků na peníze), už na počátku neschopnosti s ní byly problémy - nechodila do práce bez omluvy, zatajila převzetí dopisu o své exekuci, takže paní doktorka jako zaměstnavatel dostala pokutu. Paní doktorka je velmi hodná, absence přehlížela, pokutu zaplatila, ale nyní jí došla trpělivost a ráda by s ní ukončila PP samozřejmě bez odstupného. Mě nenapadá jak, nevíte někdo? Moc děkuji za rady.