Re: kontrolní hlášení DPH
Nevím, z jakých informací čerpáte, právě čtu DPH aktuálně, kde poměrně slušný výčet plnění, která se v KH neuvádí.
ale to je samozřejmé, že tam nepatí vývozy, dodání zboží do Eu, dopravní prostředky, zasílání,...ř.50, atd prostě to co je bez daně, tyto zahrnout do KH by nebyl problém, proto se o nich nezmiňuji, horší jsou samozřejmě doklady s odpočty a odvody DPH právě ze všech faktur přijatých , vydaných položkově se všemi údaji. paragony, doklady z pokladen i když souhrnně za měsíc, částky samostatně do a nad 10000, fakturace neplácům, kteří ale mají dič a spoustu dalšího
Přesně tak, zas tolik práce navíc by to nemělo být - záleží jaký máte SW. Já jsem se dneska přímo dotazovala na programátory a naštěstí tam budu mít "tlačítko KH"... Samozřejmě budu navíc u jednotivých faktur a pokladny nad 10.000 doplňovat DUZP, EDD, ale zbytek provede SW + budu KH kontolovat... Uvidíme, jaká však bude praxe... :-)
Tak snad tam tolik chyb nebude .... co by tam mělo být za chybu. Max. nějaké prověření nejasností.
A třeba co já mám zkušenosti s INTRASTATEM.. na opravy po výzvě mám 3 dny. A když jsem byla na dovolené , tak jsem jim zavolala ,že jsem na dovolené a že to dodám hned jak se vrátím. Vždyť tam snad také sedí lidé ...
Fidelko,
v Pardubicích bude robot s kterým nebude možno komunikovat.
Některé pokuty jsou natvrdo, nikoliv "až do".
Chyba může nastat např. chybně napsaným číslem DD. Dostanete výzvu a musíte do 5 dnů odpovědět.
Myslím, že to vidíte moc idealisticky.
Hezký den!
Omyl, takto to fungovat nebude.
Nebude to jen o chybách, ale zda "superpočítač" najde k Vašemu odpočtu odpovídající příjem na straně dodavatele. Pokud se bude lišit, bude následovat automatická výzva. pokud neodpovíte do stanoveného data (5 denní lhůta) případně neopravíte, pak se pokuta drasticky zvýší.
A státní rozpočet potřebuje peníze, tudíž se budou pokuty vyměřovat.
No právě, u KH "sedí" na druhé straně počítač. A pokuty jsou natvrdo. A "nejasnosti" zase potvrzujete odesláním KH.
Obávám se, že z toho nebude úniku. Nikdo z FÚ volat nebude, elektronicky přijde výzva. Na elektronickou reakci je určený čas - jinak pokuta.
No mně také příjde výzva z PC.....ohledně intrastatu.
A jestli jim bude ten superpočítač fungovat tak jako funguje registr aut a jak funguje odesílání dat na CÚ .... v den odeslání INTRASTATU ,že několik hodin je zkolabováno... tak bych to neviděla tak drasticky. Stejně jako se tvrdí ,že se párují data v intrastatu V CELÉ eu. Neviděla bych to tak drasticky... Vždy musí dělat bububu ,aby se lidé ulekli a začali přemýlšet nad tím co a jak dělají a nedělají..
>Horší už jsou ty termíny na opravy po výzvě ...
>>>>
>>>>Tak snad tam tolik chyb nebude .... co by tam mělo
>>>>být
>>>>za chybu. Max. nějaké prověření nejasností.
>>>No právě, u KH "sedí" na druhé straně počítač. A
>>>pokuty jsou natvrdo. A "nejasnosti" zase potvrzujete
>>>odesláním KH.
>>>Obávám se, že z toho nebude úniku. Nikdo z FÚ volat
>>>nebude, elektronicky přijde výzva. Na elektronickou
>>>reakci je určený čas - jinak pokuta.
>>
>>No mně také příjde výzva z PC.....ohledně intrastatu.
>>A jestli jim bude ten superpočítač fungovat tak jako
>>funguje registr aut a jak funguje odesílání dat na CÚ
>>.... v den odeslání INTRASTATU ,že několik hodin je
>>zkolabováno... tak bych to neviděla tak drasticky.
>>Stejně jako se tvrdí ,že se párují data v intrastatu
>>V
>>CELÉ eu. Neviděla bych to tak drasticky... Vždy musí
>>dělat bububu ,aby se lidé ulekli a začali přemýlšet
>>nad
>>tím co a jak dělají a nedělají..
>
>A hlavně toho člověka , co vymýšlel ten program na
>párování po celé ČR bych chtěla poznat. To musí být
>nadčlověk, aby to vše fungovalo na 1....
Je úplně jedno, že to nebude na začátku tak úplně fungovat na 1, důležité, že budou odesílány výzvy - a následně vyměřovány pokuty.
Mj. pokud k tomu skutečně pustili ty správné analytiky (co skutečně něco umí), pak by to mohlo fungovat.
Obávám se ovšem, že peníze zmizely na zcela jiné věci, než zaplacení správných odborníků a v tom vidím ten problém.
Že bude problém ve fungování - to předpokládají asi všichni.
Spíš si myslím, že problém ve fungování systému nám přinese více problémů, více výzev, více hrozeb pokuty. Problémy budou mít externí účetní s doručováním, s náhlou nebo plánovanou nepřítomností apod.
Jakýkoliv nefungující státní software přináší problémy občanům, ne státní správě.
A kde se nejlíp vybírají pokuty? Na těch "malých" .-)
Jsem externí účetní, nemám přístup do všech klientských datovek. Nějak tohle musím vyřešit.
Možná některý drobný klient "zůstane viset na EPO".
Co já pak?
Tohle jsou ty "spojené problémy", nejde o to, vyplnit seznam faktur, s číslem dokladu, rozřadit nad 10 tis. a pod.
Jde o to: jak to poslat, jak vyřešit externí účetní s přístupy, jak zajistit zastupitelnost i v krátké nepřítomnosti, jak předejít pokutám, které nejsou malé a jsou bez pardonu.
V intrastatu je za nedodání dat na CÚ pokuta od 10 000 . Ale většinou co já mám zkušenost se dává pokuta pouzě těm firmám co si nespočítali, že jim začala povinnost. Za pozdní dodání i když tam jsou pokuty se nikdy co já vím nedala. A už několikrát se mě stalo , že jsem to poslala o den později. A intrastat se posílá pouze přes jejich SW . Nelze poslat datovkou ani jiným způsobem.
Toto je asi něco jiného, než intrastat. Ale snad za jeden den nikdo nebude pokutovat.
Prostě chybovat je lidské. Vždy tu pokutu musí odkliknout nějaká osoba . Pokud by to bylo ve přes PC ,tak by tam už na těch úřadech nemusel nikdo sedět. A dělal by to vše jen PC.
Fidelko,
mám informace od několika lidí a tyto informace jsou jiné, než Vaše představy.
Bude to dělat PC.
Nebude mít nastavenou toleranci, že za 1 den by neměl pokutovat.
Chybovat je sice lidské, ale za chyby se platí.
Nikdo nic nebude odklikávat, je to robot.
Naopak, bude se muset přijmout stovky úředníků, kteří budou řešit chyby, které nevyřeší PC a kteří budou vymáhat počítačem vyměřené pokuty.
KH je skutečně zcela něco jiného než Intrastat. To je jediné s čím s Vámi souhlasím.
Hezký den!
Souhlasím s Maxx - nebude to jednoduché. Začínám řešit praktické problémy, které s KH budou souviset, např. jak "nafouknout" kancelář, aby tam byly doklady tři roky po ruce, nebo kdo bude vyřizovat výzvy, když si dovolím udělat si týden volno, nebo jak to vyřešit "logisticky" - výzvy ke mně (ne každý klient má datovku), abych stihla včas reagovat (posílat budu přes svou datovku, pokud to půjde). Nebo jak změnit smlouvy a ošetřit lhůty pro dodání dokladů a vymezit odpovědnost za pokuty...
Ive,
za současného stavu informací se mi zdá jako nevýhodné, aby výzvy chodily přímo na externí účetní.
Jako výhodnější asi bude, aby každý klient měl svou datovku a z té by se KH posílalo a do té by chodily výzvy. Z datovky může třeba chodit upozornění na email k externí účetní, která bude mít větší šanci si "vybrat" co bude dělat dříve.
Tím se může získat 10 dní na doručení fikcí v datovce klienta a zejména do celé nesmyslné akce s KH více zapojíte klienty.
Nechávat kontakt pro výzvy na email bude asi sebevražedné.
Ale třeba se celý systém KH zhroutí jako systém na úřadech práce, registru motorových vozidel a jiných nepovedených státních IT akcí. :-))
Hezký den!
Děkuji. "výzvy ke mně" - tím jsem myslela od klienta ke mně...nechce se mi veškerou odpovědnost nechávat na sobě. Na druhé straně si umím představit, že klientovi přijde e-mail (nemá datovku), za tři dny to zjistí, přepošle a já mám dva dny na vyřízení.
K předchozí reakci - ještě naroste pracnost, bude nutné zpracovávat další údaje (ID dokladu...).
Upravit smluvní podmínky. Něco ve smyslu : Klient bude mít povinnost doručit externí účetní výzvu od FÚ do 24 / 48 / hodin po okamžiku, kdy mu bude výzva od FÚ doručena (fyzicky, fikcí,..). Pokud nebude tato povinnost splněna, tak externí účetní nezodpovídá za pozdní vyjádření se k výzvě od FÚ.
Njehorší je, že s úřady typu ossz, zp, celní úřad a podobně se domluvíte, s fú se nedomluvíte. V době, kdy platila pokuta 500,00Kč za opožděné podání přiznání jsem tuto pokutu zaplatila ačkoli já měla potvrzení ze své datovky, že jsem podala, ale fú tvrdil, že xml soubor, který jsem jim odeslala nedokázali načíst.
Až když jsem se následně písemně bránila byla mi dodatečně pokuta prominuta, ale byl to běh na dlouhou trať a především o nervy. Nedokáži si představit ty nervy při pokutování 10tis Kč.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 11. 2015 11:49
Dobrý den,
možná se ptám úplně "blbě " .Ale zjednodušeně . do kontrolního hlášení k DPH se budou vypisovat úplně všechny přijaté faktury a vydané faktury?
Z toho papíru " předběžné informace mě to z toho vyplývá.
Velice děkuji za radu.