Nárok na dovolenou po rodičovské dovolen

• 5. 11. 2015 8:58

Dobrý den,

prosím Vás o radu:

Zaměstnankyně nastoupila v 9/2010 na mateřskou dovolenou do 4/2011, následovala rodičovská dovolená, během které nastoupila v době 9/2012 do 3/2013 na mateřskou dovolenou, následně pak na rodičovskou dovolenou, která ji 10/2015 skončila.

Zároveň zaměstnankyně dala výpověď ke konci 10/2015.

Nepožádala o čerpání řádné dovolené následně po mateřské dovolené, takže jí budu nevyčerpanou dovolenou proplácet. (V roce, kdy odpracovala nebo byla na PPM 60 směn jí vzniká nárok na celou dovolenou, ale krácenou o dny zmeškané na rodičovské dovolené). Vychází mi to na 53 dnů.

Mzdovou účetní dělám necelé tři roky a zdá se mi, že na jednom školení říkali, že do roku 2011 platilo, pokud zaměstnankyně nepožádala o čerpání dovolené následně po mateřské dovolené o dovolenou příjde. Od roku 2012 už od ní nepříjde.

V této době jsem ještě mzdová nepracovala, tak nevím, zda jí teda proplatit dovolenou za celé období od roku 2010 až do 2015 nebo až od roku 2012.

Děkuji za odpověď a Váš čas.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 11. 2015 9:22

jasná. (neregistrovaný)

Re: Nárok na dovolenou po rodičovské dov
      Pokud nebyla dovolená vyčerpaná z důvodu překážek, tak ji nemůžete zrušit. A mateřská dovolená i rodičovská dovolená jsou překážky, takže nárok na dovolenou nezaniká, nic nerušíte.

• 5. 11. 2015 9:36

all (neregistrovaný)

paní Jasná, ale myslím, že kdysi to tak bylo, že když nevyčerpal po skončení RD tak propadla. Tam totiž nebylo obecně po skončení překážek, ale po skončení RD. A ona po skončení RD nevyčerpala, takže určitou dobu opravdu propadala. Teď ale nevím přesně v kterém roce to skončilo . Chtělo by to vyhledat přesná znění ZP v tom roce.

• 5. 11. 2015 9:43

all (neregistrovaný)

Našla jsem toto znění

3) Nemůže-li zaměstnavatel určit čerpání dovolené podle odstavce 1 ani do konce příštího kalendářního roku z důvodu čerpání rodičovské dovolené, určí dobu čerpání této dovolené po skončení rodičovské dovolené.

A po skončení RD nemohl určit protože následovala MD a v určitou dobu ještě dovolená propadala. Ale fakt teď nevím, od kterého data to už tak není.

• 5. 11. 2015 9:46

Líba (neregistrovaný)

Tazatelka má pravdu, změna byla 1.1.2012. Takže v případě, že by na druhou mateřskou nastoupila do 31.12.2011, tak by jí ta dovolená propadla, ale jelikož druhou mateřskou měla až po změně zákona, tak bylo možné ji převádět.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).