Re: Problém s knihou jízd
Možná by stálo za to upozornit je, že pokud nebude kniha jízd a doloženy služební jízdy, pak bude těžké prokazovat, že nepoužili auta pro svoji osobní spotřebu.
Důkazní povinnost není na správci daně, ale na straně poplatníka.
Mohlo by se tedy jednoduše stát, že to finanční úřad posoudí jako osobní spotřebu ( nepředložení knihy jízd či dokumentace prokazující souvislost s výnosy, ekonomickou činností) a pak je to přijde draho. Do důsledků dodanění 1% z PC auta do "mzdy", včetně všech odvodů zpětně vč. sankcí, vrácení odpočtu DPH.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 11. 2015 9:45
Prosím o radu jak účtujete, jednatel a obchodní manažer firmy oba společníci firmy s.r.o. mají firemní auta ale nepíší knihu jízd a nehodlají s tím začít, auta jsou ve firemní majetku a byly na ně uplatněny plné nároky na odpočet při koupi a nosí mě doklady za pohonné hmoty a opravy auta, jak mám účtovat? Já účtuji bez uplatnění nároku na dph u pohonných hmot a účtuji na nedaňový náklad a opravu účtuji jako daňový náklad a uplatňuji DPH a odůvodnila jsem si že i když auto stojí a nejezdí se s ním tak potřebuje údržbu a opravu jednou za čas. Prosím o radu. Jak byste řešili. Děkuji moc