Re: Dovolená po rodič.dovolené-nevybraná
Doba MD se počítá jako doba odpracovaná, takže záleží na tom, od kdy do kdy MD byla, zda jste před MD marodila či ne a od kdy byla RD. Třeba Vám vznikl celoroční nárok, třeba pokrácený (účetní Vám to spočítá). Každopádně nevybraná dovolená Vám nepropadá a můžete si ji vybrat teď, po návratu z RD.
Moc děkuji za odpovědi, to jste mi udělali radost. Já jsem byla na rizikovém těhotenství, takže před nástupem na MD jsem byla na neschopnosti. Mateřskou dovolenou jsem měla 6/12-3/13. Myslíte, že tedy dojde ke krácení? Já jsem první, kdo se do firmy po RD vrátil:-))). Vychází mi to na cca 15 dní dovolené, jestli to dobře počítám. Samozřejmě jsem dostala pásku za 9/15 a tam mám uvedenou jen poměrnou část z letošního roku:-(.
Napište přesná data, takhle by to bylo jenom hádání. Pracovala jste na začátku roku nebo jste měla neschopenku už 1.1.2012? Kdy byl nástup na MD? Odhaduji, že krácení v roce 2012 by mohlo být jen o jednu nebo dvě dvanáctiny. V roce 2013 záleží na tom, jestli jste na MD byla 60 pracovních dnů nebo méně.
V roce 2012 zameškáno 116 dnů = krácení o 1/12
V roce 2013 do 25.2. "odpracováno" 40 dnů, nárok na 1/12 za 21 dnů.
Za rok 2014 nárok není.
V roce 2015 zameškáno zatím 173 dnů, krácení o 4/12.
Při ročním nároku 20 dnů, to je 18,5 + 1,5 + 13,5 = 33,5 dne, pokud do konce roku odpracujete 60 dnů. Při nemoci, OČR nebo neplaceném volnu, by se letošní nárok mohl ještě krátit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 11. 2015 12:06
Dobrý den, mám na Vás prosbu. V roce 2012 se mi narodila dvojčata (37 týdnů mateřská dovolená). Jelikož jsem počítala s tím, že se do práce opět vrátím a přiznám se, že jsem ani nevěděla, že se to počítá jako odpracovaná doba jsem si nežádala o proplacení nebo výběr této dovolené. Nyní v roce 2015 jsem se vrátila zpět do zaměstnání. Mohu si nárokovat tu dovolenou za těch 37 týdnů, kdy jsem byla na mateřské dovolené? Dá se tato dovolená převést do tohoto roku 2015? Nebo už mám smůlu.. Moc děkuji za odpověď!!!