Re: turnusové směny a vánoční svátky
Máte pracovní dobu rozvrženou nerovnoměrně = zaměstnavatel stanoví vyrovnávací období a harmonogram směn.Vašemu dotazu rozumím tak, že zaměstnavatel rozhodl o uzavření restaurace o vánočních svátcích = možná změnil harmonogram pracovních směn, s touto změnou zaměstnance seznámí nejméně 2 týdny předem. Dovolená se neproplácí, ale zaměstnavatel určuje dobu jejího čerpání. Den dovolené vždy připadá na den, kdy zaměstnanec měl naplánovánu praovní směnu, nikoliv na den volna. Máte-li vyrovnávací období např. od října do března, je možné, že v prosinci nebudete mít naplánováno a odpracováno tolik směn, kolik odpovídá Vaší představě. Pak bude na zaměstnavateli, aby vám v dalších měsících naplánoval směn více, aby se počet hodin v rámci vyrovnávacího období zprůměroval.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 11. 2015 9:24
Dobrý den, kuchař pracující v režimu krátký/dlouhý týden, směny po 12 hodinách. Bylo rozhodnuti, že o vánočních svátcích bude restaurace uzavřena. Jak to budu mít s výplatou? Svátek - nemám naplánovanou směnu, mám den volna dostanu = 0. Svátek - měl jsem mít směnu, odpadla v důsledku uzavření restaurace =?Protože mi to v součtu dělá dost dní, kdy nebudu v práci, můžu se domluvit se zaměstnavatelem tak. aby mi proplatil dovolenou ve dnech, kdy jsem měl mít směnu i když na tento připadá st.svátek? a pak dovolenou i následně ve dnech, kdy jsem měl mít po svátku volno? abych měl nějakou výplatu v lednu. moc děkuji