OT: změny ve spolkovém rejstříku

• (neregistrovaný)

9. 11. 2015 15:22

Moc prosím o info, pokud někdo víte, ohledně změn s NOZ - občanské sdružení je již zapsané ve spolkovém rejstříku automaticky jako spolek. Ale následně je třeba dle NOZ upravit stanovy a název.
    Název asi může zůstat dále o.s. (předpokládám - jako u s.r.o.....atd)
    ale nevím pořád, jak má změnit stanovy - co v nich měnit?
    A ještě prosím jednu věc - je někde v tom spolku zapsaný statutár?
    Nemůžu najít a potřebovali bychom ho změnit.... děkuji mockrát

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 11. 2015 15:52

h,p (neregistrovaný)

Re: OT: změny ve spolkovém rejstříku
      Název spolku musí obsahovat: spolek, zapsaný spolek, z.s. Viz § 216 NOZ.
      http://frankbold.org/poradna/kategorie/obcanska-sdruzeni/rada/jak-se-z-obcanskeho-sdruzeni-stane-spolek

• 9. 11. 2015 16:19

jaru (neregistrovaný)

Děkuji a pěkný přehled!
      Přeci je se obecně ještě zeptám - takže k názvu našeho sdružení přidám místo o.s. spolek atd...
      Ale ty stanovy - aby nebyly v rozporu s povinnými ustanoveními - to se dá někde vyčíst? Díky moc :-)

• 9. 11. 2015 16:31

Pavel Jirsa (neregistrovaný)

Jaru,

název nemusíte měnit.

Jednak to přímo plyne z § 3 042 druhá věta.

Druhak existuje Sněmovní tisk 642, který v části první obsahuje čl. II/5:

5. Spolek a společenství vlastníků vzniklé do 31. prosince 2013 nejsou ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona povinny uvést označení právní formy ve svém názvu do souladu s požadavky § 132 odst. 2, § 216 a § 1200 odst. 2 písm. a) zákona č. 89/2012 Sb.

Účinnosti má nabýt 1.7.2016.

Stanovy jsou problematičtější. Ale na webu jsem četl několik doporučení. Záleží, co jste za spolek. Máte na to více než rok času (§ 3041/2 NOZ).

Hezký den!

• 9. 11. 2015 17:35

EvaSam (neregistrovaný)

Stáhla jsem si stanovy jiného spolku zveřejněné ve spolkovém rejstříku a poupravila pro naše potřeby. Na soudě to prošlo.

• 10. 11. 2015 8:28

jaru (neregistrovaný)

Děkuji, tak to mám radost, ale to, co se musí provést do 1. ledna 2016 vlasně nemusím dělat nic? Název nemusíme, zůstanem o.s., a stanovy až příští rok. Ale potřebujem změnit statutára, takže budou na mě na živnosťáku chtít vše, dle výše uvedeného - jak se z občanského sdružení stane spolek? Trochu mi to ještě není jasné,
      moc Vám děkuji případně za další radu...

• 10. 11. 2015 10:47

Změna o.s. na spolek
      Jaru,

"změnu" o.s. na spolek řeší § 3045/1 NOZ. Jako o.s. (nyní spolek) nemusíte pro "změnu" dělat nic. Jen příští rok upravit stanovy.

Bohužel pachatelé NOZ opomenuli, že existuje cca 57 000 SVJ a těm přechodné ustanovení nedali. Takže jsou pochybnosti, zda se SVJ řídí starým nebo novým právem.

Hezký den!

• 10. 11. 2015 11:15

jaru (neregistrovaný)

Re: Změna o.s. na spolek
      Pavle, děkujeme za odborné rady a Váš čas.
      Ještě si neodpustím prosím jednu otázku ohledně toho statutára.
      Když ho potřebujeme oficielně změnit. Díky moc

• 10. 11. 2015 12:17

Re: Změna o.s. na spolek
      Jaru,

ve změně statutára problém nevidím, což neznamená, že tam problém není. :-))

Máte platné stanovy. V nich je uvedeno, jak se statutár volí. Pokud proběhne řádné svolání orgánu, který to má v kompetenci, bude řádná volba, bude zápis, kde je uveden mj. počet přítomných a počet pro, tak by neměl být problém.

Na www.justice.cz jsou "inteligentní" formuláře, které vyplníte a podáte.

Hezký den!

• 10. 11. 2015 8:41

h,p (neregistrovaný)

Re: Pro Pavla
      Dobrý den Pavle, název se sice měnit nemusí, pokud jsou pro to důležité důvody, tedy dlouhodobé užívání a nejde jej zaměnit za jiný. Ale jak budu prokazovat právě ty důvody? Mám zkušenost, že spoustě sdružení bylo doporučeno název změnit. Právníkem nám bylo doporučeno to samé. Radši bych byla, kdyby se název ani stanovy upravovat nemusely, protože už půl roku předělávám stanovy a posílám na rejstřík návrhy mysliveckým sdružením, fotbalistům, šachistům, atd. Když už měníme název, tak zrovna i stanovy (spousta z nich je z devadesátých let). Ta navrhovaná změna zákona je sice fajn, ale ten název má být změněn do 1.1.2016 a ten sněmovní tisk šel teprve teď v listopadu k poslancům, co když jej neschválí? Radíte tedy vykašlat se na změny názvů a se změnama stanov počkat do příštího roku? Beru Vás jako odborníka, takže budu ráda za Váš názor.

• 10. 11. 2015 11:00

Re: Pro h,p
      h,p,

1) NOZ se moc nepovedl. Klasickým příkladem je, že název musíte změnit změnou stanov a na to byste měla mít 2 roky. Na vlastní změnu stanov však máte 3 roky. Můžete to normálně myslící člověk napsat?

2)Ale i kdyby byl NOZ daleko dokonalejší, je to rozsáhlý předpis a tak tam chyby musí být. Bohužel není politická vůle chyby napravit.

3)Pidi novela NOZ velmi pravděpodobně bude schválena, protože má přinest regulaci svěřenských fondů a na tom má vrchnost eminentní zájem. To je hlavní důvod pidi novely NOZ.

4)Jako argumentaci proč jsem neudělal změnu názvu bych použil § 3042/druhá věta a skutečnost, že zákonodárce projednává novelu, že se název u starých spolků a SVJ nemusí měnit. Jak ne/rozhodnou zákonodárci je samozřejmě ve hvězdách, ale bod 3) to jistí.

5)U SVJ mám další argument. Judikát VS Praha 7 Cmo 79/2015 z 28.7.2015 tvrdí, že nemusí být notář na shromáždění. Judikát VS Olomouc 8 Cmo 278/2015 z 22.9.2015 tvrdí, že bez notáře na shromáždění není změna názvu možná.

Není NOZ a naše soudnictví úžasné? Je úžasné!

Hezký den!

• 10. 11. 2015 11:15

alen1 (neregistrovaný)

). Ta navrhovaná změna zákona je sice fajn, ale
      >>ten
      >>název má být změněn do 1.1.2016 a ten sněmovní tisk
      >>šel
      >>teprve teď v listopadu k poslancům, co když jej
      >>neschválí? Radíte tedy vykašlat se na změny názvů a
      >>se
      >>změnama stanov počkat do příštího roku? Beru Vás jako
      >>odborníka, takže budu ráda za Váš názor.
      >
      >h,p,
      >
      >1) NOZ se moc nepovedl. Klasickým příkladem je, že
      >název musíte změnit změnou stanov a na to byste měla mít
      >2 roky. Na vlastní změnu stanov však máte 3 roky.
      >Můžete to normálně myslící člověk napsat?
      >
      >2)Ale i kdyby byl NOZ daleko dokonalejší, je to
      >rozsáhlý předpis a tak tam chyby musí být. Bohužel není
      >politická vůle chyby napravit.
      >
      >3)Pidi novela NOZ velmi pravděpodobně bude schválena,
      >protože má přinest regulaci svěřenských fondů a na tom
      >má vrchnost eminentní zájem. To je hlavní důvod pidi
      >novely NOZ.
      >
      >4)Jako argumentaci proč jsem neudělal změnu názvu bych
      >použil § 3042/druhá věta a skutečnost, že zákonodárce
      >projednává novelu, že se název u starých spolků a SVJ
      >nemusí měnit. Jak ne/rozhodnou zákonodárci je
      >samozřejmě ve hvězdách, ale bod 3) to jistí.
      >
      >5)U SVJ mám další argument. Judikát VS Praha 7 Cmo
      >79/2015 z 28.7.2015 tvrdí, že nemusí být notář na
      >shromáždění. Judikát VS Olomouc 8 Cmo 278/2015 z 22.9.2015
      >tvrdí, že bez notáře na shromáždění není změna názvu
      >možná.
      >
      >Není NOZ a naše soudnictví úžasné? Je úžasné!
      >
      >Hezký den!
      Pavle, pozor na šíření poplašných zpráv :-).
      Hezký den přeji.

• 10. 11. 2015 11:56

>>h,p,
      >>
      >>1) NOZ se moc nepovedl. Klasickým příkladem je, že
      >>název musíte změnit změnou stanov a na to byste měla
      >>mít
      >>2 roky. Na vlastní změnu stanov však máte 3 roky.
      >>Můžete to normálně myslící člověk napsat?
      >>
      >>2)Ale i kdyby byl NOZ daleko dokonalejší, je to
      >>rozsáhlý předpis a tak tam chyby musí být. Bohužel
      >>není
      >>politická vůle chyby napravit.
      >>
      >>3)Pidi novela NOZ velmi pravděpodobně bude schválena,
      >>protože má přinest regulaci svěřenských fondů a na
      >>tom
      >>má vrchnost eminentní zájem. To je hlavní důvod pidi
      >>novely NOZ.
      >>
      >>4)Jako argumentaci proč jsem neudělal změnu názvu
      >>bych
      >>použil § 3042/druhá věta a skutečnost, že zákonodárce
      >>projednává novelu, že se název u starých spolků a SVJ
      >>nemusí měnit. Jak ne/rozhodnou zákonodárci je
      >>samozřejmě ve hvězdách, ale bod 3) to jistí.
      >>
      >>5)U SVJ mám další argument. Judikát VS Praha 7 Cmo
      >>79/2015 z 28.7.2015 tvrdí, že nemusí být notář na
      >>shromáždění. Judikát VS Olomouc 8 Cmo 278/2015 z
      >>22.9.2015
      >>tvrdí, že bez notáře na shromáždění není změna názvu
      >>možná.
      >>
      >>Není NOZ a naše soudnictví úžasné? Je úžasné!
      >>
      >>Hezký den!

>Pavle, pozor na šíření poplašných zpráv :-).
      >Hezký den přeji.

Alen,

vždyť v závěru pouze konstatuji, že NOZ a české soudnictví je úžasné! :-))

Jinak samozřejmě uvítám konkrétní podložený názor v čem se mýlím k jakémukoliv z 5 bodů, které jsem uvedl. Není to šíření poplašné zprávy, pouze konstatování skutečnosti, bohužel.

Hezký den!

• 10. 11. 2015 12:43

h,p (neregistrovaný)

Pavle,
      já s Váma ve všem naprosto souhlasím, co se týká NOZ. Akorát pořád nevím, zda názvy měnit nebo ne. Prakticky: mám např. Myslivecké sdružení Nová Lhota. Ve všech časopisech a na školení co mají, jim radí, že musí název změnit. Pokud budu argumentovat §3042 ..užívá-li pr.os. název dlouhodobě (co to je? 5 let, 10 let?), je-li pro ni název tak příznačný, že jho zaměnitelnost nelze rozumě předpokládat (MS Nová Lhota lze podle mě zaměnit s kteroukoli jinou Novou Lhotou, pokud budou mít taky myslivce). A s vysvětlením, že od 1.7.2016 bude platit zákon, který tuto povinnost zruší, asi taky nepochodím. Takže já jim s největší pravděpodobností název změním. Ale děkuju Vám za názory a rady.

• 10. 11. 2015 13:50

h,p,

co zde píši jsou pouze mé názory, rozhodně nemám v úmyslu je někomu vnucovat.

Co se píše do časopisů neberu moc v potaz. Tím se někdy vytváří "odborný názor", který někomu vyhovuje a může se potom na tento publikovaný odborný názor odvolat při argumentaci. Netvrdím, že je to tak vždy.

Zaměnitelnost názvu bych testoval na www.justice.cz Např. Myslivecké sdružení Nová Lhota tam vůbec není (chápu, že to byl asi jen příklad). Ale i kdyby tam bylo několik Mysliveckých sdružení Nová Lhota, domníváte se, že lze rozumně předpokládat jejich zaměnitelnost, když budou např. každé v jiném kraji?

Pokud chcete ignorovat pidi novelu NOZ, kterou nyní usilovně projednává těch 200 zákonodárců, tak vlastně pohrdáte jejich prací. :-))

Pidi novelu připravila skupina právníků na MS, prošla v 9/2015 LRV. Domníváte se, že jsou to všichni blázni, kteří dělají novelu ustanovení, které má být splněno do konce roku 2015 s tím, že od 1.7.2016 již nebude platit? Jelikož pidi novela NOZ velmi pravděpodobně projde, tak se domnívám, že nikdo nemůže sankcionovat za dobu od 1.1.2016 do 30.6.2016. Mimochodem, znáte sankci za nezměnění názvu?

Já doporučuji počkat s případnou změnou názvu až na změnu stanov, která by měla být v 2016. Protože je velmi nejasný výklad NOZ, tak nedoporučuji s úpravou stanov spěchat. Ale když máte ve stanovách jasno a chcete název dobrovolně změnit, nic proti. Já již z principu název měnit nebudu. Navíc nemám jasno v NOZ, judikátů je pomálu.

Zákony mají sloužit občanům. Nikoliv aby občané sloužili nějakým vadným zákonům, které sepsali a schválili na politickou objednávku jedinci neorientující se v problematice.

Hezký den!

• 10. 11. 2015 14:00

jaru (neregistrovaný)

Děkuji i já za tento výklad. Je to síla i pro právníky - tak co chudáci malá sdružení na vsích, kde můžeme být rádi, že se ještě lidi sejdou, to jim to chtějí všem znechutit. Moc díky a hezký den!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).