Mateřská a odměny

• (neregistrovaný)

11. 11. 2015 7:26

Dobrý den, moc moc prosím o radu ohledně mateřské. Jsem 2 měsíce na nemocenské. Jsme těhotná, pracuji jako zdravotní sestra a tak budu nejspíš doma až do porodu. Nástup na mateřskou mám v 4/2016. Včera mi volala mzdová účetní, že by mi vyplatila ke konci roku odměny ve výši 5500,- Kč, jestli je vůbec chci, že mi to sníží výši mateřské. Jinak mám asi 20000,- hrubého. Můžete mi prosím poradit, co je teda lepší, jestli si nechat vyplatit odměny nebo ne? Opravdu to tolik ovlivní výši mateřské? Děkuji moc za rady :) Katka.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 11. 2015 15:50

RenataH (neregistrovaný)

Re: mateřská a odměny
      ano,ovlivní, protože měsíc, v němž vám vyplatí odměnu, nebude ve vyloučených dobách. Já bych doporučovala domluvit se s vedením firmy a požádat je o výplatu takové odměny až v dubnu

• 11. 11. 2015 15:58

JiřinaH. (neregistrovaný)

Měsíc,kdy bude v době PN vyplacena odměna nebude vyloučen , to zn. bude veden jako odpracovaný s výdělkem místo 20 tis. tak 5500.
      Rozdíl to je docela znatelný.Když to hooodně :-) zjednoduším, při stále stejné mzdě byste si za rok vydělala 240 tis. : 365 dny=657,50/den.
      Za 11 měs. při 20 tis. =220 tis. +5500= 225 tis. : 365=616,43
      Sice se tento denní průměr ještě redukuje a ani neberu v úvahu trvání PN, jen pro názornost, abyste viděla ten rozdíl na den, ani se mi to nechce počítat, myslím, že to takhle pochopíte, i když reálná částka bude nižší o tzv.redukci a podle skut.odprac. doby. PPM je pak placena 180 kalen.dnů.
      Na odměnu však máte právo.Zkuste ,zda by šlo uzavřít nějakou jednorázovou DPP na jinou činnost než máte v pr.pom.a tam by Vám tuto částku vyplatit mohli. Byla byste ještě zvýhodněná (bez pojištění). Kdyby jim to vadilo, tak ať odměnu rovnou sníží o toto pojistné.

• 11. 11. 2015 17:12

Katka* (neregistrovaný)

Moc děkuji za reakce. Volala jsem hned ráno (než jste reagovaly) ještě na sociálku a tam mi řekli, že vyloučené doby normálně mít budu, když jsem v době nemoci. Jen že od zaměstnavatele budou chtít nějaké prohlášení, za co ta odměna byla vyplacena. Tak jsem z toho jelen. Jinou smlouvu se mnou určitě neuzavřou. Chtějí to mít co nejjednodušší.

• 12. 11. 2015 7:39

Líba (neregistrovaný)

>>>Dobrý den, moc moc prosím o radu ohledně mateřské.
      >>>Jsem 2 měsíce na nemocenské. Jsme těhotná, pracuji
      >>>jako
      >>>zdravotní sestra a tak budu nejspíš doma až do
      >>>porodu.
      >>>Nástup na mateřskou mám v 4/2016. Včera mi volala
      >>>mzdová účetní, že by mi vyplatila ke konci roku
      >>>odměny
      >>>ve
      >>>výši 5500,- Kč, jestli je vůbec chci, že mi to sníží
      >>>výši mateřské. Jinak mám asi 20000,- hrubého. Můžete
      >>>mi
      >>>prosím poradit, co je teda lepší, jestli si nechat
      >>>vyplatit odměny nebo ne? Opravdu to tolik ovlivní
      >>>výši
      >>>mateřské? Děkuji moc za rady :) Katka.
      >> Měsíc,kdy bude v době PN vyplacena odměna nebude
      >>vyloučen , to zn. bude veden jako odpracovaný s
      >>výdělkem
      >>místo 20 tis. tak 5500.
      >>Rozdíl to je docela znatelný.Když to hooodně :-)
      >>zjednoduším, při stále stejné mzdě byste si za rok
      >>vydělala
      >>240 tis. : 365 dny=657,50/den.
      >>Za 11 měs. při 20 tis. =220 tis. +5500= 225 tis. :
      >>365=616,43

>>Na odměnu však máte právo.Zkuste ,zda by šlo uzavřít
      >>nějakou jednorázovou DPP na jinou činnost než máte v
      >>pr.pom.a tam by Vám tuto částku vyplatit mohli. Byla
      >>byste ještě zvýhodněná (bez pojištění). Kdyby jim to
      >>vadilo, tak ať odměnu rovnou sníží o toto pojistné.
      >
      >Moc děkuji za reakce. Volala jsem hned ráno (než jste
      >reagovaly) ještě na sociálku a tam mi řekli, že
      >vyloučené doby normálně mít budu, když jsem v době nemoci.
      >Jen že od zaměstnavatele budou chtít nějaké prohlášení,
      >za co ta odměna byla vyplacena. Tak jsem z toho jelen.
      >Jinou smlouvu se mnou určitě neuzavřou. Chtějí to mít
      >co nejjednodušší.

Já myslím, že to nebude ve vyloučených dobách na ELDP pro důchod, ale pro nemoc a PPM ano.

• 12. 11. 2015 11:12

Kara (neregistrovaný)

Souhlasím s Líbou, ve vyloučených dobách pro nemoc a PPM ty dny v tom měsíci budou, takže průměr pro PPM Vám ta odměna nesníží, ale naopak ho zvýší. Od zaměstnavatele bude chtít sociálka možná potvrdit, že to není odměna za práci v tom měsíci, ale že je to odměna, která se týká období, kdy jste ještě nebyla nemocná.
      Ty dny nebudou jen ve vyloučených dobách na ELDP, ale až Vám budou počítat důchod, tak se můžete rozhodnout, zda to ponechat tak nebo zda tu odměnu a s ní i ty dny vyjmout (podle toho, co pro Vás bude výhodnější).

• 12. 11. 2015 15:11

RenataH (neregistrovaný)

Jj, já už s Líbou taky souhlasím. Hledala jsem a nenašla a dala se zmást evidenčákem.

• 12. 11. 2015 16:40

Katka* (neregistrovaný)

Jo, takhle mi to říkali i na sociálce, že mi to spíš pomůže a že budou chtít potvrzení, za co to bylo :) Tak děkuji všem zúčastněným a přeji hezký blížící se víkend :)

• 12. 11. 2015 17:08

RenataH (neregistrovaný)

my vám také. hlavně to také vysvětlete té vaší mzdovce, aby vás potom, až půjdete na mateřskou, neošidila, aby správně vyplnila přílohu k žádosti, kde bude, i přes příjem, celý prosinec ve vyloučených dobách

• 15. 11. 2015 11:56

Katka* (neregistrovaný)

no, to máte pravdu :) to bych ji asi měla raději ještě říct. protože když jsem ji o tom říkala, co mi řekli na sociálce, tak na mě moc hezky nekoukala. a to jsem neříkala žádné podrobnosti, ohledně vyloučených dob :)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).