Re: odpis pohledávky v DE
1/ u firmy, kde konkurz proběhl, ale Vy jste se nepřihlásil máte smůlu a pohledávku musíte dodanit, jako byste úhradu dostal.
2/ u druhé firmy musíte zkusit všechny prostředky k získání pohledávky, odepsat ji můžete pouze doložením např. od soudu, konkurzního správce ap., že dlužník už žádný majetek nemá.
Jen tak pohledávku odepsat nemůžete.
Pohledávka Vám v DE může "viset" dlouho, řeší se buď dle výše uvedeného nebo pokud byste končil nebo přerušil podnikání, pak musíte bez uvedených dokladů dodanit.
Re: odpis pohledávky v DE
Měla jsem podobný dotaz na placeném portálu a bylo mi odpovězeno:
Vyřadit pohledávku z daňové evidence lze tím způsobem, že o její hodnotu zvýšíte základ daně z příjmů. Je však třeba si uvědomit, že výdaje spojené s touto pohledávkou po jejím vyřazení z obchodního majetku, již nebudou výdajem na dosažení, zajištění a udržení příjmů podle § 24 odst. 1 zákona. Je tedy třeba základ daně o příslušné výdaje spojené s pohledávkou, v roce vyřazení pohledávky z obchodního majetku zvýšit v souladu s § 5 odst. 6, zákona o daních z příjmů. Výše pojistného na sociální zabezpečení a na zdravotní pojištění osob samostatně výdělečně činných se počítá dle příslušných ustanovení zákonů 589 a 592/1992 Sb. vždy z vyměřovacích základů, které vycházejí ze základu daně z příjmů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 11. 2015 13:28
Dobrý den, v daňové evidenci eviduju dvě nedobytné pohledávky z konce roku 2013. U jedné firmy proběhl konkurz, ale nestačil jsem se přihlásit, u druhé firmy konkurz neproběhl, ale firma nijak nereaguje.
Vím, že z pohledávek už neuvidím ani korunu. Jaké jsou podmínky pro vyřazení pohledávek z evidence a musí se nějak dodaňovat?
Děkuji za Vaše názory.