Re: Stav pokladny a její dotace
No, já teda nevím, ale když děláte externí účetnictví a každý z nás zná jak zaměstnanci nosí doklady,tak dostat se na skutečný stav je témeř nemožné. Navíc běžnou záležitostí jsou i mínusy v pokladně v průběhu roku, takže nějaká fiktivní dotace musí proběhnout. A zatím jsem nikdy neslyšel o tom, že by přišla namátková kontrola do firmy a chtěla vidět skutečný stav pokladny a srovnat to s obratem účtu 211
Ano, zpracovávám externě účto několika firmám, účetní stav 211 se stavem v pokladně je naprostou samozřejmostí, mínusy v pokladně jak píšete to je naprosto nepřípustné, zrovna tak jako fiktivní dotace.
Jediné v čem souhlasím: nezažila jsem namátkovou kontrolu ve firmě, která by kontrolovala skutečný stav pokladny se stavem účetním.
Peníze má někdo na starosti. POkud vydá zaměstnanci na nákup - tak by měl zaúčtovat (nebo vystavit doklad) - vydáno tomu - pohledávka za zaměstnancem. Buď pak zaměstnanec donese doklad o nákupu nebo vrátí peníze do pokladny. Pak nebudete mít mínusy (nereálné - nemůžete vydávat peníze, které nemáte).
Pokud peníze nikdo na starosti nemá a zaměstnanci si chodí nakupovat za svoje a pak si nechají proplatit - je nutné mít dostatečnou finanční rezervu ve stavu pokladny, aby k mínusům nedocházelo (otázka pak je - kdo těm zaměstnancům fyzicky předá firemní peníze, když firemní kasa neexistuje??).
U nás to třeba funguje tak (v minulém zaměstnání podobně), že pokladní jako taková neexistuje, tedy že pokladnu na starosti fyzicky nikdo nemá a šéf nosí paragony do šuplíku (ty, co zaplatí sám nebo ty, co mu proúčtují zaměstnanci, on jim dá peníze - je jedno, z jakých peněz jim to dá, to už neřeší). Takže já jako účetní vezmu všechny paragony, k tomu přidám výběry z bankovních účtů a k tomu musím stvořit pokladnu. Nikdo neví, jaký je fyzický stav pokladny, když neexistuje pokladní. Je jen stav účetní, který se také nesmí dostat do mínusu - toto musím hlídat. Bohužel - nelíbí se mi to, ale je to zažitá praxe ve firmě a dost dobře nevím, co s tím - šéf si prostě takto hospodaří. Taková je praxe ...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 11. 2015 15:24
Dobrý den,
chtěl bych Vás poprosit o radu ohledně fyzického stavu pokladny. Auditor mně vytkl, že nemám skutečný stav v pokladně jako v účetnictví , že si to musím hlídat. Mně se to zdá naprosto nesmyslné, snad v žádné firmě jsem se zatím nesetkal s tím, že by tomu tak bylo. Jelikož pokladní doklady dostávám v nepravidelných časových intervalech, tak v takovém případě mi nikdy přesně pokladna nemůže sednout a navíc často jí naopak musím fiktivně dotovat vkladem jednatele na základě bezúročné zápůjčky a účtuji přes 211/365. Je to mu tak správně ?