Dobrovolné důchodové a nemocenské

• (neregistrovaný)

13. 11. 2015 7:54

dobrý den, máte někdo zkušenost se závislostí důchodové a nemocenské u OSVČ. Jde mi o toto:
    Jsem na rodičáku a znovu jsem otěhotněla. Abych dostala mateřskou, tak mi paní na sociálce řekla, že musím 3 měsíce podnikat a poradila mi obnovu živnosti na tři měsíce. A samozřejmě ať se přihlásím na socku, zdravku atd. A hned taky dodala, že když mé příjmy nepřekročí 5230 nebo tak nějak, že nemusím platit sociální. Nevíte někdo - je to pravda ? Myslela jsem si, že těch pět tisíc je hranice dobrovolného přihlášení a že když nejsem důchodově pojištěná, tak nemůžu ani nemocenskou. Takhle by to bylo super :-). Jenže před prvním těhotenstvím mi taky paní na sociálce něco poradila a ono to není pravda, tak jsem dost opatrná.
    díky za rady

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 11. 2015 8:46

Maxx (neregistrovaný)

Re: Dobrovolné důchodové a nemocenské
      http://www.cssz.cz/cz/pojisteni-osvc/davky/davky-nemocenskeho-pojisteni.htm

Podmínky nároku na PPM - tohle splňujete?
      Nejde jen tak, začít platit 3 měsíce nemocenskou. Má to i jiné podmínky. Na webu cssz.cz by měly být všechny informace.

• 13. 11. 2015 15:14

PetraKa (neregistrovaný)

Upřímně řečeno já už nevím vůbec nic. Jedna ženská mi řekla, že nemám nárok na nic - tedy na rodičák pak jo s tím, že si ale nemůžu vybrat kolik let ho chci čerpat a musím 4 roky povinně a když nedočerpám, tak propadne. Další mi poradila ty tři měsíce, že si pak budu moct vybrat kolik let chci jít na rodičák. Mi nejde o tu mateřskou, ta je v mém případě fakt hodně nízká, ale o ten rodičák a možnost určit si tři roky. Šlo mi teď opravdu hlavně o to, zda je možné být nemocensky pojištěn a současně neplatit důchodové z důvodu nedosaženého příjmu 5000 za měsíc (čili vlastně neplacení zálohy na důchodové)

• 13. 11. 2015 15:32

Maxx (neregistrovaný)

Jenže ono to spolu souvisí. POkud nebudete mít nárok na PPM - nemůžete si vybrat délku rodičáku.
      Ale pozor - pokud Vám jde opravdu jen o délku rodičáku - nárok na volbu lze odvodit od nároku na PPM otce dítěte. Tudy by to nešlo? Možná by to bylo snažší.

Bez toho, že by jste napsala podrobnosti o Vaší účastni na nemocenském v posledních dvou letech (dobrovolné placení nemocenského jako oSVČ, práce na pracovní poměr...) Vám to nikdo neřekne.

• 13. 11. 2015 15:53

PetraKa (neregistrovaný)

Tak ještě jinak - zapomeňte na mě. Pokládám obecný dotaz.
      Mohu být jako OSVČ nemocensky pojištěná, když nebudu dosahovat příjmu pro důchodové pojištění a tudíž nebudu platit žádnou zálohu z titulu důchodového ?
      Opačně to jde - nemusím se pojistit nemocensky, když platím povinně důchodové.
      Co když ale se pojistím a pak nemám "dostatečný" příjem pro důchodové, čili nemusím být povinně pojištěná - mohu v tomto případě být nemocensky pojištěná ?

• 13. 11. 2015 16:29

Maxx (neregistrovaný)

obecně tedy takto:
      http://www.cssz.cz/cz/pojisteni-osvc/platba-pojistneho/zmeny-v-pojisteni-osob-samostatne-vydelecne-cinnych-od-1-1-2015.htm

Co je hlavním důvodem - snaha o možnost volby délky dalšího rodičáku?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).