Re: Dobrovolné důchodové a nemocenské
Upřímně řečeno já už nevím vůbec nic. Jedna ženská mi řekla, že nemám nárok na nic - tedy na rodičák pak jo s tím, že si ale nemůžu vybrat kolik let ho chci čerpat a musím 4 roky povinně a když nedočerpám, tak propadne. Další mi poradila ty tři měsíce, že si pak budu moct vybrat kolik let chci jít na rodičák. Mi nejde o tu mateřskou, ta je v mém případě fakt hodně nízká, ale o ten rodičák a možnost určit si tři roky. Šlo mi teď opravdu hlavně o to, zda je možné být nemocensky pojištěn a současně neplatit důchodové z důvodu nedosaženého příjmu 5000 za měsíc (čili vlastně neplacení zálohy na důchodové)
Jenže ono to spolu souvisí. POkud nebudete mít nárok na PPM - nemůžete si vybrat délku rodičáku.
Ale pozor - pokud Vám jde opravdu jen o délku rodičáku - nárok na volbu lze odvodit od nároku na PPM otce dítěte. Tudy by to nešlo? Možná by to bylo snažší.
Bez toho, že by jste napsala podrobnosti o Vaší účastni na nemocenském v posledních dvou letech (dobrovolné placení nemocenského jako oSVČ, práce na pracovní poměr...) Vám to nikdo neřekne.
Tak ještě jinak - zapomeňte na mě. Pokládám obecný dotaz.
Mohu být jako OSVČ nemocensky pojištěná, když nebudu dosahovat příjmu pro důchodové pojištění a tudíž nebudu platit žádnou zálohu z titulu důchodového ?
Opačně to jde - nemusím se pojistit nemocensky, když platím povinně důchodové.
Co když ale se pojistím a pak nemám "dostatečný" příjem pro důchodové, čili nemusím být povinně pojištěná - mohu v tomto případě být nemocensky pojištěná ?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 11. 2015 7:54
dobrý den, máte někdo zkušenost se závislostí důchodové a nemocenské u OSVČ. Jde mi o toto:
Jsem na rodičáku a znovu jsem otěhotněla. Abych dostala mateřskou, tak mi paní na sociálce řekla, že musím 3 měsíce podnikat a poradila mi obnovu živnosti na tři měsíce. A samozřejmě ať se přihlásím na socku, zdravku atd. A hned taky dodala, že když mé příjmy nepřekročí 5230 nebo tak nějak, že nemusím platit sociální. Nevíte někdo - je to pravda ? Myslela jsem si, že těch pět tisíc je hranice dobrovolného přihlášení a že když nejsem důchodově pojištěná, tak nemůžu ani nemocenskou. Takhle by to bylo super :-). Jenže před prvním těhotenstvím mi taky paní na sociálce něco poradila a ono to není pravda, tak jsem dost opatrná.
díky za rady