Re: nepeněžní vklad a účtování
Myslím si, že těch 210 tisíc DPH jste měla odúčtovat z účtu 419 stejně jako základ daně 1 mil., tj. na 411. Připadá mi to logické, protože tu DPH si jistě vynárokujete od státu, tudíž vám časem přijde (nebo už přišla) na bankovní účet. Ten vklad tedy bude evidován na MD 022 (základ daně) a MD 221 (peníze).
http://www.ucetni-portal.cz/uplatnovani-dph-v-pripade-nepeneznich-vkladu-a-souvislosti-v-oblasti-ucetnictvi-a-dane-z-prijmu-pravnickych-osob-441-v.html
Děkuji za odkaz. Článek znám, podle něj jsem účtovala. Rozdíl je však v zadání, kde je ve článku uvedeno " hodnota vkladu určena znalcem ve výši 200 včetně DPH"... Já mám bohužel situaci, kterou pravdpodobně zavinil právník, který sepsal smlouvu o vkladu movitých věcí a určil zde hodnotu nepeněžního vkladu (ZD=znalecký posudek + DPH)... Proto mi to nesedí. Mě - jako externí účetní - se dostala do rukou se zpožděním podepsaná smlouva o vkladu+ znalecký posudek, ale to už byl proveden vklad do OR... Namítala jsem, že hodnota ze znaleckého posudku měla být pro převodce hodnota s DPH, ale se zlou jsem pořídila... Proto nevím, kam zaúčtovat hodnotu DPH z účtu 419, protože na to nebyl vklad do OR proveden... :-(
>>>>>bylo :
>>>>>vklad ZD 1 mil. 022 x 419
>>>>>vklad vypočítané DPH 343 x 419
>>>>>Po provedeném zápisu v OR ve výši 1 mil Kč. mi na
>>>>>účtu
>>>>>419 zůstává stále hodnota 210 tis. Kč a já nevím, co
>>>>>s
>>>>>tím... Když jsem hovořila s právníkem, že dle mého
>>>>>byl
>>>>>odhad za konečnou cenu, měl to považovat převodce za
>>>>>konečnou cenu, tj. s DPH.. Ale bohužel jsem se zlou
>>>>>pořdila...
>>>>>Poradíte mi prosím někdo, jak "zlikvidovat" účet 419?
>>>Děkuji.. problém je ale v tom že v základní jmění se
>>>zvýšilo v OR jen o základ daně, kdybych i částku 210
>>>tisíc (DPH) proúčtovala přes 411, tak mi to
>>>zase
>>>nesedí
>>>s
>>>OR)...:-(
>Děkuji za odkaz. Článek znám, podle něj jsem účtovala.
>Rozdíl je však v zadání, kde je ve článku uvedeno "
>hodnota vkladu určena znalcem ve výši 200 včetně DPH"...
>Já mám bohužel situaci, kterou pravdpodobně zavinil
>právník, který sepsal smlouvu o vkladu movitých věcí a
>určil zde hodnotu nepeněžního vkladu (ZD=znalecký
>posudek + DPH)... Proto mi to nesedí. Mě - jako externí
>účetní - se dostala do rukou se zpožděním podepsaná
>smlouva o vkladu+ znalecký posudek, ale to už byl proveden
>vklad do OR... Namítala jsem, že hodnota ze znaleckého
>posudku měla být pro převodce hodnota s DPH, ale se
>zlou jsem pořídila... Proto nevím, kam zaúčtovat hodnotu
>DPH z účtu 419, protože na to nebyl vklad do OR
>proveden... :-(
Předejte k řešení daňovému poradci
Zejména s odkazem na ZDPH § 37/2
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 11. 2015 16:23
Dobrý den,
moc prosím o radu, vůbec si s tím nevím rady. Byl proveden nepeněžní vklad movitých věcí, které odhadce ohodnoceny na částku 1 mil. Kč bez DPH (o tuto částku se také zvýšilo základní jmění). Jelikož je převodce i nabyvatel plátce DPH, tak jsme si nárokovali z vkladu DPH. Převodce vystavil DD na základě smlouvy, kde právník vyčíslil ZD 1 mil Kč + DPH 210 tis. Kč.. Zaúčtováno bylo :
vklad ZD 1 mil. 022 x 419
vklad vypočítané DPH 343 x 419
Po provedeném zápisu v OR ve výši 1 mil Kč. mi na účtu 419 zůstává stále hodnota 210 tis. Kč a já nevím, co s tím... Když jsem hovořila s právníkem, že dle mého byl odhad za konečnou cenu, měl to považovat převodce za konečnou cenu, tj. s DPH.. Ale bohužel jsem se zlou pořdila...
Poradíte mi prosím někdo, jak "zlikvidovat" účet 419?
Děkuji