Re: kontrolní hlášení - základ daně
Pak pro evidenci DPH uvádíte údaje, uvedené na dokladu. Nastavení systému, co se dopočtu základu DPH týká, musíte upravit.
I když nechápu, tak může být nastavení základu DPH "automatické", když základ přece zadáváte ručně. Nedopočítává se nic samo.
>>>>>>>Dobrý den,
>>>>>>>jak se bude do kontrolního hlášení zadávat základ
>>>>>>>daně. V systému mám automaticky nastený výpočet
>>>>>>>základu
>>>>>>>daně, ale ten se v mnoha případech líší do 0,5 Kč od
>>>>>>>skutečného základu. Budu muset všechny základy daně
>>>>>>>dávat
>>>>>>>přesně na haléře ?
>>>>>>>Děkuji
>>>>>>
>>>>>>Ptáte se na přijatý daňový doklad, nebo na příjatý
>>>>>>zjednodušený daňový doklad?
>>>>>Jedná se o přijatý daňový doklad asi 900 tis kč
>>>>
>>>>Do evidence DPH máte zadávat částky, které jsou
>>>>uvedeny na daňovém dokladu. Žádné dopočty systému
>>>>nejsou
>>>>relevantní.
>>>
>>>Jaký používáte systém, jak zadáváte částky? Základ
>>>DPH
>>>+ DPH a sečte se částka? Nebo se jedná o daňový
>>>doklad k přijaté záloze?
>>
>>Když zadám částku DPH, dopočte se základ daně. Ten
>>pak
>>můžu ručně opravit. Pokud je ale rozdíl malý do 0,1
>>Kč
>>tak to neopravuji. FÚ mě to nikdy nenapadnul.
>
>Tak bude chyba někde u toho, kdo vysvětloval základy
>DPH programátorovi Vašeho účetního SW. Můžete mi pro
>zajímavost napsat, jaký je to SW?
Omlouvám se SW psát nechci. Ale není to chyba programátora. Já jsem jen líný přepisovat pořád základ daně, když se liší o 0,1 Kč. Jinak když to přepíšu tak je to OK. Jenom se dá říci, že případný rozdíl například v celkovém vstupu 100 tis. Kč je 1 Kč. Což je nic. Nyní budu muset přepisovat setiny, což si myslím, že je k ničemu.
>
Jak jsem psala, podle mého názoru je program chybně nastavený, protože by neměl přepočítávat základ daně podle uvedené výše DPH.
Dnes Vám asi nikdo neodpoví zda, když se budou částky, uvedené u dodavatele v KH a u odběratele v KH lišit o koruny či haléře, to bude na výzvu podle § 101g ZDPH. Ale můžete se rovnou zeptat na
kontrolnihlaseni@fs.mfcr.cz
Já taky zadávám nejdřív částku DPH.
Někdo DPH zaokrouhuje na celé koruny, někdo nezaokrouhluje. POkud bych zadávala základ DPH, můžu mít nastaven program jak chci, stejně je u všech faktur nesejdu na stejné částce DPH (právě kvůli rozdílnému zaokrouhlování u dodavatelů).
Takže zadávám rovnou částku DPH, základ se dopočte, rozdíl jde do "nesouvisí s DPH". Ošetřeno to je v programu tak, že rozdíl do 3 Kč se "sám zařadí do nesouvisí s DPH", nad 3 kč s tím musím něco udělat, případně zjistit, jestli tam není chyba.
POkud bude chtít KH přesné částky základu i přesné částky DPH - tak mi přibude práce.
A co v případě, že bude vyčísleno DPH od dodavatele ve vyšší částce - zákon mi ukládá si nárokovat DPH ve správné výši (např. od dodavatele budu mít doklad ZD 10.000, DPH 2130 (namísto 2100) a já bych si správně měla nárokovat jen 2100)... Pokud bych nárokovala jen co mi dovolí zákon, tak budu mít KH opět jiné, než dodavatel...:-(
Prosper je dobrý program. I když neznám poslední verze - je to už nějaký ten pátek, co jsem s ním pracoval. Pokud si však vzpomínám, Prosper počítá DPH "po řádcích" tj. spočítá napřed DPH u jednotlivých položek a ty nakonec sečte. Stačí, aby dodavatel používal software, který počítá "po sloupcích" tj. napřed sečte základy daně podle jednotlivých sazeb DPH a z nich teprve spočítá DPH a haléřový problém o kterém píšete, je na světě. Takže nezbývá, než rekapitulaci opravit ručně.
Výpočet DPH není pouze "jeden správný", jsou možnosti, je možné zaokrouhlení. Já si můžu svůj softaware nastavit v mezích stanovených ZDPH, nemůžu však ovlivnit způsob, jaký používá můj dodavatel (i když je také mezích zákona).
Takže naopak - programátor to ví a já si můžu zvolit.
Na straně přijatých faktur však musí dodržet způsob zvolený dodavatelem a ty mohou být různé.
Takže bych byla opatrná v soudech programátora i údivu nad otázkou tazatele.
(software mám jiný než tazatel)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 11. 2015 10:51
Dobrý den,
jak se bude do kontrolního hlášení zadávat základ daně. V systému mám automaticky nastený výpočet základu daně, ale ten se v mnoha případech líší do 0,5 Kč od skutečného základu. Budu muset všechny základy daně dávat přesně na haléře ?
Děkuji