Re: OČR,rodičák,peníze?
Je přece jedno, zda bude rodičovský příspěvek pobírat matka nebo otec. Podle mého názoru ho ona může pobírat dál, i když bude v nemocnici.
Co se týká ošetřování, pohl by mít 9 placených dní na její ošetřování (pokud byla doma) a pak 9 placených dní plus další neplacené na dítě.
Ošetřovačka "jenom" 9 dní ? Dříve byly placené 3 dny. Takže rodičák budou dostávat dále, ošetřování djítěte, když matka bude v nemocnici 9 dní placených, ostatní neplacené. Jaký další "nárok"byste si představovala ?
Rozumím, předpokládala jsem to, ale nerozumím, proč se čílíte. Myslím, že se slušně ptám, nemusíte tady do mě rýt. Holt se to tak někdy v životě stane...(kdy půlka rodiny skončí v nemocnici, těhotná matka ročního dítěte taky a táta se musí starat o všechny). Díky.
Lze
>>>>tak
>>>>učinit
>>>>pouze např. na dva měsíce? Doufám, že jsem to napsala
>>>>srozumitelně, jde o to, jak se postarat o první malé
>>>>dítě, když nikdo z rodiny nepřipadá na hlídání v
>>>>úvahu,
>>>>a zároveň nezůstat bez peněz. Díky.
>>>
>>>Je přece jedno, zda bude rodičovský příspěvek pobírat
>>>matka nebo otec. Podle mého názoru ho ona může
>>>pobírat
>>>dál, i když bude v nemocnici.
>>>Co se týká ošetřování, pohl by mít 9 placených dní
>>>na
>>>její ošetřování (pokud byla doma) a pak 9 placených
>>>dní plus další neplacené na dítě.
>>
>>Díky, rozumím. Jde mi primárně o to, když přítelkyně
>>skončí v nemocnici, zda otec dítěte, který normálně
>>pracuje, ale teď by se o dítě staral a do práce
>>nechodil,
>>má nárok na nějaké "dávky".
>
>Ošetřovačka "jenom" 9 dní ? Dříve byly placené 3 dny.
>Takže rodičák budou dostávat dále, ošetřování
>djítěte, když matka bude v nemocnici 9 dní placených, ostatní
>neplacené. Jaký další "nárok"byste si představovala ?
Taky nevím, proč taková výtka. Vždyť je normální zjišťovat, co všechno udělat a jak finančně přežít v takové situaci. Ještě mě napadá třeba příspěvek na bydlení, který jim může v důsledku výpadku příjmů vyjít (příjmy se potvrzují vždy čtvrtletně pro další čtvrtletí). A pozor, pokud by matka byla déle jak 3 měsíce v nemocnici, tak od 4. měsíce RP nenáleží, pak by se musel převést na otce.
Napadá mě ještě jiné finanční zajištění, ale bylo by to navádění k podvodu a navíc by to nezáleželo jen na tom otci. I když v této vyjímečné situaci by to mohlo být snad ospravedlnitelné, protože delší dobu přežívat jen o rodičáku ( nevím ale, jakou mají jeho měsíční výši) bez finančních rezerv může zahnat rodinu do průšvihu.
Tak to teda nevím, jak chtějí fungovat se dvěma dětmi, když již nyní by "byli zahnáni" do průšvihu. Nějak nechápu, kdo jiný, než oni sami, by se do průšvihu dostali ? Co takhle trochu přemýšlet dopředu a místo různých nedůležitých věcí, si vytvořit finanční rezervu? Život a zodpovědnost k dětem přece nemůže být spoléháním na různé dávky. Tahle situace totiž není vůbec výjímečná, to je naprosto normální situace, která se může stát naprosto každému, v jakémkoliv věku a v jakékoliv době.
Jasně že se to může stát každému. Nevíme, jak na tom ta rodina je. Třeba finanční rezervu mají. A třeba ne nebo třeba UŽ ne, mohli hotové peníze vydat za pořízení bydlení a ještě splácí nebo jsou v nájmu nebo bydlí u rodičů nebo ve svém bez úvěru, nájem platit nemusí, ale peníze stačí tak tak... Nevíme. Každopádně je takový výpadek příjmů potřeba řešit a kdyby mladí měli s rodinou čekat, až budou mít dost našetřeno, tak už by později ty děti třeba ani nemusely přijít. Hodně rodin jede nadoraz.Tím průšvihem jsem myslela půjčku na živobytí na tu dobu výpadku jeho příjmů, ono se to pak třeba protáhne, pak se nestačí splácet a už je rodina v problému, neříkám, že je do takovéhoto problému
někdo zahnal, měla jsem spíš napsat, že se do problémů mohou dostat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 11. 2015 19:43
Dobrý večer, prosím o radu. Pán má roční dítě s přítelkyní (společná domácnost), která je na rodičáku, zároveň je však těhotná a toto těhotenství je rizikové. Pokud přítelkyně skončí dlouhodobě v nemocnici, jaké má pán možnosti, aby mohl s dítětem zůstat doma a pobíral nějakou finanční podporu? Připadá v úvahu OČR? To se však jedná pouze o 9 dnů. Lze nějak "překlopit" rodičovská dovolená/příspěvek z matky na otce? Lze tak učinit pouze např. na dva měsíce? Doufám, že jsem to napsala srozumitelně, jde o to, jak se postarat o první malé dítě, když nikdo z rodiny nepřipadá na hlídání v úvahu, a zároveň nezůstat bez peněz. Díky.