Re: Fond pracovni doby
O volnu mezi Vánocemi a Novým rokem se v dotazu nic nepíše.
já se omlouvám - špatně jsem (v rychlosti přeběhla) přečetla dotaz. Myslela jsem, že máte zavřeno od 24. do 31. 12. (tak, jako v mnoha firmách)... Navíc jste psala o 23 PD (o nerovnoměrně rozvržené PD jste nic zprvu nepsala). Snad odpoví někdo, kdo s nerovnoměrně rozvrž. PD má více zkušeností.
>>>>>Dobrý den.
>>>>>
>>>>>Měla bych dotaz.
>>>>>V prosinci 2015 je 23 pracovních dní vč. svátků (tzn.
>>>>>fond pracovní doby vychází při 8 hod. pracovní směně
>>>>>na 184).
>>>>>Chci se zeptat, jaký bude fond pracovní doby, když je
>>>>>podnik dne 24.12. a 31.12.2015 uzavřen, tedy
>>>>>zaměstnanci nemohou jít do práce.
>>>>>
>Omlouvám se, špatně jsem to napsala.... Jde mi o
>nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobu, kdy se pracuje i o
>víkendu....do FPD se ale počítají pouze dny pracovní
>stím, že u nás je zavřeno pouze 24. a 31.12.2015.
Jak jsem psala níže, ten objem pracovních hodin v prosinci, tj. 184, se týká POUZE zaměstnanců, kteří mají rozvržení pracovní doby od pondělí do pátku při úvazku 40 h týdně.
Ve Vašem případě mají lidé jinak rozvrženou pracovní dobu, tzn. že zaměstnanec má sjednaný nějaký úvazek (tj průměrnou týdenní pracovní dobu) a firma musí stanovit nějaké vyrovnávací období v řádu týdnů, ve kterém mu ten objem hodin rozvrhne do směn (tzn. počet týdnů vyrovnávacího období x např. 40 h = počet hodin k rozvržení do směn v určitých dnech).. Každý zaměstnanec má tedy svůj "fond", tedy objem pracovních hodin, jiný, podle předem daného rozvrhu svých směn.
A v případě těch dnů, na kterè se ptáte, bude záležet na tom, zda ten konkrétní zaměstnanec měl na ten den rozvrženou směnu či ne. Pokud měl v rámci rozvrhování objemu své pracovní doby naplánovanou směnu 24.12. a 31.12., ale v tyto dny bude mít zaměstnavatel zavřeno, pak mu 24.12. směna odpadne v důsledku svátku a tento den bude mít placený průměrem nebo se mu nebude měsíční mzda krátit (podle toho, jestli má hodinovou nebo měsíční mzdu) a 31.12. se musí vyřešit nějakým volném, třeba dovolenou. Pokud nemá na 24.12. a 31.12. plánované směny, tak se nic řešit nemusí, jde o jeho nepracovní dny.
Proč řešíte ten prosincový "fond"? Jsou odměňování měsíční mzdou nebo hodinovou?
Já si tak nutně nemyslím, že směna 24.12. odpadne zaměstnancům v důsledku svátku, ale z důsledku rozhodnutí zaměstnavatele o zavření prodejny, což by znamenalo změnu harmonogramu směn. Z tohoto důvodu bych tento den neplatila a den 31.12. bych neřešila vůbec, ale to musel být dotaz zadán tak, aby se na něj dalo odpovědět.
Potřebuji vědět jaký fond mi bude na měsíc prosinec vycházet, když je 24.12. a 31.12.2015 zavřeno (jinak je všechny ostatní dny otevřeno) a jedná se o nepravidelně rozvrženou pracovní dobu, tzn. 40 hodin/týden, ale pracuje se hodinově po-ne. Mám jim tedy na tyto dvy dny, kdy zaměstnavatel rozhodl, že bude zavřeno napsat dovolenou? Děkuji.
Pokud máte vyrovnávací období stanoveno na 26 týdnů, pak postupujete tak, že vynásobíte počet týdnů zaměstnancovou týdenní pracovní dobou. Tzn. 26 x např. 40 = 1040 h. Toto jsou hodiny, které mu rozvrhnete v tom období do různých směn. Tzn. že v prosinci rozvrhnete zaměstnanci nějak do některých dnů směny, pak je rozvrhnete v lednu atd. V těch 26 týdnech mu musíte naplánovat směny tak, abyste mu rozplánovala k odpracování těch 1040 h. Takže máte zaměstnance a máte jeho plán na prosinec, takže přece víte, kolik má v prosinci odpracovat, ne? A toto je ten jeho "fond", o kterém mluvíte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 11. 2015 10:43
Dobrý den.
Měla bych dotaz.
V prosinci 2015 je 23 pracovních dní vč. svátků (tzn. fond pracovní doby vychází při 8 hod. pracovní směně na 184).
Chci se zeptat, jaký bude fond pracovní doby, když je podnik dne 24.12. a 31.12.2015 uzavřen, tedy zaměstnanci nemohou jít do práce.
Předem děkuji za Vaši odpověď.