Re: rodné číslo program POHODA
Také jsem takové DPP měla, vzkázala jsem, že pokud ŘC nedostanu do smlouvy, nemohu pak zpracovat DPP ve mzdovém systému, natož ho nechat zaplatit z banky. ..... a najednou to šlo :-)
Teď aktuálně mi nová zaměstnankyně nechce sdělit příjmení za svobodna..... taky přemýšlím, jak to z ní dostat....
Díky moc, už jsem tuto variantu zkoušela...budu muset "přitvrdit".
>>>>>Zaměstnanec na DPP nechce "prozradit" rodné číslo.
>>>>>Při
>>>>>zadávání program POHODA ale rodné číslo vyžaduje. Co
>>>>>s
>>>>>tím?
>>>>>Předem díky.
>>>>
>>>>Já bych řekla, že prozradit musí. Jinak ho POHODA
>>>>"nevezme". Nešel by nahásit ani na ZP a OSSZ. A
>>>>sepsat s
>>>>ním dodatek o používání RČ jen pro pracovní účely.
>>>
>>>Pokud bude DPP do 10000,-/měsíc na ZP a SP se hlásit
>>>nebude. Nicméně se v každém případě musí vést mzdový
>>>list a tam je to jasné:
>>>ZDP § 38j
>>>Mzdový list musí pro účely daně obsahovat
>>>b) rodné číslo,
>>>
>>
>>Milí diskutéři, moc Vám všem děkuj!!!
>>Přesně tak, místo dohadování doložte zaměstnanci dle
>>jaké zákona to vyžadujete. Pokud i potom má problém,
>>není nic jednoduššího, než smlouvu uzavřít s někým
>>jiným.
>
>Souhlas, není možné zaměstnat někoho, kdo
>zaměstnavateli nesdělí základní informace určené k tomu, aby
>zaměstnavatel mohl splnit své zákonné povinnosti.
Rodné číslo musíte vědět předem než uzavřete dohodu, rozhodně nemůžete vyplácet odměnu dříve, než znáte potřebné údaje. Takže smyšlené RČ = podvod. Normální postup - nejsou-li zákonné údaje, nelze uzavřít smlouvu, tudíž není potřeba zpracovávat odměnu.
>>>>>>Zaměstnanec na DPP nechce "prozradit" rodné číslo.
>>>>>>Při
>>>>>>zadávání program POHODA ale rodné číslo vyžaduje. Co
>>>>>>s
>>>>>>tím?
>>>>>>Předem díky.
>>>>>
>>>>>Mě Pohoda vezme i smyšlené RČ, jen mi napíše, že je
>>>>>neplatné, ale pustí mě dál.
>>>>
>>>>A to je dobré k čemu?
>>>
>>>No třeba když potřebujete člověka zavést a zpracovat
>>>jeho odměnu, ale rodné číslo zatím nevíte.
>>
>>Rodné číslo musíte vědět předem než uzavřete dohodu,
>>rozhodně nemůžete vyplácet odměnu dříve, než znáte
>>potřebné údaje. Takže smyšlené RČ = podvod. Normální
>>postup - nejsou-li zákonné údaje, nelze uzavřít
>>smlouvu,
>>tudíž není potřeba zpracovávat odměnu.
>
>Prosím podle kterých §§ musí zaměstnavatel znát rodné
>číslo budoucího zaměstnance před tím, než s ním uzavře
>dohodu?
>
Protože se zajisté předpokládá, že bude sjednávat odměnu za vykonanou práci, tedy bude muset splnit
ZDP § 38j
>>Mzdový list musí pro účely daně obsahovat
>>b) rodné číslo,
Dohledávat následně RČ - pak může nastat tato situace
No ono asi spíš mělo být, že RČ je nutné znát ve chvíli, kdy se uzavírá dohoda, protože podle mne neplatí, že "Rodné číslo musíte vědět předem než uzavřete dohodu". Předem přece nevíte, jestli ji vůbec uzavřete, tak na co je vám jeho RČ, ne? Ale je to jenom hra slovíček, podstatné je to, že pokud je DPP uzavřena a zaměstnanec nehodlá RČ sdělit, tak co si s ním počít dál.
Přesně tak... To je právě to slovíčkaření. Já jsem to pochopil tak, jak jste to myslel. Tedy při uzavření dohody... A když budu slovíčkařit, tak potřebuji znát r.č. před uzavřením = v době fyzického podepsání smlouvy už bych měl r.č. znát.
Myslím, že tak to myslela i all, ale zajímá mě tahle situace z praktického hlediska. V praxi to může být a zřejmě tak bylo, že zaměstnavatel sepíše se zaměstnancem dohodu a hned nebo později ho pošle do účtárny, aby si tam vyřídil další náležitosti. Takhle to asi funguje pořád do doby, než narazí na exota, který v účtárně nechce sdělit rodné číslo.
A jak dál? DPP je podepsaná, on třeba i něco odpracoval, tak že má nárok i na odměnu, ale účetní ho nedostane do mezd. Je tohle důvod ke zrušení DPP? Nakonec teď už je možné zrušit i podle novely ZP DPP, ale co s nárokem na odměnu? Když bude trvat na svém a RČ neřekne? Požádat někoho o součinnost a RČ zjistit jinak? Fakt nevím, jak by se tahle situace měla zákonně řešit.
Tak u nás to probíhá tak, že vybereme člověka, s nímž chceme uzavřít dohodu. Když se domluvíme na podmínkách, tak dám vyplnit dotazník, kde je i rodné číslo. Potom sepíšu smlouvu a dám k dalšímu zpracování. Takže v okamžiku, kdy po ústní domluvě s pracovníkem nebudu mít vyplněný dotazník (od tohoto vybraného člověka, ne u všech uchazečů) tak prostě smlouvu neuzavřu. Ten dotazník mi vyplňují klidně i přede mnou, takže mám dost času případně informovat zaměstnavatele, že uchazeč nehodlá poskytnout údaje, které budeme ze zákona potřebovat.
Přesně takhle je to i u nás. Nejprve vyplněný dotazník se základními údaji potřebnými ke zpracování (RČ, zdravotní pojišťovna, číslo účtu pro zaslání mezd a pod.) a následuje podpis smlouvy nebo dohody, to je normální a správné. Určitě už se takhle bude postupovat i u tazatelky (po špatné zkušenosti), ale jak je možné vyřešit to, co o čem tady diskutujeme, jestli by s tím zatvrzelcem nic nehnulo?
Asi bych mu předložila ZDP a nechala ho nahlas přede mnou přečíst § 38j :-), a pak mu slušně sdělila, že dokud mi nesdělí rodné číslo, nemohu mu vypočítat ani vyplatit žádnou odměnu za odvedenou práci. Peníze snad budou dostatečnou motivací i pro takového exota. Mimochodem, měl vám předložit OP, abyste mohla ověřit správnost jím nahlášených osobních údajů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 11. 2015 11:59
Zaměstnanec na DPP nechce "prozradit" rodné číslo. Při zadávání program POHODA ale rodné číslo vyžaduje. Co s tím?
Předem díky.