Dlouhodová záloha na opravy a investice

• (neregistrovaný)

19. 11. 2015 18:25

Dobrý den,
    pronajímám byt a blíží se termín podání daňového přiznání.
    Měsíčně platím družstvu, které byt spravuje, různé zálohy (na elektřinu ve společných prostorách, na výměnu vodoměru, na mzdu správce ....atd.) - tyto zálohy mi družstvo jednou ročně vyúčtuje a na základě tohoto vyúčtování si dám skutečné náklady do přiznání.
    Jak je to ale s dlouhodobou zálohou na opravy a investice. Jakým způsobem můžu dostat tyto zálohy do nákladů. Z těchto peněz se opravily výtahy, zateplila střecha, opravily balkony atd. ..... je zjevné, že se ze záloh investuje do domu, ale jakési vyúčtování těchto záloh nedostávám? Měla bych o něco požáda družstvo? Je schopné mi vůbec vyúčtovat mnou zaplacenéh zálohy?
    Děkuji
    Gabka K.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 11. 2015 22:01

Pavel Jirsa (neregistrovaný)

Re: Dlouhodová záloha na opravy a invest
      Gabko,

v Pokynu GFŘ D-22 se K § 9 odst. 3 v bodě 2 uvádí:

"2. Platby vlastníka jednotky na provozní výdaje (do tzv. fondu oprav a na účet společenství vlastníků) jsou na straně poplatníka, který nevede účetnictví, daňovým výdajem v okamžiku jejich úhrady. Jsou-li platby (jejich část) určeny na technické zhodnocení společných částí, jsou daňovým výdajem po dokončení technického zhodnocení, a to formou odpisů. Pokud byly platby na provozní výdaje použity na technické zhodnocení společných částí, poplatník podle § 5 odst. 6 zákona o výdaje zahrnuté do základu daně v předchozích zdaňovacích obdobích sníží výdaje ve zdaňovacím období, ve kterém bylo technické zhodnocení dokončeno. O výdaje na technické zhodnocení se zvýší vstupní cena jednotky a do daňových výdajů se tyto výdaje promítnou formou odpisů."

Hezký den!

• 20. 11. 2015 6:28

Gabka K. (neregistrovaný)

Re: Dlouhodová záloha na opravy a invest
      Moc děkuji za odpověď a můžete mi prosím ještě poradit, jak je to s prokazování dokončené práce a s tím, že zrovna tyto zálohy byly poskytnuty na ony investice?
      Uvedu příklad: Dejme tomu, že platím zálohy do fondu oprav ve výši 1500,- Kč měsíčně už cca 6 let. Byt pronajímám a daňovou evidenci vedu od roku 2014, ale zálohy na dlouhodobé investice si chci do výdajů dát až za rok 2015.
      Z fondu oprav se na opravu výtahu a střechy použily peníze, které se nastřádaly na účtu družstva od všech vlastníků od roku 2007 do poloviny roku 2015. Zbytek zůstal ve fondu.
      Co mám požadovat po družstvu za doklady? Nejsem si jistá, že mi bude družstvo schopno dát nějaké rozúčtování pouze mnou zaplacených záloh.
      Moc děkuji za odpověď,

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).