Re: Úhrada hotově v eurech
Mám podobný případ ale nevím zda jsem to úplně správné vyřešila:
1. zavedení euro pokladny
2. příjem eur - půjčka eur od jednatele + dohoda o krátkodobé zápůjčka bezúroční
3. výdej eur - nákup zboží
4. příjem eur - výběr eur z bank.účtu firmy
5. výdej eur - vrácení zápůjčky jednateli
euro pokladna na nule
Já je normálně vybrala eura z účtu našeho korunového, byl tam poplatek ale to je všude a hlavně je vše doložené a jednateli jsem vrátila eura.
Anebo popřemýšlejte zda neudělat dohodu on firmě zapůjčí eura a firma mu vrátí koruny, tam asi dle denních kurzů přepočet, se jej zeptejte jak to chce vrátit :-) nebo pokud má dluh vůči firmě tak mu to započtěte proti dluhu ale to by mělo být uvedeno v té dohodě.
Podobné případy řeším vystavením závazkového dokladu vůči jednateli (zaměstnanci) a potom jeho uhrazení buď v korunách nebo v eurech. Občas to řeším, protože máme zaměstnance na druhém konci republiky, něco nakoupí a hradím jim to až dodají doklady na jejich účet.
Musím ještě promyslet jak takové případy řešit od příštího roku, kdy do toho vstoupí KH.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 11. 2015 8:35
Dobrý den,
prosím o radu. Firma nemá eurovou pokladnu. Stalo se ale, že při dovozu stroje z Polska majitel zaplatil dopravní firmě 800 Euro, máme pokladní doklad na tuto částku. Nemáme ale žádný doklad o nákupu těchto eur, majitel je měl své, z minulosti. Jak byste řešili tento případ? Dát doklad v eurech do pokladny jako výdaj, přepočtený kurzem pro daný den?
Děkuji za radu..