Re: lékař odmítá vystavit potvrzení
Podle ZNP je oš. lékař povinen potvrdit nejméně jednou měsíčně na předepsaném tiskopisu trvání potřeby ošetřování, což lékařka učinila
a drží se toho,jak je vidět. Potvrzení o trvání ke 14.kal.dni(dříve k 21. a dříve ke 14.dni :-) je jen přímo na formuláři, který měl tento účel,jak víme pro výplatu náhrad zaměstnavatelem. Najednou jsou slyšet názory,že logicky nemoc trvá, je-li doklad následný.
Já bych se s ní vůbec nedohadovala, vypadá to spíš,že na to přesně čekají. Ofoťte si to,co dáte na sociálku a máte také doklad
o tom,že nemoc trvá. Vadí mi, že se tu stále něco vymýšlí striktně a když už to konečně zaměstnanci i někteří doktoři pochopili, tak se ustupuje , ať žije binec :-)
Lékař má povinnost součinnosti se zaměstnavatelem.
>>>Dobrý den, prosím o radu, jak byste se zachovali v mé
>>>situaci. Zaměstnankyně má prac.neschopnost od
>>>26.10.2015. Doložila III. díl PN + Potvrzení o trvání
>>>k
>>>31.10.2015 + IV. díl Žádost o nemocenské. Protože
>>>stále
>>>marodí, volala jsem jí s upozorněním, že budu ještě
>>>potřebovat doklad o trvání nemoci do 8.11.2015, tedy
>>>ke 14.
>>>dni trvání PN. Zároveň jsem jí informovala, že je
>>>lékař ze zákona povinen tento doklad vystavit.
>>>Později
>>>jsem dostala info, že doklady, které jsem dosud
>>>obdržela
>>>mi stačí a lékařka žádné další potvrzení nevystaví,
>>>pouze při další návštěvě 30.11. bude vystaven doklad
>>>o
>>>trvání PN. Jak byste, prosím, postupovali? Asi bych
>>>měla dodat, že zaměstnankyně je ve sporu s firmou,
>>>její
>>>PN je následnou reakcí na tento spor a PN je
>>>vystavena
>>>lékařkou, která je v příbuzenském vztahu se
>>>zaměstnankyní, tedy rozhodně nebude mít potřebu
>>>zaměstnavateli
>>>vyjít vstříc. Co s tím? Děkuji za Vaše názory.
>>Podle ZNP je oš. lékař povinen potvrdit nejméně
>>jednou měsíčně na předepsaném tiskopisu trvání
>>potřeby
>>ošetřování, což lékařka učinila
>>a drží se toho,jak je vidět. Potvrzení o trvání ke
>>14.kal.dni(dříve k 21. a dříve ke 14.dni :-) je jen
>>přímo na formuláři, který měl tento účel,jak víme pro
>>výplatu náhrad zaměstnavatelem. Najednou jsou slyšet
>>názory,že logicky nemoc trvá, je-li doklad následný.
>>Já bych se s ní vůbec nedohadovala, vypadá to spíš,že
>>na to přesně čekají. Ofoťte si to,co dáte na sociálku
>>a máte také doklad
>>o tom,že nemoc trvá. Vadí mi, že se tu stále něco
>>vymýšlí striktně a když už to konečně zaměstnanci i
>>někteří doktoři pochopili, tak se ustupuje , ať žije
>>binec
>>:-)
>
Nó, to má, jak jsem již uvedla v první odpovědi.A co jí to je platné ?
>Lékař má povinnost součinnosti se zaměstnavatelem.
neřešte to, zákon to stanoví šalamounsky, na jednu stranu je lékař povinen vystavit nejméně jednou, zároveň je povinen vystavit ke 14.dni. Pokud tedy vystavuje ke 14.dni, není povinen vystavit i ke 30.11. Pokud dodá potvrzení ke 30.11., je zcela logické, že nemoc trvala i k 8.11. A nejde ani o to, zda je lékařka něčí známá, spíš o to, že jí (resp.sestře) to přidělává práci
OSSZ to stačí, vy si založte kopii lístku ke 30.11.
§61 zákon o nem.poj.
j) potvrdit pojištěnci na předepsaném tiskopisu nejméně jednou měsíčně pro účely výplaty dávek nebo poskytování náhrady mzdy, platu nebo odměny nebo sníženého platu (snížené odměny) v době dočasné pracovní neschopnosti trvání dočasné pracovní neschopnosti, a to ke dni vydání tohoto potvrzení nebo nejvýše 3 kalendářní dny dopředu; trvá-li dočasná pracovní neschopnost déle než 14 kalendářních dna v období od 1. ledna 2011 do 31. prosince 2013 déle než 21 kalendářních dnůů , je povinen potvrdit pojištěnci pro účely poskytování náhrady mzdy (platu) nebo sníženého platu (snížené odměny) její trvání vždy ke 14. kalendářnímu dni a v období od 1. ledna 2011 do 31. prosince 2013 k 21. kalendářnímu dni ode dne jejího vzniku,
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 11. 2015 10:33
Dobrý den, prosím o radu, jak byste se zachovali v mé situaci. Zaměstnankyně má prac.neschopnost od 26.10.2015. Doložila III. díl PN + Potvrzení o trvání k 31.10.2015 + IV. díl Žádost o nemocenské. Protože stále marodí, volala jsem jí s upozorněním, že budu ještě potřebovat doklad o trvání nemoci do 8.11.2015, tedy ke 14. dni trvání PN. Zároveň jsem jí informovala, že je lékař ze zákona povinen tento doklad vystavit. Později jsem dostala info, že doklady, které jsem dosud obdržela mi stačí a lékařka žádné další potvrzení nevystaví, pouze při další návštěvě 30.11. bude vystaven doklad o trvání PN. Jak byste, prosím, postupovali? Asi bych měla dodat, že zaměstnankyně je ve sporu s firmou, její PN je následnou reakcí na tento spor a PN je vystavena lékařkou, která je v příbuzenském vztahu se zaměstnankyní, tedy rozhodně nebude mít potřebu zaměstnavateli vyjít vstříc. Co s tím? Děkuji za Vaše názory.