Re: Prosím barely s vodou daňově?
Pokud máte ve firmě dostupnou pitnou vodu tak náklady na barelovou vodu nedaňově. Při kontrole by vám ji FÚ stejně vyhodil z nákladů.
Já mám bohužel zkušenost, že pokud je na pracovišti k dispozici pitná voda z vodovodního řadu tak mi u jednoho klienta asi před 4 lety nákup balené vodu vyhodili. Výjimku by podle tehdejšího vyjádření kontrolních pracovníků mohli uplatnit pouze např. u svářečů, u sezonních prací v zemědělství apod.
Já mám zkušenost, že odpovídáte poněkud zmateně
http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=1343447
Pokud jste pitou vodu obhajoval jako ochranný nápoj, tak se nedivím..
Veškeré náklady jsou o tom, zda je dokážu obhájit, a kdyby jste při kontrole předložil tento zápis, tak nic vyhazovat nemuseli !!!!
http://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-prispevky-kv-kdp/KV230507.pdf
Stanovisko Ministerstva financí
1. V § 28 odst. 1 nařízení vlády č. 178/2001 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví
zaměstnanců při práci, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „nařízení“) je stanoveno, že
objekty určené pro pracovní činnost musí být zásobeny pitnou vodou v množství postačujícím
13
pro krytí potřeby pití zaměstnanců a zajištění první pomoci. Proto jakákoliv forma zajištění
pitné vody na pracovištích, tj. včetně nákupu balené pitné vody v PET láhvích nebo různých
barelech představuje naplnění základních povinností zaměstnavatele a náklady na pořízení
pitné vody jsou daňově uznatelné. Definice pitné vody navazuje na ustanovení § 3 zákona č.
258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, ve znění pozdějších předpisů, podle kterého je
pitnou vodou veškerá voda v původním stavu nebo po úpravě, která je určena k pití, vaření, k
přípravě jídel a nápojů, voda používaná v potravinářství, voda, která je určena k péči o tělo,
k čištění předmětů, které svým určením přicházejí do styku s potravinami nebo lidským tělem,
a k dalším účelům lidské spotřeby, a to bez ohledu na její původ, skupenství a způsob jejího
dodávání. Poznamenáváme, že tento režim se týká pitné vody spotřebované zaměstnanci na
pracovišti a že spotřeba pitné vody by měla odpovídat doporučenému množství pitných
režimů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 11. 2015 14:19
Dobrý den, prosím o názory již dobu řeším ale nikde nemohu dohledat. Nově jsme ve firmě zřídily barely s neperlivou a neochucenou vodou, z kohoutku nám normálně pitná voda teče. Je tedy možné dát barely do daňových nákladů s odpočtem DPH nebo dát na 513 bez odpočtu DPH. Prosím případně paragraf který toto tvrzení podpoří. Moc děkuji