Re: Spatne spocitana vyplata
To šlo o nařízenou práci přesčas ? Co myslíte nečerpanými přestávkami ?
pracuji v obchodě z provozní dobou od 4.30.do 16.30 prodavačku,která dělala se mnou převedli na jinou prodejnu a já tam zůstala sama .Vedoucí provozoven mi řekla,že musím dělat 12 h denně dokud nenajdou za ni náhradu.Obchod nemá polední pauzu,tudíž přestávky jsem nemohla čerpat a pracovala v kuse 12.h.Když jsem dělala od 4.30 do 11.h dokud tam byla i druhá prodavačka,taky jsem nečerpala přestávku a pracovala 6.5.h.jedná se o nečerpanou přestávku tedy?
Pokud jste v obchodě sama a není polední pauza, tak máte nárok na zaplacení celých 12 hodin bez přestávky. Za dobu od 4,30 do 6,00 máte nárok na noční příplatek. Zaplaceny byste měla dostat všechny odpracované hodiny. Přesčasový příplatek jen v případě, že jste se nedohodli na čerpání náhradního volna, až se sežene nová prodavačka. Píšete, že jste dřív dělala jen 6,5 hodiny denně (nevím jestli 5x v týdnu). Přesčas je i pro vás nad stanovenou týdenní pracovní dobu ve firmě, tedy pravděpodobně nad 40 hodin v týdnu.
Ano,5 dní v týdnu jsem dělala 6.5.Pak kolegyně odešla a přestávku mi majitel neurčil,je otevřeno v kuse bez polední pauzy, můj FPD je 126.měsíčně,jsou tedy hodiny nad 126 hodinami přesčas?.Ve výplatní pásce vůbec nemám vyznačené přesčasové hodiny a o NV mi nikdo nic neřekl v pásce to také není.Jedna prodavačkaod nich mi řekla,že mám zapomenout,že mi přesčas zaplatí. Dostala jsem zaplacené odpracované hodiny včetně těch navíc ,které napsali do prémií,ale pouze ty hodiny,ne práci přesčas,noční nebo přestávky.
pokud máte FPD 126 hod,tak žádný přesčas nemáte. o přesčas by šlo, pokud byste pracovala déle než je obvyklý FPD ve firmě, tedy např. za říjen více než 176 hod (ev.165). práce mezi 22-6.hod je práce v noci, za tu byste měla dostávat noční příplatek
Ale o to jde,že já mám v pásce napsaných 126 hodin odpracovaných,ale odpracovala jsem 195 h. rozdíl mi zaplatili formou prémii,ale příplatky za přesčas zaplacené nemám.
hcete mi říct,že když mám pracovní smlouvu na 30.hodin týdně/126 měsíšně a odpracuji 194.hodin za měsíc tak nemám přesčas,protože v měsíci říjnu bylo 176.h ? V této firmě pracují pouze invalidé a všichni pracujeme 5-6 hodin denně,lze tedy předpokládat,že FPD firmy je daných 126.h.?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 11. 2015 7:39
Dobry den,podle vyplatni pasky jsem zjistila,ze mi zamestnavatel nezaplatil prescasove hodiny,ktere jsem odpracovala nad uvazek,ani necerpane prestavky a nocni
.Na vyplate mi chybi 2000Kc.Je nejaky termin dokdy musim vznest namitku na vypocet vyplaty nez narok na prepocet zanikne?dekuji Martina