Dotace neziskové organizace - DPH

• (neregistrovaný)

23. 11. 2015 15:57

Dobrý den,

prosím kdy se tato skutečnost dostane do přiznání k DPH:

nezisková organizace dostane příslib dotace v prosinci 2015 a v únoru 2016 ji dostane na účet - toto se dostává do řádku 50, ale netuším kterým datem - jde o to, že spoustu dotací firma dostane a já se to teprve tehdy dozvídám - smlouvy mi nějak zapomínají dávat - musím dělat tedy dle smlouvy dodatečné, nebo to stačí dát do přiznání až datem přijetí dotace?

Moc moc Vám děkuji!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 11. 2015 19:25

xx (neregistrovaný)

Re: Dotace neziskové organizace - DPH
      Dotace na řádek 50? Dotace nemá v přiznání co dělat (pokud nejde o dotaci k ceně).

• 23. 11. 2015 20:31

janca00 (neregistrovaný)

No mám to přímo z FÚ - jde o dotaci na hlavní činnost neziskové organizace - bere dotaci a pak z toho platí faktury, které byly zaúčtovány s DPH, takže se musí logicky DPH pokrátit koeficientem...

• 23. 11. 2015 21:21

Pavel Jirsa (neregistrovaný)

Janco00,

logika a úřední osoba? :-))

Judikatura ESD je v případě dotací konstantní viz např. C-243/03, C-204/03, C-74/08.

Ale stačí naše judikatura, ta bude úřední osobě bližší, např.: 9 Afs 8/2013-42 ze dne 10.10.2013:

"Zákon o DPH v žádném ze svých ustanovení neomezuje výši nároku na odpočet DPH z pořízeného zboží či služeb pouze z důvodu, že tato plnění byla hrazena z dotací. Jinými slovy poskytnutí dotace na určitou činnost nemá samo o sobě na výši DPH uplatněné příjemcem dotace u následně přijatých zdanitelných plnění žádný vliv."

Takže, pokud část Vaší dotované činnosti má na výstupu DPH, tak podle práva není důvod krátit DPH na vstupu. Tolik právo.

Rozumím tomu, že přesvědčit úřední osobu bude problém.

Držím palce.

Hezký den!

• 24. 11. 2015 19:40

janca00 (neregistrovaný)

Dobrý den pane Pavle,

jsem moc ráda, že se mnou vedete diskuzi, protože jde vidět, že tomu opravdu rozumíte a já si moc ráda nechám poradit. Jestli budete prosím tak hodný a ještě mi věnujete jednu diskuzi na toto téma... Jde o to, že v případě s.r.o. či podobné společnosti bych to úplně chápala - prostě firma dostane dotaci, tak proč by měla krátit DPH. Jde ale o to, že teď se bavíme o neziskové organizaci, která má příjmy od města a to formou dotací... Tyto dotace vezme a uhradí faktury. Pak by si ale uplatnili DPH, takže dotacemi by se uhradila faktura celá a pak by se jim vrátilo DPH, takže by byli defacto v plusu... Podotýkám, že nemá skoro jiné příjmy než tyto dotace. Ještě jedna úvaha, co se týká krácení či nekrácení DPH kvůli dotacím - pokud firma (s.r.o.) má příjmy, které jsou bez nároku na odpočetDPH a pak příjmy, které DPH má, tak se přeci krátí koeficientem (zjednodušený příklad). Tady jde ale v případě této neziskovky o stejný příklad - má příjmy s DPH (jen maličko) a pak příjmy z dotací, které jsou bez DPH - je to dotace na hlavní činnost.
      A mohu se Vás prosím ještě zeptat, kde hledáte judikatury? Tak nějak jsem se v tom ztratila... Moc se Vám omlouvám za neznalost.

Moc jste mě pobavil - logika a úřední osoba? :-)).

A ještě jednou Vám moc děkuji!!! Pěkný večer.

• 24. 11. 2015 20:27

xx (neregistrovaný)

Dobrý den,
      jen k původnímu dotazu. Na řádek 50 se vykazují osvobozená uskutečněná plnění, nikoliv dotace. To na úvod. Zmíněná úřední osoba byla (jak to většinou bývá) poněkud mimo.
      U neziskovky je třeba sledovat, z čeho Vám plynou příjmy/výnosy. Pokud je určitá činnost plně dotována, nelze uplatnit DPH na vstupu. Problém je s tím, že mnozí poskytovatelé dotací toto ne zcela chápou a vzniká problém, zda DPH krýt z vlastních zdrojů, či z dotace. Odpovědět nelze jednoznačně - kdo pracuje s dotacemi ví, o čem je řeč.

• 24. 11. 2015 21:45

janca00 (neregistrovaný)

No to máte pravdu - nejjednodušší by bylo dotace nedávat do DPH a daň na vstupu neuplatňovat. Jenže problém - dotace jsou poskytovány na celkové náklady a tudíž i zpětně - jak tedy když přijmu fakturu, tak jak můžu vědět, že bude hrazena z dotací, když ještě není ani zcela známá výše dotace? Takže zpětně - vše uplatním, ale udělám krácení koeficientu - toto by mohlo být v pořádku, ne? Vím, že jsem to hledala a v řádku 50. nic takového není, ale podle mě je to nejmenší zlo, nebo se mýlím? Moc Vám děkuji za diskuzi - opravdu bych to celé moc ráda pochopila tak, abych to dělala správně a uměla si to celé obhájit... Díky moc!

• 25. 11. 2015 8:26

xx (neregistrovaný)

Dobrý den,
      pořád se nemohu zbavit dojmu, že nemáte v krácení, či neuplatňování odpočtu, resp. v dotacích jasno. Krácení přece nesouvisí s tím, jestli dostanu dotaci, či nikoliv. Krácení, resp. neuplatnění odpočtu záleží na tom, k čemu hodlám přijatá plnění použít.
      Pokud mi přijaté plnění slouží k činnosti, která je zdaňovaná, uplatním nárok na odpočet plný.
      Jestli mi přijatá plnění slouží k činnostem osvobozeným bez nároku na odpočet (hlavní činnost, či výstupem je § 51 a násl. ZPDH), neuplatním si z DPH ani korunu. Totéž, pokud přijatá plnění použiji mimo ekonomickou činnost.
      Jestli přijatá plnění použiju pro ekonomickou činnost zdaňovanou i osvobozenou a nelze rozčlenit, jsem v krátícím koeficientu (§ 76 ZDPH). Pokud by do toho vstupovala ještě mimoekonomická činnost, tak ještě před krátícím koeficientem použiji poměrný koeficient (§ 75 ZDPH) - tzn., že část připadající na neekonomickou činnost do DP vůbec neuvádím a krátím jen tu část pro ekonomickou činnost.
      A ještě jednou k dotacím (opět připomínám mimo dotací k ceně, kterých se prakticky moc nevyskytuje) - ty nejsou přijatým plněním, do přiznání k DPH se vůbec neuvádí (žádný řádek 50 - tam patří jen plnění na výstupu dle § 51 ZDPH)

• 25. 11. 2015 8:45

EvaSam (neregistrovaný)

My tedy nejsme neziskovka, ale FO a jako plátce DPH máme ve smlouvě o dotaci vždy uvedeno, že ji nelze použít na úhradu DPH. Tím pádem uplatňujeme DPH na vstupu v plné výši, protože dotované činnosti mají výstup ve zdanitelných plněních. Možná je to u neziskovek jiné, ale vy smíte používat dotace na úhradu DPH když jste plátci DPH?

• 25. 11. 2015 19:01

janca00 (neregistrovaný)

Dobrý den,

omlouvám se, že píšu vždy až tak pozdě, ale znáte to - jsou starosti snad ze všech stran :-(.
      Máte pravdu - vlastně já si uplatňuji dotaci vždy jen na základ daně - daň ne... to je pravda. Přečetla jsem si, jak jsem to napsala minule a fakt je, že jsem to napsala špatně. Omlouvám se... Děkuji také paní xx za vysvětlení, jsem Vám všem opravdu vděčná za rady. Zkusím tedy v úterý si domluvit schůzku s paní z FÚ a uvidím, jak dopadnu... Ale fakt je, že tento postup mi přímo nakázali, tak třeba si to ještě nechají vymluvit :-).

Ještě jednou Vám všem moc moc děkuji a přeji příjemný večer.

• 25. 11. 2015 20:12

xx (neregistrovaný)

Písemně to asi (z FÚ) nebylo .... (?)
      Doporučuji postup dle zákona. Stále mi není jasné, proč chodíte na FÚ.

• 25. 11. 2015 22:05

janca00 (neregistrovaný)

To bylo totiž tak, že první DPH a byla kontrola a tam mi řekli, že to musím opravit a to podle nich, jinak to vyměří... No písemně to fakt není - řekli mi to a čekali, až to předělám... Nešla bych na FÚ, ale hlídají to, tak bych si to raději dopředu pojistila, že když to předělám, tak mi nepřijde ihned kontrola... A nebo přijde a bude to v pořádku...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).