KH: doručování výzev, prodloužení lhůty?

• 23. 11. 2015 21:12

Zdravím, mám dotaz ke kontrolnímu hlášení. Jak je to se lhůtou pro reakci na výzvu bez hrozivých sankcí dle zákona o DPH §101g a §101h ?

Takto jsem to pochopila:
    Centrální mozek lidstva (CML) pošle automatickou výzvu, že se mu něco nezdá.
    Pokud daňový subjekt nepoužívá datovou schránku (DS), pošle CML email a od okamžiku odeslání běží lhůta pěti dní pro odpověď = bez ohledu na to, zda poplatník ten email vůbec dostal.
    Pokud daňový subjekt používá pro podání DS (ať už svou vlastní nebo zplnomocnil pro podávání podání své účetní), platí o něco příznivější lhůta 5 plus až 10 dní, přičemž 5 dní vyplývá ze zákona o DPH a dalších až 10 dní vyplývá ze zákona o DS 300/2008 Sb. §17.

U všech klientů zasíláme podání DS - jejich či našimi. Naivně bychom se tedy mohli domnívat, že pokud v době dovolené neotevřeme DS, mohli bychom si my účetní dopřát týdenní - možná až dvoutýdenní - dovolenou, protože budeme spoléhat na lhůtu "5+10" dní.

Co když však CML pošle výzvu do DS, klientovi přijde oznámení o zprávě na email a klient se do své DS hned podívá? Z infomailu o došlé poště klient nepozná, jestli mu píše CML nebo jestli mu do DS došlo jiné důležité podání, na něž musí reagovat.

Důsledek? Vyčerpaná účetní odjíždí směr Chorvatsko, klient mezitím vstupuje do své DS - a způsobí tak doručení výzvy od CML. Naše vysněná lhůta 5+10 mizí v nenávratnu ... a my účetní, co jsme sotva dojeli k Jadranu bychom se měli rychle vrátit, abychom stihli lhůtu 5 dní?

U klientů, kteří nemají své DS a podáváme z naší DS, je to jasné - do našich DS nebudu během dovolené vstupovat :-) Ale co u klientů, kteří mají SVÉ datovky, kam nám dali přístup, ale sami tam také vstupují? Máte nápad, jak tohle řešit, abychom si mohli v klidu dopřát aspoň týden dovolené?

Jistě chápete, že nejde jen o dovolené u Jadranu. Ptám se obecně, mohou nastat různé situace - třeba rodinné či zdravotní. Dá se nějak legálně získat delší lhůta pro reakci na výzvu CML? Díky všem za reakce...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 11. 2015 21:30

Nicky.1 (neregistrovaný)

Re: KH: doručování výzev, prodloužení lh
      >se lhůtou pro reakci na výzvu bez hrozivých sankcí dle
      >zákona o DPH §101g a §101h ?
      >

>U všech klientů zasíláme podání DS - jejich či našimi.
      >Naivně bychom se tedy mohli domnívat, že pokud v době
      >dovolené neotevřeme DS, mohli bychom si my účetní
      >dopřát týdenní - možná až dvoutýdenní - dovolenou, protože
      >budeme spoléhat na lhůtu "5+10" dní.
      >
      >Co když však CML pošle výzvu do DS, klientovi přijde
      >oznámení o zprávě na email a klient se do své DS hned
      >podívá? Z infomailu o došlé poště klient nepozná,
      >jestli mu píše CML nebo jestli mu do DS došlo jiné důležité
      >podání, na něž musí reagovat.
      >
      >Důsledek? Vyčerpaná účetní odjíždí směr Chorvatsko,
      >klient mezitím vstupuje do své DS - a způsobí tak
      >doručení výzvy od CML. Naše vysněná lhůta 5+10 mizí v
      >nenávratnu ... a my účetní, co jsme sotva dojeli k Jadranu
      >bychom se měli rychle vrátit, abychom stihli lhůtu 5
      >dní?
      >
      >U klientů, kteří nemají své DS a podáváme z naší DS,
      >je to jasné - do našich DS nebudu během dovolené
      >vstupovat :-) Ale co u klientů, kteří mají SVÉ datovky, kam
      >nám dali přístup, ale sami tam také vstupují? Máte
      >nápad, jak tohle řešit, abychom si mohli v klidu dopřát
      >aspoň týden dovolené?
      >
      >Jistě chápete, že nejde jen o dovolené u Jadranu. Ptám
      >se obecně, mohou nastat různé situace - třeba rodinné
      >či zdravotní. Dá se nějak legálně získat delší lhůta
      >pro reakci na výzvu CML? Díky všem za reakce...

Já zatím s klientama mám domluvené řešení(asi stupidní) a nevím, jak to bude fungovat, že po dobu mé dovolené do svých DS vstupovat nebudou. Jak to bude v praxi, čert ví, nebo CML?. Samozřejmě je mi jasné, že to NENÍ dobré řešení, do DS chodí mnoho jiných důležitých dokumentů, které taky budou hořet, ale v první chvíli mě nic jiného nenapadlo. Začíná mě to čím dál víc bavit....

• 23. 11. 2015 21:32

Pavel Jirsa (neregistrovaný)

Evo,

administrátor DS může zřídit oprávnění osobě pouze pro nahlížení tzv. kukátko, s tím, že tato osoba nahlédnutím do DS neotevře došlou poštu, pouze zjistí odesilatele a předmět zprávy.

Ale tím stále bojujeme pouze o dodržení 5+10.

Prodloužení této lhůty by šlo pouze navrácením lhůty v předešlý stav např. při umístění v nemocnici, nikoliv odjezdem na dovolenou. :-))

Když jsem se ptal pracovníků GFŘ kdy si má taková osoba vzít dovolenou delší než 5 dní, tak na mne koukali jako na vrchního kolotočáře a mumlali něco o tom, že oni bojují s daňovými podvodníky a že KH všem poctivým přinese narovnání podnikatelského prostředí a tím bude přínosem pro nás všechny poctivé. Domnívám se, že jsou to autisté, kteří jsou ovládáni pouze tou svou vizí a netuší, že mimo podvodníků také existují normální lidé.

Hezký den!

• 23. 11. 2015 21:48

Eva M.

Nojo, jenže to neřeší problém v případě, že do DS přijde více zpráv - od CML i jiné. Pak bohužel nepomůže, že dotyčný si otevře jen tu "jinou" zprávu (protože ji potřebuje - třeba jako advokát nemůže NEodvírat zprávy) - a tím způsobí i doručení "nerozkliknuté" zprávy od CML :-(
      Co s tím?

• 24. 11. 2015 0:01

Pavel Jirsa (neregistrovaný)

Evo,

napadá mne mít zmocněnce, který by do své DS shromažďoval případné výzvy.

Samozřejmě u advokáta, který dostává obsílky od soudu, asi nelze selektovat výzvy ke KH. Jakmile někdo vstoupí do DS je doručeno vše.

Hezký den!

• 24. 11. 2015 8:31

Lenka F. (neregistrovaný)

Myslím, že nás první povyražení čeká už o prvních Velikonocích. Toho kdo vymýšlel lhůty vůbec nenapadlo, že by se také mohly potkat delší svátky s víkendem. Od r. 2016 je svátek na Velký pátek, takže se může stát, že nic zlého netušící šéf (v jiném případě klient) vstoupí do DS ve čtvrtek, tam bude výzva - a účetní má po svátcích, protože v pondělí už nestihne nic vyřešit. Zajímavé to bude hlavně u účetních, které jsou zaměstnanci, někteří aby se dobývali do práce do firmy, kde třeba celé 4 dny nikdo nebude. Já se tam sice dostanu bez problémů, ale že by se mi chtělo kazit si svátky a víkend dojížděním do práce ..... A to samé může nastávat okolo 5. a 6. července, nemluvě už o Vánocích - to míváme firmu zavřenou od 23.12. do 2.ledna.

• 24. 11. 2015 10:01

Eva M.

Správní účetní přece: NEjsou nemocní, NEmají dovolenou (max. volný víkend - co by víc chtěli) a bez práce NEvydrží déle jak dva dny (co taky doma, že?)
      ... obvykle se veřejně nevyjadřuju sprostě, ale ta buzerace státu mě fakt SE*E !!!

• 24. 11. 2015 10:20

Velice trefně napsané. A aby mě někdo nenapadal - když je to nutné z provozních důvodů nebo návalu práce, klidně dělám i o víkendu nebo mezi ván. svátky (kolikrát si beru i domů to, co jde). Štve mě ale, že by to mělo být kvůli buzeraci státních úředníků.

• 24. 11. 2015 15:09

ive (neregistrovaný)

Dobrý den, mám klienty, kteří si odmítají zřídit DS. Pokud jim přijde výzva na email, máme na to pět dní (pokud to zjistí první den). Reagovat na výzvu můžu přes EPO s potvrzením do pěti (pracovních ? ) dní ?

• 24. 11. 2015 16:02

Bohužel jsou to kalendářní dny. Proto jsem uvedla příklad Velikonoc - už v r. 2016 čtyři volné dny v celku, když přijde výzva ve čtvrtek před Velkým pátkem, tak musíte reagovat nejpozději do úterý, což je hned první pracovní den. Na Vánoce to bude ještě zajímavější, tam může být i 5 volných dní za sebou. A nevím, kdo by chtěl řešit KH např. na Štědrý den.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).