Re: KH a Zákoník práce
Pane Pavle, na začátek chci moc poděkovat za všechny informace, kterými nás zásobujete a za to, že neztrácíte humor : -)
Chtěla jsem se zeptat, chápu dobře, že případná výzva k odstranění pochybností bude jen ve smyslu "někde je chyba - opravte to" - bez konkrétního upřesnění? Je to na hlavu postavené čím dál víc...
Jano,
výzva má podle informací z GFŘ mít podobu, že např. v části B2 na řádku č. X je něco, co se nespárovalo.
Sice se po GFŘ žádalo, aby se definoval i sloupec řádku (zda DIČ, číslo DD, základ daně atd.), ale to GFŘ odmítá. Odmítá také sdělit, co by podle jeho názoru byla správná hodnota.
Nedovedu si představit, že by CML poslal výzvu, že v KH s několika tisíci rádky je někde chyba. To chápe i GFŘ.
Hezký den!
Uff : -))) Mě by to ještě před měsícem taky ani nenapadlo, ale čím víc se to blíží, tím víc jsem ochotna uvěřit čemukoli : -))) Díky za trpělivost s námi méně znalými!
Pane Pavle, pokud jsem to pochopila správně, účastníte se jednání našich zákonodárců o KH. To opravdu nikoho nenapadlo, aby těch 5 dnů bylo alespoň pracovních? Pořád nemůžu uvěřit, že jde opravdu o kalendářní dny, zvlášť s ohledem na §32 odst.2 daňového řádu.
Jinak velmi děkuji za Vaše informace na zdejším fóru!
Marhus,
jednou z mála jasných věcí u KH je to, že u výzvy se jedná o kalendářní a nikoliv pracovní dny. Viz § 101g ZDPH.
V této souvislosti je směšné, že pro následné KH je 5 pracovních dní. Přitom počátek běhu lhůty pro následné KH si vpodstatě stanovuje daňový subjekt sám (§ 101 f ZDPH).
Argumentace § 32/2 DŘ nelze použít, protože DŘ je obecný předpis a ZDPH je ve stanovení této lhůty předpisem speciálním který má přednost.
Hezký den!
Pavle, asi jsem se špatně vyjádřila. Vím, že ty dny jsou kalendářní. Spíš mi jde o to, jak je možné, že zákonodárci to tak schválili. Je to záměr? Opravdu to tak chtěli nebo tam jen zapomněli napsat "pracovní". Ten §32/2 jsem uvedla jen na ukázku, že dříve měli naši zákonodárci zdravý rozum a chápali, že pod 8 dnů je to vražedné. A nyní jen tak schválí 5 dní? Nikdo neprotestoval? Je naděje, že se dočkáme brzké novelizace?
Jak píše Vladimír, zákonodárci moc nečtou, ti jenom hlasují podle pokynů sekretariátů. Viděl jsem v televizi, jak jim jejich vůdci předcvičují, zda jsou poslanci pro, proti nebo zdržel se. Je to už nějaký pátek, ale asi to bude stále stejné.
Zákonodárci v tom budou nevinně. Je to návrh MF a ti mají názor, že všici kradnú a je potřeba je stíhat. Bohužel při tom zasáhnou drtivou většinu poctivých podnikatelů. To jim ale nevadí. Žijí v iluzi, že tím dopadnou daňové podvodníky.
Zákon je rok platný a nyní bude účinný. Do konce roku 2015 jistě novela nebude. Asi ani v blízkém budoucnu, snad jen kdyby proběhly nějaké soudy.
Hezký den!
Píšete přesně to, co už dávno napadlo mě. Navíc, jak dnes píšu níž, vlastně nás stát bude nutit pracovat i o svátcích nebo víkendech, pokud budou delší svátky navazovat na víkend (o Velikonocích od r. 2016 každý rok 4 dny vcelku, když výzva přijde ve čtvrtek odpoledne, tak si to netroufnu nechat celé na úterý). Já si vybírám dovolenou každý rok 2 týdny a nehodlám na tom nic měnit, naštěstí mě kolegyně může částečně zastoupit. Ale už jsem odložila operaci, kterou jsem plánovala na r. 2016, protože bych ji tu nechala v tom nejhorším období, kdy se všechno teprve bude zajíždět. Takže dovolenou si kazit nenechám.
Dobrý den, nemám nikoho kdo by mě v případě nemoci nebo dovolené (tu mám maximálně týden) zastoupil. Pokuty jsou vždy jisté, takže v tomto případě přímo likvidační. Vzbouří se snad už někdo nebo počkáme až většina drobných a malých rodinných firem propustí své zaměstnanance a nastoupíme na pracovní úřad?? - To stát ušetří.
V případě "oupenkard" se pouze úředníci spletli a vyhodili oknem pouze cca 3 miliony korun možná více. Ale pro nás obyčejné smrtelníky je pokuta 30 000 Kč do PĚTI PRACOVNÍCH DNÍ - LIKVIDAČNÍ....
Teda Pavle, ten zákoník práce - to je moc dobrý poznatek. Otázka je, zda by se to na to uhrálo :-)
A chtěla bych věřit té větě : výzva má podle informací z GFŘ mít podobu, že např. v části B2 na řádku č. X je něco, co se nespárovalo.
To by byl malinká naděje....
Z toho mám největší obavy, kde, co a jak hledat a případně neodstranit - pokuta 50000. Díky moc
Lenko,
je to nová situace a budeme se muset s ní vypořádat, pokud možno bez ztráty kytičky.
Úplně zavrhuji dávat do kontaktní informace e-mail. Kdo si dá e-mail, nemusí číst dál. Pravděpodobně bude platit pokuty a to ho vyškolí. Zejména v počátku počítám se značným počtem výzev.
Píšu to zde opakovaně, bude velmi vhodné ošetřit do smluv, kdo bude přijímat výzvy a zejména v případě, pokud bude mít osoba schopná "řádně" odpovědět na výzvu nějaký problém, jako je dovolená nebo nemoc.
Částečně to lze zařídit "kukátkem", kdy se osoba podívá do DS, ale jen zjistí, co je to za zprávu.
A když nebude osoba pro "řádnou" odpověď na výzvu, tak nějaká jiná osoba jen potvrdí, že se trvá na původním podání. A pak musí nastat POP nebo kontrola, kda jsou relativně schůdné lhůty.
Nebo si zřídit "bílého koně" pro doručování výzev a tím mít jen jednu DS pro výzvy.
Věřím, že se najdou i jiné způsoby jak čelit zvůli státní správy.
Nerozumím tomu, že se nejdříve umožní vznik množství s.r.o. pro daňové kolotoče (ZK 1 Kč, jeden člověk může mít neomezený počet s.r.o.) a pak se vymýšlí plošný složitý systém, který bude zatěžovat zejména poctivé poplatníky. Těch pár kolotočářů si jistě poradí. Sebekriticky přiznávám, že nemusím rozumět všemu.
Pevné nervy.
Hezký den!
Ošetření ve smlouvách je dobrá věc, ale já jako zaměstnanec těžko zabráním tomu, aby se šéf nepodíval do DS. Už jsme to tu měli kvůli soudu (hlídali jsme 10 dní) a málem se to nepovedlo. Ale pokusím se ty dovolené si nenechat vzít, snad to zmákne kolegyně. Také byl můj první nápad že se v nouzi největší pošle reakce, jako že je podle nás vše v pořádku. A už se těším, jak mi rodina vynadá, že ještě nejdu na tu operaci - to by znamenalo nemocnici plus 4 týdny lázně a to letos opravdu nepůjde, než se KH řádně usadí. Budu holt pajdat ještě rok.
Lenko Vy máte štěstí, že máte záskok v kolegyni,ale co my ostatní :-( Popravdě já jsem své klienty řádně probrala a to málo co mi zůstalo jsou ochotni akceptovat poměrně velké zdražení mých služeb.Vedle toho jsem i jako účetní zaměstnaná bez možnosti záskoku :-(
také se počítám mezi zaměstnané účetní bez jekéhokoli záskoku :-( a šéf byl se mnou i na semináři o KH,kde bylo jasně řečeno,že účetním končí dovolená delší 5 kalendářních dnů.a výsledek? stále jsem a budu nezastupitelná.taky jsem kvůli tomu odložila operaci :-( a pak mám klienty a jsem kvůli KH nucena je protřídit a s některými se rozloučit,třeba s těmi,co nemají a nechtějí datovou schránku.to už by fakt nešlo.
V tom vám rozumím, podobně to má u svých soukromých klientů i moje kolegyně. Ta navíc těžko odmítne někoho kdo nemá DS, protože by přišla o pro ni významný příjem. Jediný potenciální nový klient je Vietnamec s obchodem s potravinami, plátce DPH, a do toho se jí nechce (ani se nedivím). To už raději klient už zaběhnutý.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 11. 2015 10:58
Podle § 217 ZP se má dovolená čerpat zpravidla vcelku, alespoň jedna její část musí činit nejméně 2 týdny v celku, pokud není jiná dohoda.
Když je ve společnosti jedna účetní v pracovním poměru, tak půjde obtížně zařídit řádná reakce na výzvu do 5 dní.
Stát tedy tlačí pomocí zákona s vysokými sankcemi poplatníky do toho, aby odpovídali pouze formálně pomocí "rychlé odpovědi na výzvu" tak, že trvají na původním podání.
Tím bude zažehnána nesmyslně vysoká pokuta 30 000 Kč podle § 101h/1/c ZDPH. Tato pokuta nejde snížit.
Další možné pokuty nesmí být stanoveny tak, aby byly v hrubém nepoměru k významu porušené povinnosti a k závažnosti následku pro správu daní (§101h/6 ZDPH). A zde vidím možnou soudní ochranu, když výkonná a zákonodárná moc v oblasti KH zcela selhala.
Hezký den!