Silniční daň a vozidlo nad 12t

• (neregistrovaný)

24. 11. 2015 17:15

Dobrý den, moc prosím o radu. Pročetl jsem všechny předchozí diskuze, ale nejsem z toho moc moudrý. Vlastním vozidlo nad 12t jako soukromá fyzická osoba. Pořídil jsem si jej pro převoz suti při opravě domu. Nepodnikám.

Podle §2 zákona, odstave 3, jsem se dočetl: Předmětem daně silniční jsou vždy vozidla s největší povolenou hmotností nad 3,5 tuny určená výlučně k přepravě nákladů a registrovaná v České republice.

Dohledal jsem, že byl vydán pokyn D-270: Článek I
    Poplatníkům daně silniční se snižuje příslušná roční sazba daně stanovená v § 6 zákona o 100 %, jsou-li poplatníky organizační složky státu a státní fondy za předpokladu, že vozidla nepronajímají a fyzické osoby, které s vozidlem nepodnikají, nevyužívají jej při samostatné výdělečné činnosti nebo v přímé souvislosti s podnikáním (včetně pronájmu vozidla), ani vozidlo neprovozují pro cizí potřeby na základě povolení dopravního úřadu. Jsou-li poplatníky územní samosprávné celky (kraje, obce), zdravotnická zařízení, zařízení sociálních služeb, SOS dětské vesničky, obecně prospěšné společnosti, občanská sdružení zdravotně postižených, státem uznávané církve, knihovny, muzea, archivy, galerie, divadla nebo jiná kulturní zařízení, odborné školy nebo učiliště provozující autoškolu jako součást výuky, snižuje se příslušná roční sazba daně stanovená v § 6 zákona o 100 % za podmínky, že neprovozují s vozidlem silniční nákladní dopravu pro cizí potřeby, ani jim není povolena tato živnost koncesní listinou, ani vozidlo nepronajímají.

Ale nevím, zda ještě platí. Tzn. zda nemusím s vozidla platit silniční daň nebo musím.

Moc děkuji za pomoc s ujasněním situace. Děkuji. Tomáš

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 11. 2015 19:19

Ondřej Drbal (neregistrovaný)

Re: Silniční daň a vozidlo nad 12t
      Ten pokyn je z roku 2004 a určitě už neplatí. Aktuálně najdete slevy přímo v zákoně:

§6 (9) Bez ohledu na datum první registrace se sazba daně podle odstavce 2 snižuje o 100 % u nákladních automobilů včetně tahačů, nákladních přívěsů a nákladních návěsů s největší povolenou hmotností nad 3,5 tuny a méně než 12 tun, pokud ...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).