Re: Učeň na praxi
My máme pravidelně každoročně dost učňů na praxi, smlouvu se školou, sjednanou sazbu za odpracovanou hodinu, loni jsme uplatňovali v DP i odpočet podle § 34h ZDP a FÚ s tím neměl žádný problém.
Přece do školy předáváte pravidelně počet odpracovaných hodin a docházku, píšete hodnocení a pro uplatnění § 34h musí sedět hodiny s třídní knihou.
Co potřebujete sledovat víc?
"Učeň na praxi" a DPP, případně DPČ jsou jiný druh pracovněprávního vztahu, každý s jinými podmínkami.
Re: Učeň na praxi - prosím Iva.
Zavedeného ve mzdách. Ještě předloni odměna učňů podléhala odvodu daně (jasně, dávaly jsme jim podepsat Prohlášení a fakticky byla daň nula), takže by to stejně i kvůli náležitostem mzdovému listu podle zákona o daních z příjmů muselo projít přes mzdy.
Já bych teda interko při kontrole FÚ asi neobhájila.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 11. 2015 11:45
Dobrý den,
chtěla bych, aby mi někdo poradil, zda můžeme jako firma sepsat s učněm, který v naší firmě vykonává na základě smlouvy se školou praxi v rámci studia učebního oboru. Četla jsem zde v historii a mám z toho akorát zamotanou hlavu. Domnívám se, že nelze sepsat DPP ani DPČ pokud je to praxe v rámci studia, šlo by to snad v případě,že by si student (učeň) chtěl přivydělat navíc - tedy nad rámec dohody o praxi. Můžete mě popř. odkázat na patřičný §?
Děkuji Vám moc