SVJ většinou fondy nemá
Lino,
častým problémem je, že se používají odborné termíny s jiným obsahem, než je definován.
Uvádíte, že chcete předat účetnictví "firmě". To je samozřejmě hloupost, účetnictví předáváte fyzické nebo právnické osobě. "Firma" je pouhý název FO nebo PO.
Stejně tak, když Vám někdo sdělí, že SVJ má tvořit nějaký "fond". To je hloupost na kvadrát, protože Vám to sdělil někdo, kdo by měl rozeznat, co je fond (vlastní zdroj) a co je závazek (cizí zdroj). Pokud taková osoba neumí ani základní terminologii, tak je riziko, že ani neumí účtovat.
Když Vám někdo něco sdělí a Vy tomu nerozumíte, tak se asertivně ptejte Proč? Podle jakého předpisu?
Protože nevím, co ti patlalové myslí pod pojmem "fond společenství", který neexistuje, neumím konkrétně odpovědět.
Hezký den!
Re: SVJ většinou fondy nemá
xxxxxxxxx
Pavle, děkuji moc. Vidíte, sama jsem se vyjádřila nejasně - jedná se o právnickou osobu, která se se službami pro SVJ živí už delší čas.
Zkusím se jich zeptat znovu a pak se ozvu, možná jsem tu včerejší informaci nepochopila - ale nebyla jsem sama :-)
I vám hezký den .
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 11. 2015 9:50
Dobrý den,
předáváme správu SVJ vč. účetnictví firmě. Na včerejší schůzce jsme se mimo jiné dověděli, že bychom měli tvořit "fond společenství", ze kterého by se platil např. notář atd.
Je to prosím fakt anebo ne? Měli jsme za to, že toto lze hradit z příspěvku na správu.
Můžete mi prosím poradit ?
Děkuji moc.