Re: jak opravit chybu v účtování
Bylo zboží k 31.12.2013 spotřebované, nebo na skladě?
Asi se budu ptát jako blb, ale ... to odúčtování 321/426 provedu v interních dokladech. Dodatečné přiznání 2013 budu sestavovat ručně, protože rok 2013 mám uzavřený a nemůžu do něj zapisovat. Sníží se mi tedy náklady na 518 a změní se mi i 321 a měla by se mi změnit i 314, je to tak?
Nevím, jak Vám funguje software, já bych účtovala v interních dokladech, ale s vazbou na konkrétního dodavatele, abych pak mohla spojit platbu s fakturou. Do uzavřeného a valnou hromadou schváleného účetního roku, už nesmíte niky zasáhnout, takže ano, DP ručně. Nebudete už snižovat účet 518, ale na účet 426-Jiný výsledek hospodaření minulých let (Na tento účet vykazujeme rozdíly ve změně účetní metody, část odložené daně nebo opravu v důsledku nesprávného účtování nebo neúčtování o nákladech a výnosech v minulých účetních obdobích, pokud jsou významné.). Valná hromada pak musí rozhodnout, jak naloží se zůstatkem na tomto účtě. Co se týká účtu 314, to zase záleží na softwaru, pokud platba zálohové faktury zůstane na 321, nepřeúčtovávala bych to a použila na spárování s konečnou fakturou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 11. 2015 10:15
Dobrý den, převzala jsem účtování s.r.o. a nacházím v něm chyby. V roce 2013 byla chybně zaúčtovaná zálohová faktura do klasických faktur a ještě špatně. částka 320 tis. 518/321. Byla uhrazena bankou. V roce 2014 přišla konečná faktura na zboží, zaúčtováno 131/321 a udělána příjemka. Nyní v roce 2015 mám fakturu stále neuhrazenou, přestože správně měla být uhrazena zálohovou fakturou. Poradíte, jak opravit? Děkuji.