Ukončení RD a kód na ZP

• (neregistrovaný)

26. 11. 2015 12:57

Dobrý den,

prosím Vás, nevím si rady s použitím kódu pro přihlášení a odhlášení u ZP:

1. paní skončila rodičovská dovolená (do 3 let věku dítěte) a zároveň požádala o ukončení PP dohodou. Na ZP nahlásím jen kódem "O" nebo taky "U"? Nevím, jestli pobírá i nadále rodičovský příspěvek

2. občanka EU (Slovenka) k nám nastoupila po rodičovské dovolené (dvě děti), má v ČR trvalý pobyt (doklad předložen), tvrdí mi, že je to její první zaměstnání v ČR, má rodné číslo (uvedené na slovenské maturitním vysvědčení, můžu ho použít nebo má ČR svoje rodná čísla?), nevím, zda ji mám přihlásit kódem P, A nebo E

Za rady moc děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 11. 2015 14:16

jasná. (neregistrovaný)

Re: ukončení RD a kód na ZP
      1) Pokud již nepobírá rodič. příspěvek, tak odhlásíte kódem O i U.
      2) Pokud má slovenskou národnost, tak přihlásíte kódem E. Slovenské rodné číslo nepoužíváte.

• 26. 11. 2015 14:23

p (neregistrovaný)

paní jasná, ale ona má v ČR trvalý pobyt, i přesto to bude kód E? To slovenské rodné číslo mi napsala i do dotazníku, asi se ji budu muset ještě zeptat

• 8. 12. 2015 13:05

p (neregistrovaný)

Chci se s vámi podělit o zkušenost: paní z VZP mě pěkně spražila, když jsem občanku Slovenska nahlásila kódem E (protože jsem se domnívala, že když je to její první zaměstnání v ČR tak to bude kód E) plus její rodné číslo (paní má kartičku pojišťovny VZP se stejným rodným číslem jako na na tom slovenském marturitním vysvědčení). Prý když má Slovenka trvalý pobyt v ČR, tak je Češka a mám ji přihlásit kódem P, paní byla velmi nepříjemná.....

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).