Dobrý den, můžete podat přihlášku na OSSZ, FÚ a svou zdravotní pojišťovnu
současně při vyřizování ohlášení živnosti na kterémkoliv živnostenském
úřadu. Ten pak zajistí předání přihlášek uvedeným úřadům, takže tam
ohlašovatel živnosti už chodit nemusí. Pokud si nevyděláváte jinak (například jako zaměstnanec), musíte mít jednu činnost hlavní. Jestliže pak jste OSVČ hlavní, zálohy na soc. a zdrav. pojištění platit musíte, nelze si vybrat. U daní nelze jednoznačně odpovědět, záleží na vašich příjmech a výdajích.
S pozdravem
Daniel Morávek
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 6. 2010 15:05
Dobrý den,mám možná složitější dotaz:25.11.2009 jsem byla propuštěna ze zaměstnání,od 26.11.2009 jsem na nemocenské-dosud.Chci podnikat v oboru manikúra,mám rekval.kurz a požádala jsem si o ŽL,činnost chci zahájit od 1.7.2010.Mám dvě možnosti uplatnění-obě chci využít souběžně.Jedna je pronájem prostor za měsíční nájem,druhá procenta z tržby na smlouvu,zřejmě o Provedené činnosti,ale to nevím jistě,podmínky nemáme ještě přesně stanovené.Chtěla bych vědět,jak mám postupovat při přihlášení se na soc. a zdrav.poj.Zda jedna z těchto činností má být hlavní a druhá vedlejší nebo je to jedno? Taky co je pro mně výhodnější - zda si platit zálohy na daň paušálně nebo jednou za rok,to samé se soc.a zdrav.pojištěním.Marodní samozřejmě bude ukončena,ale tím se mi tyto činnosti stanou hlavní-aspoň tedy myslím- a budu OSVČ.Moc děkuji za radu a pomoc.S pozdravem J.