Re: číslování bankovních výpisů
V účetním programu mám rozlišeno, jen nevím zda je nutné na fyzické výpisy zadávat souhlasné číslování pohybů.
Možná si nerozumíme. Číslujete jednotlivé pohyby na fyzických výpisech tužkou?
Přece účtujete o bankovních pohybech, každé zaúčtování musí mít své číslo dokladu v účetnictví. Zásada "neúčtovat v bance" je nesmysl.
Chápu to tak, že tazatel si ke každému pohybu na bankovním výpisu ručně značil toto číslo účetního dokladu, což považuji za zbytečně pracné.
Ale pro dohledávání a prokazovaní úhrad úhrad faktur, závazků, například u kontrol dotačních programů je často praktické.
neúčtovat v bance myslím nepoužívat 5 a 6 což stále ještě hodně učetních dělá .Pokud používám předpis (knihy faktur, interní doklady), tak jsem přece vždy schopna dohledat úhradu
Já na tom číslování položek nic praktického nevidím, kliknu na fakturu a vidím kdy a jak byla uhrazeno a jestli je to pohybem číslo jedna , nebo 120 je pro mě zcela zbytečná informace
Na 100% se v bance účtování 5 a 6 nevyhnete, například bankovní výpisy. Souhlasím, že platbu dohledáte, musíte ale v bankovním výpisu hledat datum, částku, variabilní symbol, ... Je to na rozhodnutí každého, co je pro něho výhodnější, povinné psaní čísel dokladů není.
SW, který používám, umožňuje tisk "Knihy bankovných výpisů"
Jsou tam uvedeny základní údaje (výpis číslo a pořadové číslo/číslo řádku daného výpisu, datum, částka, text účetního případu, firma). Dle mého názoru zcela postačující. Tisknu 1x za rok.
Do samotného bankovního výpisu již nic nedopisuji.
Já tedy ve svém SW nemusím nic dohledávat přímo ve výpisu, protože přímo u faktury mám kolonku úhrada a tam vidím kdy a kolik bylo zaplaceno. Navíc když už bych něco hledala přímo v záložce banka, můžu filtrovat podle libovolných údajů. číslovat si položky na výpisu je podle mě zbytečná zdržovačka.
Myslím, že se dohadujeme zbytečně, každý hovoříme o něčem jiném. Když jste například neziskovka příjemcem dotací, běžně je požadavek kontroly - "doložte skutečnost zaplacení faktury výpisem z bankovního ústavu". A potom hledáte konkrétní řádek na mnohdy hodněstránkovém měsíčním výpisu. Dokážu si představit, že tehdy by mělo smysl psát si na tento papírový výpis čísla dokladů z účetnictví. Sám to nedělám, na dotaz tazatele jsem odpověděl, že to není povinné.
Mnoha stránkový měsíční výpis neúčtuju s datem posledního dne v měsíci (nebo poslední den výpisu), ale se skutečným datem uskutečnění transakce. Takže mám u zaplacené položky uvedené datum zaplacení. I v mnohastránkovém výpisu není takový problém najít částku XY z data AB. A určitě mám rychlejší hledat datum úhrady kouknutím do data úhrady v programu u závazku, než hledat rukou psané číslo závazku v mnohastránkovém výpisu z banky.
Souhlasím - není to povinné, je to zbytečná práce a zdržuje to. Dohledat platbu ve výpisu umím jinak a rychleji než podle ručně psaných údajů ve výpise.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 12. 2015 8:04
Dobrý den,
mám hloupý dotaz. Čísluju bankovní pohyby na bankovním tištěním výpisu tužkou, tak aby číslování souhlasilo s čísly v účetním programu.
Je toto číslování na tištěných výpisech nutné? Pohybů je celkem hodně, navíc máme několik bank a tato nezáživná práce mě velmi zdržuje.
Děkuju za každkou radu.