Re: Inv.důch.1 st. a úprava úvazku
Zaměstnavatel není povinen souhlasit se zkráceným úvazkem, zřejmě mu to provozní důvody neumožňují. Pokud vám úvazek u současného zaměstnavatele nevyhovuje, můžete podat výpověď a najít si zaměstnání, kde vám bude umožněno pracovat na zkrácený úvazek.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 12. 2015 8:19
Dobrý den, prosím Vás o radu. Pracuji jako prodavačka v prodejně "Smíšeného zboží" v menším městě. Mám problém se zády. V minulosti jsem již jednou téměř rok marodila s vyhřezlou ploténkou - tenkrát mi nebyl přiznán žádný stupeň invalidního důchodu, po nemoci jsem nastoupila zpět do práce - nejdřív na 8 hodin, pak jsem si požádala o zkrácení na 6 hodin kvůli problémům popsaným výše. Papírově mi sice bylo vyhověno, ale často jsem tam pobývala i déle než 8 h denně - nebyli lidi. Asi po roce jsem znovu onemocněla a stále jsem v pracovní neschopnosti. Byla jsem znovu u komise a ta mi přiznala 1. stupeň invalidního důchodu. Teď jsem nesla zaměstnavateli lístek na peníze ke konci listopadu, říkala jsem mu o přiznání důchodu 1. stupně a dala mu posudek o invaliditě. Řekla mu, že neschopenku budu mít ukončenou k 15.12., že bych po ukončení nastoupila do práce, ale že bych opravdu potřebovala zkrácený úvazek. Bylo mi řečeno, že to nebude možné.
Prosím, poradíte mi, co mám dělat? Mám smlouvu na dobu neurčitou. Do práce se vrátit chci, ale vidím, že když budu pracovat na celý úvazek, po chvilce skončím zase na neschopence.
Děkuji.