Účtování soukr.km - prosím v.e.n.d.y.

• (neregistrovaný)

3. 12. 2015 9:45

Dobrý den, ještě prosím o radu, jak účtovat odvod za soukromé km.
    335/ 648
    343

nebo

335/501
    343

Co je správně.

Moc děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 12. 2015 13:16

v.e.n.d.y.

Re: účtování soukr.km - prosím v.e.n.d.y
      V nákladech (na 501) máte původní fakturu za spotřebu PHM, pokud zaměstnanci srazíte za soukromé km, pak jde o výnos firmy a účtujete 335/648,343.

• 4. 12. 2015 9:16

Sxxx (neregistrovaný)

Děkuji. Našla jsem tady, že to někdo účtuje i na 501D, ale to se mi moc nelíbilo.
      Přeji hezký den

• 4. 12. 2015 9:54

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

Záleží na metodice v dané firmě
      Pro mně by bylo snažší nákup PHM (na fakturu), které spotřeboval zaměstnanec pro soukromé účely, účtovat rozvahově. Ne výsledkově.
      Některé firmy proplácí zaměstnancům spotřebované PHM pouze podle vyúčtování služebních jízd a předložených dokladů o nákupu. Náklady na PHM, spotřebované pro soukromé účely zaměstnance, se tak vůbec do účetnictví firmy nedostanou.

• 8. 12. 2015 11:43

Sxxx (neregistrovaný)

Běžně účtuji fakturu za PHM služební km na 501 a soukromé na 335. Jenže toto byla výjimka. Zaměstnanec měl za daný měsíc PHM nakoupené pouze za hotové. To jsem právě účtovala celé na 501, protože jsem v daný okamžik nevěděla, kolik bude mít soukromých km.
      A zrovna dneska po mně chtěl hlavní účetní vysvětlení, proč jsem to dala na 648. Bohužel je to typ člověka, kterého se nemůžu na nic zeptat, protože mi řekne, že si to mám nastudovat, že jemu taky nikdo neradí. Nic neporadí a pak jen hledá chyby a vytýká.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).