Změna účetní

• (neregistrovaný)

4. 12. 2015 9:01

Dobrý den,

mám dotaz, nejmenovaná firma mě požádala abych jim dělala účetnictví od nového roku. Jelikož se svojí účetní nejsou spokojeni (externí účetní)Já samozřejmě nebyla proti, ale minulý týden jsem zjistila, že nemají kalendářní rok, ale hospodářský, tudíž úzávěrka v červnu.

Jakým způsobem jde přebrat účetnictví v polovině roku? Paní účetní dělá v jiným programu, takže asi budu muset bušit celý půlrok, abych měla přehled co se dělo v tom 1.pololetí.

Co si o tom myslíte? Upřímně se mi to rozleželo v hlavě a nemyslím si, že je to štastné řešení. Lepší by bylo, aby ona dojela účto aspon do června.

Horší je, že už asi to nejspíš té účetní sdělili, tak pochybuju, že bude chtít pokračovat.

Nevím jak z toho ven.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 12. 2015 9:14

Maxx (neregistrovaný)

Re: změna účetní
      Přebírala jsem účetnictví v půlce roku - původní účetní musela ze zdravotních důvodů ukončit činnost.

Nezadávala jsem doklady z prvního půlroku. Navedla jsem si počáteční stavy podle jejích výstupů, ona mi dodala veškeré inventury apod.
      Musela jsem si upravit účtovou osnovu, abych pokračovala "stejně".
      Přistupovala jsem k tomu, jako by mi to předala na začátku účetního období. Program mi to dovoluje.

• 4. 12. 2015 9:54

AjinaP (neregistrovaný)

Co máte za program jestli se můžu zeptat, já mám právě pocit , že můj program tohle nedovoluje. A kdyby jo tak by mi stačilo navést stavy k 31.12.2015 a nový rok bych navázala na ní? samozřejmě podle její účtové osnovy....I tak z toho nejsem moc nadšená, není to zrovna přehledné potom, když něco musíte dohledat

• 4. 12. 2015 9:58

Maxx (neregistrovaný)

Mám tento:
      hj-soft.cz

Koukla jsem se, co jsem vlastně udělala - počáteční data jsem navedla s datem, kdy ukončila předchozí účetní. To mi šlo.
      Dohledávání je opravdu problém. Já jsem naštěstí přebrala obchod, kde toho dohledávání moc není.

• 4. 12. 2015 10:08

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

>>>>Dobrý den,
      >>>>
      >>>>mám dotaz, nejmenovaná firma mě požádala abych jim
      >>>>dělala účetnictví od nového roku. Jelikož se svojí
      >>>>účetní
      >>>>nejsou spokojeni (externí účetní)Já samozřejmě nebyla
      >>>>proti, ale minulý týden jsem zjistila, že nemají
      >>>>kalendářní rok, ale hospodářský, tudíž úzávěrka v
      >>>>červnu.
      >>>>
      >>>>Jakým způsobem jde přebrat účetnictví v polovině
      >>>>roku?
      >>>>Paní účetní dělá v jiným programu, takže asi budu
      >>>>muset bušit celý půlrok, abych měla přehled co se
      >>>>dělo
      >>>>v
      >>>>tom 1.pololetí.
      >>>>
      >>>>Co si o tom myslíte? Upřímně se mi to rozleželo v
      >>>>hlavě a nemyslím si, že je to štastné řešení. Lepší
      >>>>by
      >>>>bylo, aby ona dojela účto aspon do června.
      >>>>
      >>>>Horší je, že už asi to nejspíš té účetní sdělili,
      >>>>tak
      >>>>pochybuju, že bude chtít pokračovat.
      >>>>
      >>>>Nevím jak z toho ven.
      >>>
      >>Co máte za program jestli se můžu zeptat, já mám
      >>právě
      >>pocit , že můj program tohle nedovoluje. A kdyby jo
      >>tak by mi stačilo navést stavy k 31.12.2015 a nový
      >>rok
      >>bych navázala na ní? samozřejmě podle její účtové
      >>osnovy....I tak z toho nejsem moc nadšená, není to
      >>zrovna
      >>přehledné potom, když něco musíte dohledat

>Koukla jsem se, co jsem vlastně udělala - počáteční
      >data jsem navedla s datem, kdy ukončila předchozí
      >účetní. To mi šlo.
      >Dohledávání je opravdu problém. Já jsem naštěstí
      >přebrala obchod, kde toho dohledávání moc není.

Řešila jsem něco podobného. Zadala jsem stavy na počátku účtovaného období, pak obraty podle předaného účetnictví a měla jsem stavy na účtech k potřebnému datu. Plus jsem do závazků a pohledávek a do salda zadala jednotlivé nezaplacené závazky/pohledávky. Pracuji v SW Pohoda.

• 4. 12. 2015 10:17

AjinaP (neregistrovaný)

přejímám stavební firmu, což mě děsí, nejsou to malé zakázky...a člověk musí mít přehled když dojde k vyučtování firmě, pro kterou stavíme něco. Vůbec nevím.

• 4. 12. 2015 10:22

Ivkaa (neregistrovaný)

Provedla jsem přesně jako reagující přede mnou. Přebírala jsem k 1.7., takže jsem si navedla počáteční stavy k 1.1., interním dokladem obraty na všech rozvahových i výsledkových účtech. Už tam jsem si u některých účtů změnila analytiky a vyrobila tedy převodový můstek. Pokud bylo potřeba dohledávat, nechala jsem si při předávání poslat v pdf její hlavní knihu (nebo účetní deník) a dohledávala v tom a případně přeúčtovala to, co nebylo OK.
      Pokud byste navedla počátky k jejímu ukončení, tak musíte mít pořád dvoje výkazy, ty z jejího programu a ty z Vašeho.

• 4. 12. 2015 11:23

LU (neregistrovaný)

U stavebnictví nezapomeňte na NV, nechte si doložit i uzavřené zakázky. Rozhodně řádnou inventarizaci a podložení rozpisem jednotlivých položek. Setkala jsem se, že externí účetní předala zůstatek, který nebyl dohledatelný.

• 4. 12. 2015 11:51

AjinaP (neregistrovaný)

Když to čtu, fakt bych radši ať to dotáhne do konce...možná se ptám blbě ale co je zkratka NV?? Akorát se v tom udělá bordel...

• 4. 12. 2015 11:55

alen1 (neregistrovaný)

Zřejmě nedokončená výroba.
      Dělat stavební firmu je někdy za trest.
      Zejména, když majitel tvrdí, že neexistují nedokončené zakázky, inventarizace podceňuje nebo nejsou.

• 4. 12. 2015 13:13

Daniela K. (neregistrovaný)

U stavebních firem alespoň u těch velkých a dobře vedených, se účtuje navíc ještě i zakázkově. Tzn. nestačí jen zadat PS a stavy obratů rozv. a výsled. účtů, ale i rozdělené dle jednotlivých zakázek. Ano NV je nedokončená výroba a u stavebních firem je její problematiku nutné dobře znát. Jedná se zpravidla o milionové částky, takže tuto problematiku vám radím opravdu nepodcenit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).