Re: KH - platební kalendář, jaké "datum"
>>Dále uvádí:
>>"Na základě přiloženého platebního kalendáře si
>>můžete
>>uplatnit daň z přidané hodnoty po zaplacení konkrétní
>>zálohy dle její splatnosti. Odpočet daně na základě
>>tohoto daňového dokladu lze uplatnit pouze v případě
>>a
>>ve zdaňovacím období, kdy částky uvedené v rozpisu
>>plateb byly připsány na účet dodavatele. Data přijetí
>>plateb budou uvedeny v konečné faktuře - daňovém
>>dokladu
>>za příslušné zdaňovací období".
>>
>>Z hlediska DPH (nároku na odpočet) problém nevidím.
>>
>>Ale co kontrolní hlášení?
>>Jaké datum uvést na příslušný řádek B.2 (jedná se o
>>částky nad 10.000Kč)? Bude to to jejich "datum
>>splatnosti"? nebo skutečné datum odepsání z účtu
>>odběratele?
>>Protože datum, kdy jim peníze skutečně dojdou,
>>odběratel
>>neví.
S platebním kalendářem (ČEZ, ale bude to obdobné) přemýšlím ještě o jedné věci. Občas se nám "povede", že při změně částky omylem uhradíme tu ze starého plat. kalendáře, nebo v měsíci, na který není rozpis. Doteď jsem to řešila tak, že jsem v měsíci platby uplatnila jen to, co bylo v plat. kalendáři, případně nic. Zbytek jsem uplatnila až při konečném DD, kde však je DPH ze záloh (plat. kalendář) odečtené podle uskutečněných plateb, takže výsl. DPH u dodavatele je jiné než vyjde mě. Teď nevím jak z toho - jedině snad DPH z plateb odlišných od PP - raději celé - uplatnit opožděně až v měsíci kdy je DD s vyúčtováním (náš program toto umí), abych měla u konečného DD daň shodnou s dodavatelem.
>>
>>Mám obavu, že se jim datumy při vyhodnocení nesejdou.
>>
>>Díky.
>
>L-Core,
>
>údajně má být CML v Pardubicích schopen vyhodnotit, že
>když se číslo DD, částka, DIČ bude shodovat, tak
>několik dní v datu nebude na překážku.
>
>Zda je to pravda nevím. Doufám, že ajťáci splňují §
>4/1 NOZ.
>
>Hezký den!
To samé máme u záloh RWE a ČEZ, zálohy si inkasují z našeho účtu a mi máme rozpis záloh, který je zároveň daňovým dokladem ke každé záloze a mi si pak vnitřním účetním dokladem účtujeme jednotlivé daňové doklady, ale zatím nevím jak to budeme řešit od ledna.
Na své otázky ohledně SK a PK najdete odpověď zde:
http://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-placeni-dani/2015_Prehled-zmen-vyplneni-kontrolniho-hlaseni_4-12-2015.pdf
bod 6. str.2
k části 1.10 "" Informace k vyplnění KH DPH" str.13
http://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-placeni-dani/2015_Informace-k-vyplneni-kontrolniho-hlaseni-DPH.pdf
Takže:
- do B.2 se budou uvádět i jednotlivé zálohy platebního kalendáře, pokud je rozpis (celková vyúčtovací FA) vyšší než 10.000 vč. DPH, byť jednotlivé zálohy budou nižší než 10.000. (..pohled ze strany dodavatele - A.4 - řešit nemusím)
- datum, které bude v B.2 uvedeno, mi pořád není jasné (Pavlovu poznámku o toleranci jsem četl)
- neodvažuji se uvažovat o situaci, kdy rozpis záloh na rok činí 900Kč měsíčně (vč. DPH), tedy ročně 10.800 a při vyúčtování (díky menší spotřebě) bude celková FA činit 9.500 ;-)
Už jsem tu psala, že si myslím, že hodnoty u KH měly být stanoveny ve vyšším limitu pro vykazování do KH. A až po řádném prozkoušení KH je posléze snižovat, bylo-li by to nutné. Takto se budeme utápět v nicotnostech (čísla dokladů, datum DUZP/úplata, ...) a výzvy budou zasílány na obě strany a zbytečně nás časově zatěžovat. (Nehledě na finanční sankce, které při nesplnění hrozí)
>>
>>>Na své otázky ohledně SK a PK
>>>>najdete
>>>>odpověď
>>>>zde:
>>>http://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-placeni-dani/2015_Prehled-zmen-vyplneni-kontrolniho-hlaseni_4-12-2015.pdf
>>>bod 6. str.2
>>>
>>>k části 1.10 "" Informace k vyplnění
>>>>KH
>>>>DPH"
>>>>str.13
>>>http://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-placeni-dani/2015_Informace-k-vyplneni-kontrolniho-hlaseni-DPH.pdf
>>
>>
>>Takže:
>>
>>- do B.2 se budou uvádět i jednotlivé zálohy
>>platebního kalendáře, pokud je rozpis (celková
>>vyúčtovací FA)
>>vyšší než 10.000 vč. DPH, byť jednotlivé zálohy budou
>>nižší než 10.000. (..pohled ze strany dodavatele -
>>A.4
>>- řešit nemusím)
>>
>>- datum, které bude v B.2 uvedeno, mi pořád není
>>jasné
>>(Pavlovu poznámku o toleranci jsem četl)
>>
>- neodvažuji se uvažovat o situaci, kdy rozpis záloh
>>na rok činí 900Kč měsíčně (vč. DPH), tedy ročně
>>10.800
>>a při vyúčtování (díky menší spotřebě) bude celková
>>FA
>>činit 9.500 ;-)
>>
>Už jsem tu psala, že si myslím, že hodnoty u KH měly
>být stanoveny ve vyšším limitu pro vykazování do KH. A
>až po řádném prozkoušení KH je posléze snižovat,
>bylo-li by to nutné. Takto se budeme utápět v nicotnostech
>(čísla dokladů, datum DUZP/úplata, ...) a výzvy budou
>zasílány na obě strany a zbytečně nás časově
>zatěžovat. (Nehledě na finanční sankce, které při nesplnění
>hrozí)
Dobrý den,
prosím, přečetla jsem si tento příspěvek a není mi jasné toto:
MOŽNOST neuplatnit si DPH z odeslaných zálohových plateb za energie a uplatnit si DPH ze záloh až při vyúčtování (konečné Fa) byla od r. 2016 ZRUŠENA? Děkuji za odpovědi.
Tuto "možnost" máte stále, na uplatnění DPH jsou 3 roky. Dříve jste pravděpodobně jen připojila DD k platbě k vyučtovací faktuře a "uplatnila DPH" jedním řádkem. Nyní můžete také čekat na konečnou, ale DPH budete muset rozepsat dle konkrétních DD s uvedením "správného" data.
Tak mě přišla odpověď na podobně položený dotaz z GFŘ
Že jsem tam vůbec psala.., to že nemám poslouchat "rady FU" jsem věděla, a to ,že budu zjišťovat které datum je to správné jsem tušila
"V případě splátkového kalendáře podle § 31 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty (dále jen „zákon o DPH“) nebo platebního kalendáře podle § 31a zákona o DPH – každé dílčí zdanitelné plnění/související úplata se bude vykazovat samostatně do kontrolního hlášení za období, do kterého spadá podle data
uskutečnění zdanitelného plnění/data přijetí úplaty (s opakováním ev. čísla dokladu – splátkového nebo platebního kalendáře).
Z výše uvedeného tedy vyplývá, že pokud není známo „DUZP“ (jak uvádíte ve Vašem
dotaze), bude nutno zjistit datum přijetí úplaty.
Dovolujeme si upozornit na skutečnost, že Generální finanční ředitelství není oprávněno k závaznému výkladu právních předpisů a rovněž ani k poskytnutí právního poradenství v individuálních záležitostech. Posouzení konkrétní věci v daňovém řízení je plně
v kompetenci příslušného správce daně."
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 12. 2015 6:33
Společnost E.ON vystavuje podnikatelům platební kalendáře / daňové doklady. Je na nich uveden rozpis plateb vč. DPH, identifikace dodavatele i odběratele, dále "datum splatnosti", v mém případě 15. den měsíce. Platební kalendář je vystaven na jeden rok (6/2015-5/2016).
Dále uvádí:
"Na základě přiloženého platebního kalendáře si můžete uplatnit daň z přidané hodnoty po zaplacení konkrétní zálohy dle její splatnosti. Odpočet daně na základě tohoto daňového dokladu lze uplatnit pouze v případě a ve zdaňovacím období, kdy částky uvedené v rozpisu plateb byly připsány na účet dodavatele. Data přijetí plateb budou uvedeny v konečné faktuře - daňovém dokladu za příslušné zdaňovací období".
Z hlediska DPH (nároku na odpočet) problém nevidím.
Ale co kontrolní hlášení?
Jaké datum uvést na příslušný řádek B.2 (jedná se o částky nad 10.000Kč)? Bude to to jejich "datum splatnosti"? nebo skutečné datum odepsání z účtu odběratele? Protože datum, kdy jim peníze skutečně dojdou, odběratel neví.
Mám obavu, že se jim datumy při vyhodnocení nesejdou.
Díky.